Reklama

Je lepšie jesť polievku PRED JEDLOM alebo PO JEDLE? Dôležitá je TÁTO vec!

Bencovje grunt - zážitkové varenie či výroba vlastnej keramiky, ako za čias Rakúsko - uhorskej monarchie v pozostalosti po bojničanovi Štefanovi Bencovi, ktorí na tomto gazdovstve žil aj so svojou rodinou. Majitelia pre mesačník Dobré jedlo pripravili niekoľko tradičných receptov. Na snímke je jarná zeleninová polievka s tradičnými melencami.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

V našich končinách sa polievka servíruje pred jedlom, ale môže to byť aj naopak? Pozreli sme sa na poradie jedál i z druhej strany a zistili sme, že...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Fazuľová polievka nakyslo presne ako OD BABKY

    Klasická konzumácia pred jedlom

    Konzumácia polievky pred hlavným jedlom má mnoho výhod, najmä z hľadiska prípravy tela na ďalší chod. Teplá polievka pomáha stimulovať tráviaci systém tým, že zvyšuje produkciu tráviacich enzýmov. Jej tekutá forma hydratuje organizmus a pripravuje žalúdok na príjem ťažšie stráviteľných pokrmov.

    TIP NAVYŠE: Ďalšou výhodou polievky pred jedlom je, že dokáže čiastočne nasýtiť žalúdok, čo môže zabrániť prejedaniu. Ľahké vývary alebo zeleninové polievky sú skvelým spôsobom, ako začať obed s nízkym obsahom kalórií, no zároveň podporiť pocit spokojnosti.

    Kde sa jedáva polievka po jedle?

    V niektorých kultúrach, najmä v Ázii, sa polievka tradične podáva až po hlavnom jedle. Tento postup má svoje opodstatnenie, najmä ak je polievka bohatá na živiny alebo obsahuje silnejšie koreniny. Polievka po jedle môže pomôcť uľahčiť trávenie ťažších pokrmov tým, že hydratácia podporí spracovanie potravy v žalúdku.

    TIP NAVYŠE: Podávanie polievky na záver jedla môže byť tiež praktické, ak slúži ako ľahký a upokojujúci chod, ktorý ukončí stravovanie. Ideálne sú jemné a jednoduché polievky, ktoré nezaťažia organizmus, napríklad miso polievka alebo jemný vývar.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Mária Čírová má recept na DEDKOVU ŠOŠOVICOVÚ POLIEVKU
      Zdroj: NMH

      Záleží na type polievky

      Pri rozhodovaní, kedy polievku jesť, hrá teda výber druhu dôležitú úlohu. Ľahké zeleninové alebo vývary sú vhodnejšie pred jedlom, pretože nepreplnia žalúdok a nepokazia chuť na hlavný chod. Naopak husté polievky, ako sú krémové alebo strukovinové, môžu byť výživnejšie a lepšie podávané po jedle alebo dokonca ako samostatný hlavný chod.

      Zdroj: Shutterstock

      Hustá kukuricová polievka so zemiakmi a smotanou.

      Vplyv na trávenie a zdravie

      Poradie polievky môže mať význam aj z hľadiska trávenia. Polievka pred jedlom zlepšuje tráviaci proces a pripravuje žalúdok na príjem tuhšej stravy. Na druhej strane polievka po jedle môže pomôcť upokojiť žalúdok po náročnom alebo korenistom pokrme. Opäť sa však vraciame k tomu hlavnému - závisí od druhu polievky!

      Anketa

      Jedávate pravidelne polievky?

      • ÁNO0%
      • NIE0%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Čo hovoria odborníci?

      Odborníci na výživu sa zhodujú, že načasovanie polievky závisí od individuálnych potrieb, kultúrnych zvyklostí a typu polievky. Ak je vaším cieľom znížiť množstvo skonzumovaného jedla, začnite polievkou. Ak však preferujete tradičný záver jedla, jemná polievka na záver môže byť ideálnym riešením. Či už si vyberiete polievku ako predjedlo alebo ako záverečný chod, podstatné je, aby vám chutilo a cítili ste sa dobre.

      Autor článku

      Gabriela Fazekašová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.