Reklama

Nazbierajte si JEDLÉ KVETY: ZADARMO ozdobeným JEDLOM A TORTAMI ohúrite seba aj hostí!

Prírodne aromatické, sladkasté a silne voňavé sa hodia skôr do sladkých jedál, ako sú zmrzliny, sorbety, zákusky, torty, smoothie, pudingy či kaše.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Je čas na jedlé kvety! „Ak ste ich doteraz ignorovali, túto jar máte šancu na radikálnu zmenu,“ vyzýva skúsená bylinkárka Miriam Latečková. Počúvnite, jedlé kvety vám urobia náramnú radosť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zbierajte JEDLÉ KVETY: Zadarmo nimi OZDOBÍTE OBED aj TORTY, hostia odpadnú! Teaser
    Zdroj: NMH

    Prečo to skúsiť?

    Zdroj: Laura Witteková

    Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia.

    Kvety jahôd, fialiek, sirôtky či prvosienky sú na jar dostupné všade okolo nás a úplne zdarma. Ozvláštnia každý nápoj, zákusok, šalát, hocaké všedné jedlo. Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia," hovorí Miriam.

    Ako ich zbierať a skladovať

    • Zbierajte iba čisté a nepoškodené kvety (zdravé, nenapadnuté nejakou chorobou), ideálne na miestach, kde sa nerobili chemické postreky. Týka sa to najmä kvetov z trávnikov a ovocných stromov.
    • Jedlé kvety zoženiete už aj v obchodnej sieti, najčastejšie ako jednodruhové alebo mix. Najväčšiu radosť však urobia dopestované vo vlastnej záhrade či v kvetináči.
    • Kvety majú v sebe najviac aromatických silíc okolo obeda. Zbierajte ich však tesne pred servírovaním alebo ich uchovávajte v chladničke – najlepšie v nádobke s mokrou kuchynskou servítkou. Vďaka nej si zachovajú vlhkosť.
    • Kvety nemusíte umývať, lebo sa zdeformujú a okvetné lístky zlepia. Túto prácu urobí príroda sama v podobe rannej rosy.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: RECEPT od šéfa slovenských ovčiarov! Teaser
      Zdroj: NMH

      Sladké či slané?

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Prvý slovenský šéfkuchár s michelinskou hviezdou Peter Duranský ozdobil svoju špargľovú polievku jedlými kvietkami.

      Jedlé kvety možno rozdeliť do dvoch základných kategórií:

      1. Prírodne aromatické, sladkasté a silne voňavé sa hodia skôr do sladkých jedál, ako sú zmrzliny, sorbety, zákusky, torty, smoothie, pudingy či kaše.
      2. Neutrálne, korenisté, možno až štipľavé kvety zachutia viac v nátierkach, šalátoch, no veľmi pasujú aj k mäsu a zelenine.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Svadobná hostina leta 2023: TOTO sú TOP TRENDY, ktoré vás očaria! Teaser
        Zdroj: NMH

        Kam s nimi?

        Zdroj: Shutterstock

        Aj šalát ozdobte jedlými kvetmi.

        1. Do šalátov: kvety pažítky a lucerky, tiež chuťovo výrazná aksamietnica
        2. Do dezertov: kvety levandule, fialky, sirôtok, kvety všetkých ovocných stromov, jahodové kvietky v bielej aj ružovej farbe, kvety ruže (okrasnej aj šípkovej) vo všetkých farbách - najmä voňavé odrody
        3. K mäsu, rybám: všetky farby kvetov kapucínky aj so zeleným kalichom, ďatelinové kvety, kvety hluchavky
        4. Do polievok: najmä kvety nechtíka. Čerstvými lupienkami bez zelených častí  posypte akúkoľvek polievku. Ak máte rôzne farby nechtíka – od žltej po tmavooranžovú –, na tanieri vytvoríte farebné divadlo
        5. Do čajov: kvety všetkých bylín – slez, echinacea, divozel, materina dúška, kvety vlčieho maku, rumančeka, kvety topinambura... Na zjemnenie bylinkovej chuti zase kvety ruže či upokojujúcej levandule.
        6. Do sirupov: známe kvety púpavy, levandule, ibišteka či echinacey.

        Čítajte viac z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.