"Jej liečivú silu obhajoval už Hippokrates a ja vďaka nej behám kilometre aj po päťdesiatke,“ motivuje ďalej veľký milovník špargle Milan Fabuš z farmy Asparagus, ktorý jej elegancii podľahol pred 30 rokmi a doteraz ho neprešla.
Jej sezóna trvá dva mesiace, no vy mate plné ruky práce oveľa dlhšie. Čo všetko potrebuje špargľa, aby bola teraz v top kvalite?
Od ukončenia zberu na jar až do jesene zalievame špargľový porast, ktorý potrebuje stálu vlahu, ničíme burinu, ošetrujeme ho proti chorobám a škodcom. Naša farma je v ekologickom poľnohospodárstve, takže na ochranu používame len prípravky, ktoré sú povolené v ekologickej produkcii, a burinu trháme, samozrejme, ručne.
Špargľu pestujete prevažne na Záhorí. Darí sa jej práve tam?
Výber prostredia a polohy nebol náhodný. Rozhodovali klimatické podmienky a zámer exportovať na zahraničné trhy. Tomu vyhovovala geografická poloha Záhoria, dostupnosť do Bratislavy, no pestovanie špargle sme postupne rozšírili aj do ďalších lokalít. Špargľu vyvážame do Rakúska, Nemecka a Švajčiarska, ale sme veľmi radi, že o ňu majú čoraz väčší záujem už aj našinci! Kvalitnú slovenskú špargľu tak nájdu v obchodných reťazcoch alebo priamo v predajničkách vo Veľkých Levároch či v Kútoch.