Fascinuje ma jej sviežosť, plná chuť aj to, ako rýchlo je na stole či už ako príloha alebo hlavný hráč. Spokojne sa usmieva šéfkuchár michelinskej reštaurácie Peter Duranský, keď príde reč na jeho milovanú špargľu. „Vyskúšajte ju v tejto polievke alebo uvarenú, preliatu známou holandskou omáčkou a s restovaným špenátom. Toto bleskové predjedlo podávame v Lofte takisto každú jar...“ Okoštovali sme a vrelo vám odporúčame – Petrovu polievku, skvelo dochutenú rybu a tiež tortu jeho Dorotky, ktorú doma zvládnete ľavou zadnou. Bude OBED, AKO SA PATRÍ...
„Doma v nej rád prepašujem špargľu do jedla našej Adelke. Svojim deťom k nej pokojne urobte aj ich milované krutóny. Polievku zjedia ako nič,“ radí Peter.
Špargľová polievka s citrónom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1,2 kg zelenej špargle
- 3 menšie zemiaky
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného fenikla
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 80 g parmezánu
- 50 g masla
- 1 citrón
- 1,5 lyžičky kryštálového cukru
- soľ, mleté biele korenie
- olej
- jedlé kvety a bylinky na ozdobu (nemusí byť)
POSTUP:
- Špargľu očistite a nakrájajte na menšie kúsky – špičky odložte na servírovanie, ak chcete.
- Na oleji orestujte nakrájaný cesnak a šalotku, pridajte nakrájané zemiaky a chvíľku restujte. Primiešajte sušený fenikel, korenie, soľ a špargľu. Poduste, zalejte vývarom a varte 20-25 minút do zmäknutia.
- Prilejte smotanu, prevarte 10 minút a nakoniec primiešajte nastrúhaný parmezán a maslo. Polievku už nevarte. Rozmixujte ju na krém, ochuťte citrónovou šťavou, soľou a cukrom.
- Špargľovú polievku podávajte ozdobenú špičkami špargle, ak ste ich odložili, bylinkami a jedlými kvetmi.