HUSTÉ POLIEVKY na dva dni: Výnimočné recepty na čas adventu!
26. 11. 2024, 6:01

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Husté polievky sú výbornou voľbou, keď chcete pripraviť sýte hlavné jedlo a ušetriť čas s varením napríklad počas adventu.
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Dobré tipy na prípravu hustých polievok
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pri zahusťovaní polievok vám dobre poslúži ručný mixér.
- Dobrý základ: Opečená cibuľa a cesnak dodajú hustej polievke bohatú chuť. Môžete k nim pridať aj papriku, nakrájané paradajky, pór, buľvový či stonkový zeler pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Strukoviny: Šošovica, fazuľa, cícer alebo sušený hrach nielen zahustia polievku, ale ju aj obohatia o bielkoviny a vlákninu. Časť uvarených strukovín môžete rozmixovať a zamiešať späť do polievky.
- Zemiaky : Aj tie sladké, sú skvelým zahusťovadlom. Nakrájané na malé kúsky sa uvaria rýchlo, a ak časť rozmixujete, polievka bude hustejšia a krémovejšia. Prípadne ich v druhej polovici varenia nastrúhajte a nechajte rozvariť.
- Zelenina: Podobne ako nastrúhané zemiaky môžete do základu - ešte pred pridaním vývaru alebo vody použiť na zahustenie nastrúhanú alebo jemne nakrájanú cuketu, rôzne druhy tekvice i koreňovú zeleninu.
- Múka alebo škrob: Ak potrebujete rýchlo zahustiť polievku, rozmiešajte lyžicu múky alebo zemiakového škrobu vo vode a pridajte ju do polievky ku koncu varenia. Dajte však pozor, aby ste zmes dobre prevarili, aby nezostala múčna chuť.
- Vločky: Ľahšou, diétnejšou i jednoduchšou alterantívou sú zemiakové či ryžové vločky, prípade rozmixované ovsené vločky. Stačí ich primiešať za lyžicu, dve do mierne vriacej polievky ku koncu varenia.
- Cestoviny: Polievku zahustia aj menšie cestoviny, krúpy, varený bulgur, kus-kus, quinoa, pohánka...
- Chlieb a pečivo: Starší chliebrožky, či žemle môžete nakrájať na kocky a pridať do polievky. Po rozvarení sa polievka prirodzene zahustí. Prípadne pečivo opečte a posypte ním polievku pred podávaním na tanieroch.

Anketa
Máte radi husté polievky?
- Milujem ich, neviem sa ich dojesť!100%
- Dávam prednosť ľahkým vývarom.0%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Hustá krémová fazuľová polievka s vínom a kvakou. Uvarte ju v čase adventu na 2 - 3 dni. Ušetrí vám čas s varením pri pečení koláčikov! Môžete použiť aj fazuľu z konzervy.
Hustá krémová fazuľová polievka s vínom
6 porcií, príprava 30 minút + namáčanie fazule, varenie 2 a pol hodiny
POTREBUJETE:
- 350 g veľkej strakatej fazule (môže byť aj z konzervy)
- 1 veľká cibuľa
- masť alebo olej
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 30 g zeleru
- 1 menšia cuketa
- 2 lyžičky mletej červenej papriky (môže byť údená)
- 250 g pasírovaných paradajok
- 150 ml bieleho suchého vína
- 2 a pol litra zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- zmes koreňovej zeleniny (1 veľká mrkva, 2 petržleny, 1 kaleráb, menšia kvaka)
- 2 veľké zemiaky + 1 na zahustenie
- uvarené údené mäso (nemusí byť)
- mletý muškátový oriešok, mleté nové korenie, majorán, čili
- soľ, mleté čierne korenie,
POSTUP:
- Suchú fazuľu namočte na noc do vody a potom sceďte. nadrobno najkrájanú cibuľu opečte asi na lyžici masti do sklovita. Pridajte nasekané 2 strúčiky cesnaku, po minúte pridajte najemno nastrúhaný zeler a cuketu.
- Po 5 minútach zaprášte paprikou a primiešajte pasírované paradajky.
- Za občasného miešania varte prikryté 10 minút, potom podlejte vínom a varte 5 minút.
- Prilejte horúci vývar a do vriaceho vsypte namočenú fazuľu. Pridajte bobkový list a varte asi 1 a pol hodiny, potom pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a 1 ošúpaný celý zemiak. Varte pol hodinu a pridajte dva na kocky nakrájané ošúpané zemiaky. ( Ak polievku varíte z konzervovanej fazule, pridajte najskôr zeleninu a fazuľu až potom, keď je zelenina aj zemiaky mäkké).
- Keď je zelenina aj fazuľa mäkká, vyberte celý zemiak, rozpučte ho v miske a pridajte k nemu za 2 - 3 naberačky fazule so zeleninou a trochou tekutiny a rozmixujte tyčovým mixérom.
- Bobkový list z polievky vyberte. Prilejte rozmixovanú zmes, osoľte, okoreňte, dochuťte zvyšným pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom, novým korením, majoránom, prípadne aj štipkou čili.
Tipy:
Ak chcete, pred koncom varenia nakrájajte do polievky uvarené údené bravčové alebo kuracie mäso.
Polievku môžete zahustiť aj zvlášť rozmixovanou fazuľou z konzervy, nemusíte ju odoberať z hrnca.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Hustá krémová brokolicovo - karfiolová polievka s kalerábom a parmezánom.
Hustá karfiolovo-brokolicová polievka s parmezánom
4 porcie, príprava 20 minút, varenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 1 menší karfiol
- 1 brokolica
- 2 kaleráby
- 1 hrnček už uvarenej ryže (prípadne 2 lyžice ryžových vločiek)
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- štipka muškátového orieška
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Ružice karfiolu a brokolice uvarte v mierne osolenej vode. Zvlášť uvarte prekrojený kaleráb. Z brokolice a kariolu si po štyri ružice odložte.
- Do vývaru s karfiolom a brokolicou pridajte vývar z kalerábu aj s kalerábom. Vložte ryžu alebo vločky a na miernom ohni varte 10 minút. Potom rozmixujte na jemno.
- Ochuťte muškátovým orieškom, sušeným cesnakom, soľou, korením a pridajte parmezán.
- Polievku podávajte s odloženými ružicami brokolice a karfiolu.
Tip: Do polievky môžete 2 minúty pred dovarením pridať 100 ml smotany na varenie.