Reklama

Na OBED I VEČERU CESTOVINY: Mega chutné lazane, špagety i ravioly!

Špenátové lazane.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Najviac chutia poliate alebo plnené ricottou, fetou, špenátom i paradajkovou omáčkou. Naše recepty musíte vyskúšať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DOMÁCE RAVIOLY krok za krokom: Recept krok za krokom
    Anketa

    Máte strojček na cestoviny?

    • Áno63%
    • Nie31%
    • Plánujem kúpiť si ho4%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Wtteková

    Domáce ravioly plnené ricottou a špenátom, posypané parmezánom.

    Domáce ravioli so špenátovo-ricottovou plnkou

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, ODLEŽANIE CESTA 30 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

     

    POTREBUJETE: 

    • 500 g hladkej múky typu 00

    • štipka soli

    • 5 vajec

    • 2 lyžice olivového oleja

    • polohrubá múka na posypanie pracovnej dosky

     

    Na plnku: 

    • olivový olej

    • 2 strúčiky cesnaku

    • 200 g čerstvého špenátu (bez hrubých stoniek)

    • 100-150 g ricotty (plnotučného hrudkovitého tvarohu alebo cottage cheese)

    • kus parmezánu (plus na podávanie)

    • 1 vajce na potretie

    • soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok

    • roztopené maslo na podávanie

     

    POSTUP: 

    1. Na pracovnej doske premiešajte múku so soľou, vytvorte z múky kopček a do jamky vlejte vymiešané vajcia s olivovým olejom. Ručne vymieste tuhé cesto. Ak je príliš suché, namočte si ruky do vody a pokračujte v miesení. Ak treba, postup opakujte. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky minimálne na 30 minút.

    2.  Cesto rozdeľte na viacero rovnako veľkých kúskov a zaprášte múkou. Jeden plát cesta vyvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou na hrúbku asi 2 mm. Zvyšné kusy zatiaľ prikryte utierkou. Vyvaľkaný plát cesta rozdeľte priečne na polovicu.

    3.  Pripravte plnku: Olej nalejte do studenej panvice a vložte tenké plátky cesnaku. Zapnite plameň na stredný stupeň a olej zohrejte. Keď cesnak začne jemne hnednúť, teplotu zvýšte a pridajte čerstvý špenát. Všetko premiešavajte, kým špenát nie je takmer celý zvädnutý. Odstavte panvicu, špenát vyberte na pracovnú dosku, posekajte a nechajte vychladnúť. Primiešajte ricottu, nastrúhaný parmezán, ochuťte soľou, korením a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.

    4.  Na jednu polovicu cesta lyžicou rovnomerne poukladajte kopčeky plnky. Miesto medzi kopčekmi plnky potrite rozšľahaným vajcom.

    5. Takto pripravené cesto prikryte druhou polovicou vyvaľkaného cesta a priestory medzi plnkou k sebe pritlačte. Začnite od okrajov plnky, aby ste mohli postupne vytlačiť bubliny.

    6.  Pomocou radielka cesto nakrájajte na jednotlivé ravioli a takto postupujte aj s ďalšími časťami odloženého cesta.

    7.  Ravioli vhadzujte do osolenej vriacej vody a varte 3 až 5 minút, podľa hrúbky cesta. Hotové ravioli majú byť al dente. Podávajte horúce, preliate roztopeným maslom alebo olivovým olejom, posypané čerstvým mletým korením a nastrúhaným parmezánom.

    Naša rada: Keďže príprava raviol je časovo náročnejšia, časť z nich dajte zmraziť a potom ich už len po porciách dajte variť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najobľúbenejšie TALIANSKE JEDLÁ: Vyskladajte si z nich tradičný obed!
      Anketa

      Máte radi špagety?

      • Môžem ich aj päť dní v týždni!0%
      • Pár krát do roka stačia!100%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Zdroj: Shutterstock

      Špagety bolognese s mletým mäsom a paradajkami.

      Bolonské špagety

       

      4 porcie, príprava 10 minút, varenie  30 minút

       

      POTREBUJETE: 

      • 500 g špagiet
      • 70 g slaniny
      • 2 hrste nadrobno nakrájanej koreňovej zeleniny
      • 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
      • 2 strúčiky cesnaku
      • pol lyžičky sušeného oregana
      • pol lyžičky sušenej bazalky
      • 1 väčší bobkový list
      • 600 g mletého hovädzieho mäsa
      • 400 g paradajok
      • 60 g parmezánu
      • čerstvá bazalka
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

       

      POSTUP:

      1. Nakrájanú slaninu osmažte na troche oleja, pridajte koreňovú zeleninu, cibuľu a všetko dobre opražte. Pridajte prelisovaný cesnak, sušené bylinky, bobkový list a po chvíli aj mleté mäso.
      2. Za pravidelného miešania mäso opražte tak, aby neobsahovalo hrudky a bolo všetko zhnednuté.
      3. Do hrnca pridajte olúpané paradajky (najprv špičkou ostrého noža spravte na vrchu každej krížik a potom ich na chvíľu ponorte do vriacej vody), poučte ich, pridajte soľ, mleté korenie a duste prikryté asi 30 minút.
      4. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, s trochou cestovinovej vody ich premiešajte a krátko povarte v mäsovej omáčke. Dochuťte časťou nastrúhaného syra a čerstvou bazalkou. Podávajte posypané ďalším syrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        OSVIEŽUJÚCE KOKTAILY: Viete namiešať Mojito, Piña Coladu či Margaritu?

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Špenátovo-ricottové lazane. Namiesto ricotty môžete použiť fetu.

        Špenátovo-ricottové lazane

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  PEČENIE 40 MINÚT

        POTREBUJETE: 

        • 250 g plátkov lazaní
        • parmezán na posypanie
        • soľ, mleté čierne korenie

        Na náplň: 

        • 1 lyžica masla + na vymastenie formy
        • 1 kg očisteného čerstvého špenátu
        • 500 g ricotty
        • 2 celé vajcia
        • 50 g parmezánu

        Na bešamel:

        • 50 g masla
        • 50 g múky
        • 750 g plnotučného mlieka
        • muškátový oriešok
        • soľ, mleté čierne korenie

         

        POSTUP: 

        1. Na horúcej panvici s trochou masla postupne krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť a vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu.
          Špenát nasekajte na menšie kúsky, primiešajte ricottu, vajcia, dochuťte nastrúhaným parmezánom, soľou a korením.
        2. Uvarte bešamel: Na panvici roztopte 50 g masla, primiešajte 50 g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou prilejte všetko mlieko. Omáčku povarte niekoľko minút a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
          Zapekaciu nádobu vymažte maslom. Na dno uložte vrstvu plátkov lazaní.
        3. Navrstvite časť bešamelu a časť špenátovo-ricottovej zmesi. Povrch zasypte nastrúhaným parmezánom. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu.
          Vrstvenie ukončite plátkami cestovín, na ne natrite zvyšnú časť bešamelu a navrch nastrúhajte parmezán.
        4. Lazane pečte 30- 40  minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Pred krájaním nechajte lazane mierne vychladnúť.