Reklama

HUSTÉ POLIEVKY na dva dni: Výnimočné recepty na čas adventu!

Hustá krémová fazuľová polievka.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Husté polievky sú výbornou voľbou, keď chcete pripraviť sýte hlavné jedlo a ušetriť čas s varením napríklad počas adventu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOSKÁNSKA CHLEBOVÁ POLIEVKA je sýta a rozvonia vám celú kuchyňu.

    Dobré tipy na prípravu hustých polievok

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pri zahusťovaní polievok vám dobre poslúži ručný mixér.

    1. Dobrý základ: Opečená cibuľa a cesnak dodajú hustej polievke bohatú chuť. Môžete k nim pridať aj papriku, nakrájané paradajky, pór, buľvový či stonkový zeler pre ešte intenzívnejšiu chuť.
    2. Strukoviny: Šošovica, fazuľa, cícer alebo sušený hrach nielen zahustia polievku, ale ju aj obohatia o bielkoviny a vlákninu. Časť uvarených strukovín môžete rozmixovať a zamiešať späť do polievky.
    3. Zemiaky : Aj tie sladké, sú skvelým zahusťovadlom. Nakrájané na malé kúsky sa uvaria rýchlo, a ak časť rozmixujete, polievka bude hustejšia a krémovejšia. Prípadne ich v druhej polovici varenia nastrúhajte a nechajte rozvariť.
    4. Zelenina: Podobne ako nastrúhané zemiaky môžete do základu - ešte pred pridaním vývaru alebo vody použiť na zahustenie nastrúhanú alebo jemne nakrájanú cuketu, rôzne druhy tekvice i koreňovú zeleninu.
    5. Múka alebo škrob: Ak potrebujete rýchlo zahustiť polievku, rozmiešajte lyžicu múky alebo zemiakového škrobu vo vode a pridajte ju do polievky ku koncu varenia. Dajte však pozor, aby ste zmes dobre prevarili, aby nezostala múčna chuť.
    6. Vločky: Ľahšou, diétnejšou i jednoduchšou alterantívou sú zemiakové či ryžové vločky, prípade rozmixované ovsené vločky. Stačí ich primiešať za lyžicu, dve do mierne vriacej polievky ku koncu varenia.
    7. Cestoviny: Polievku zahustia aj menšie cestoviny, krúpy, varený bulgur, kus-kus, quinoa, pohánka...
    8. Chlieb a pečivo: Starší chliebrožky, či žemle môžete nakrájať na kocky a pridať do polievky. Po rozvarení sa polievka prirodzene zahustí. Prípadne pečivo opečte a posypte ním polievku pred podávaním na tanieroch.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Sýte polievky sú počas jesene to pravé: Výborné recepty!
      Anketa

      Máte radi husté polievky?

      • Milujem ich, neviem sa ich dojesť!100%
      • Dávam prednosť ľahkým vývarom.0%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Hustá krémová fazuľová polievka s vínom a kvakou. Uvarte ju v čase adventu na 2 - 3 dni. Ušetrí vám čas s varením pri pečení koláčikov! Môžete použiť aj fazuľu z konzervy.

      Hustá krémová fazuľová polievka s vínom

      6 porcií, príprava 30 minút + namáčanie fazule, varenie 2 a pol hodiny

       

      POTREBUJETE:

      • 350 g veľkej strakatej fazule (môže byť aj z konzervy)
      • 1 veľká cibuľa
      • masť alebo olej
      • 4 veľké strúčiky cesnaku
      • 30 g zeleru
      • 1 menšia cuketa
      • 2 lyžičky mletej červenej papriky (môže byť údená)
      • 250 g pasírovaných paradajok
      • 150 ml bieleho suchého vína
      • 2 a pol litra  zeleninového vývaru
      • 2 bobkové listy
      • zmes koreňovej zeleniny (1 veľká mrkva, 2 petržleny, 1 kaleráb, menšia kvaka)
      • 2 veľké zemiaky + 1 na zahustenie
      • uvarené údené mäso (nemusí byť)
      • mletý muškátový oriešok, mleté nové korenie, majorán, čili
      • soľ, mleté čierne korenie,

       

       

      POSTUP:

      1. Suchú fazuľu namočte  na noc do vody a potom sceďte. nadrobno najkrájanú cibuľu opečte asi na lyžici masti do sklovita. Pridajte nasekané 2 strúčiky cesnaku, po minúte pridajte najemno nastrúhaný zeler a  cuketu.
      2.  Po 5 minútach zaprášte paprikou a primiešajte pasírované paradajky.
      3.  Za občasného miešania varte prikryté 10 minút,  potom podlejte vínom a varte 5 minút. 
      4.  Prilejte horúci vývar a do vriaceho vsypte namočenú fazuľu. Pridajte bobkový list a varte asi 1 a pol hodiny, potom pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a 1 ošúpaný celý zemiak. Varte pol hodinu a pridajte dva na kocky nakrájané ošúpané zemiaky. ( Ak polievku varíte z konzervovanej fazule, pridajte najskôr zeleninu a fazuľu až potom, keď je zelenina aj zemiaky mäkké).
      5. Keď je zelenina aj fazuľa mäkká, vyberte celý zemiak, rozpučte ho v miske a pridajte k nemu  za 2 - 3 naberačky fazule so zeleninou a trochou tekutiny  a rozmixujte tyčovým mixérom.
      6. Bobkový list z polievky vyberte. Prilejte rozmixovanú zmes, osoľte, okoreňte, dochuťte zvyšným pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom, novým korením, majoránom, prípadne aj štipkou čili.

      Tipy:

      Ak chcete, pred koncom varenia nakrájajte do polievky uvarené údené bravčové alebo kuracie mäso.

      Polievku môžete zahustiť aj zvlášť rozmixovanou fazuľou z konzervy, nemusíte ju odoberať z hrnca.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Rýchly hovädzí borčš podľa Ľuboša: Úžasná jesenná polievka s kopu cvikle a kapusty!

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Hustá krémová brokolicovo - karfiolová polievka s kalerábom a parmezánom.

        Hustá karfiolovo-brokolicová polievka s parmezánom

        4 porcie, príprava 20 minút, varenie 45 minút

         

        POTREBUJETE:

        • 1 menší karfiol
        • 1 brokolica
        • 2 kaleráby
        • 1 hrnček už uvarenej ryže (prípadne 2 lyžice ryžových vločiek)
        • 2 lyžice strúhaného parmezánu
        • štipka muškátového orieška
        • 1 lyžička sušeného cesnaku
        • soľ, mleté čierne korenie

         

        POSTUP:

        1.  Ružice karfiolu a brokolice uvarte v mierne osolenej vode. Zvlášť uvarte prekrojený kaleráb. Z brokolice a kariolu si po štyri ružice odložte.
        2. Do vývaru s karfiolom a brokolicou pridajte vývar z kalerábu aj s kalerábom. Vložte ryžu alebo vločky a na miernom ohni varte 10 minút. Potom rozmixujte na jemno. 
        3. Ochuťte muškátovým orieškom, sušeným cesnakom, soľou, korením a pridajte parmezán. 
        4. Polievku podávajte s odloženými ružicami brokolice a karfiolu.

        Tip: Do polievky môžete 2 minúty pred dovarením pridať 100 ml smotany na varenie.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!