objednať časopis
všetky kategórie

Je čas na jedlé kvety! „Ak ste ich doteraz ignorovali, túto jar máte šancu na radikálnu zmenu,“ vyzýva skúsená bylinkárka Miriam Latečková. Počúvnite, jedlé kvety vám urobia náramnú radosť.

Prečo to skúsiť?

Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia.
Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia.
Zdroj: Laura Witteková

Kvety jahôd, fialiek, sirôtky či prvosienky sú na jar dostupné všade okolo nás a úplne zdarma. Ozvláštnia každý nápoj, zákusok, šalát, hocaké všedné jedlo. Prekvapíte nimi deti a zapôsobíte ako hostitelia," hovorí Miriam.

Pás z jedlých kvetov ozdobí nahú tortu do dokonalosti.
Čítajte viac
Prekrásne TORTY s jedlými KVETMI: Inšpirujte sa šikovnými cukrárkami, ZVLÁDNETE ich aj VY!

Ako ich zbierať a skladovať

  • Zbierajte iba čisté a nepoškodené kvety (zdravé, nenapadnuté nejakou chorobou), ideálne na miestach, kde sa nerobili chemické postreky. Týka sa to najmä kvetov z trávnikov a ovocných stromov.
  • Jedlé kvety zoženiete už aj v obchodnej sieti, najčastejšie ako jednodruhové alebo mix. Najväčšiu radosť však urobia dopestované vo vlastnej záhrade či v kvetináči.
  • Kvety majú v sebe najviac aromatických silíc okolo obeda. Zbierajte ich však tesne pred servírovaním alebo ich uchovávajte v chladničke – najlepšie v nádobke s mokrou kuchynskou servítkou. Vďaka nej si zachovajú vlhkosť.
  • Kvety nemusíte umývať, lebo sa zdeformujú a okvetné lístky zlepia. Túto prácu urobí príroda sama v podobe rannej rosy.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie