Reklama

Pre ZDRAVÉ SRDCE: Tieto 3 POTRAVINY mu najviac pomôžu!

Repkový olej.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Hneď vám prezradíme, ktoré sú to. S najväčšou pravdepodobnosťou ich máte doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
    Zdroj: NMH

    Je známe, že zdravá strava môže výrazne znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. „Čiastočne aj preto, že strava ovplyvňuje to, či má človek nadváhu, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol alebo cukrovku 2.typu. To všetko sú rizikové faktory pre srdcové problémy,“ uviedla pre Business Insider Victoria Taylorová, senior dietologička z britskej charitatívnej organizácie British Heart Foundation. Zaujímavé informácie sme sa dozvedeli na webe časopise Zdravie.

    Zamerajte sa na ZDRAVÚ stravu.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak teda zvolíte správnu stravu a budete ju dodržiavať, môžete svoje srdce udržať v zdraví. „Nemyslím si, že existujú nejaké superpotraviny. Neexistujú žiadne magické prísady, ktoré by ste mohli vložiť do svojho jedálnička, ktoré napravia všetky ostatné krivdy, ktoré tam sú,“ povedala odborníčka s tým, že najlepším jedálničkom pre zdravie srdca je strava v stredomorskom štýle, plná farebného ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, semien, chudých bielkovín a zdravých tukov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ľubošove talianske rizoto s hráškom: Pozrite si VIDEO! TEASER

      Dietologička Victoria Taylorová vyzdvihla z nich tri potraviny, ktoré srdcu môžu obzvlášť pomôcť.

      Mrazený hrášok

      Zdroj: Shutterstock

      Hrášok je bohatý na prírodné bielkoviny aj kyselinu listovú.

      Podľa odborníčky je zamrazený hrášok jeden z najlepších tipov, pretože je lacný, nevzniká pri ňom žiadny odpad a okrem varenia nie je potrebná žiadna príprava. Hrášok je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín a obsahuje aj vitamín C, ktorý pomáha chrániť bunky a udržiavať ich zdravé. Má tiež vysoký obsah vlákniny.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Potraviny, po ktorých páli záha: Pozor na svoj tanier!

        Arašidy

        Zdroj: Shutterstock

        Arašidy sú dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Môžu pomôcť pri chudnutí a znižovať riziko srdcových chorôb.

        Ak chcete zdravšie maškrtiť, dajte si za hrsť arašidov. Podľa Victorie Taylorovej často čítame a počúvame o drahých a exotických semienkach a orechoch, pritom máme k dispozícií aj lacnejšiu verziu ako sú arašidy. Samotné nesolené a nesladené arašidy sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov, najmä mononenasýtených a obsahujú vlákninu, bielkoviny či množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú vo vyváženej strave potrebné.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Má vaše dieťa celiakiu? Čo robiť a ktorým chybám sa vyhnúť.

          Repkový olej

          Zdroj: Shutterstock

          Repkový olej

          Rastlinné oleje majú v niektorých výživových kruhoch zlú povesť. Odborníčka ale uviedla, že repkový olej, ktorý sa niekedy predáva ako rastlinný olej, je dobrou voľbou pre zdravie srdca, najmä pre ľudí s obmedzeným rozpočtom. Podľa nej obsahuje najmä mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú chrániť srdce tým, že udržiavajú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a zároveň znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Podľa nej je bezpečné variť na repkovom oleji a je lacnejší ako olivový olej. Podľa britskej Národnej zdravotnej služby existujú dobré dôkazy, že nahradenie nasýtených tukov niektorými nenasýtenými tukmi môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

          Pripravte si tieto zdravé jedlá z Dobrého jedla: