Na OBED I VEČERU CESTOVINY: Mega chutné lazane, špagety i ravioly!
24. 6. 2024, 17:02

Zdroj: Shutterstock
Najviac chutia poliate alebo plnené ricottou, fetou, špenátom i paradajkovou omáčkou. Naše recepty musíte vyskúšať!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Anketa
Máte strojček na cestoviny?
- Áno63%
- Nie31%
- Plánujem kúpiť si ho4%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Wtteková
Domáce ravioly plnené ricottou a špenátom, posypané parmezánom.
Domáce ravioli so špenátovo-ricottovou plnkou
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, ODLEŽANIE CESTA 30 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
POTREBUJETE:
-
500 g hladkej múky typu 00
-
štipka soli
-
5 vajec
-
2 lyžice olivového oleja
-
polohrubá múka na posypanie pracovnej dosky
Na plnku:
-
olivový olej
-
2 strúčiky cesnaku
-
200 g čerstvého špenátu (bez hrubých stoniek)
-
100-150 g ricotty (plnotučného hrudkovitého tvarohu alebo cottage cheese)
-
kus parmezánu (plus na podávanie)
-
1 vajce na potretie
-
soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
-
roztopené maslo na podávanie
POSTUP:
-
Na pracovnej doske premiešajte múku so soľou, vytvorte z múky kopček a do jamky vlejte vymiešané vajcia s olivovým olejom. Ručne vymieste tuhé cesto. Ak je príliš suché, namočte si ruky do vody a pokračujte v miesení. Ak treba, postup opakujte. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky minimálne na 30 minút.
-
Cesto rozdeľte na viacero rovnako veľkých kúskov a zaprášte múkou. Jeden plát cesta vyvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou na hrúbku asi 2 mm. Zvyšné kusy zatiaľ prikryte utierkou. Vyvaľkaný plát cesta rozdeľte priečne na polovicu.
-
Pripravte plnku: Olej nalejte do studenej panvice a vložte tenké plátky cesnaku. Zapnite plameň na stredný stupeň a olej zohrejte. Keď cesnak začne jemne hnednúť, teplotu zvýšte a pridajte čerstvý špenát. Všetko premiešavajte, kým špenát nie je takmer celý zvädnutý. Odstavte panvicu, špenát vyberte na pracovnú dosku, posekajte a nechajte vychladnúť. Primiešajte ricottu, nastrúhaný parmezán, ochuťte soľou, korením a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
-
Na jednu polovicu cesta lyžicou rovnomerne poukladajte kopčeky plnky. Miesto medzi kopčekmi plnky potrite rozšľahaným vajcom.
-
Takto pripravené cesto prikryte druhou polovicou vyvaľkaného cesta a priestory medzi plnkou k sebe pritlačte. Začnite od okrajov plnky, aby ste mohli postupne vytlačiť bubliny.
-
Pomocou radielka cesto nakrájajte na jednotlivé ravioli a takto postupujte aj s ďalšími časťami odloženého cesta.
-
Ravioli vhadzujte do osolenej vriacej vody a varte 3 až 5 minút, podľa hrúbky cesta. Hotové ravioli majú byť al dente. Podávajte horúce, preliate roztopeným maslom alebo olivovým olejom, posypané čerstvým mletým korením a nastrúhaným parmezánom.
Naša rada: Keďže príprava raviol je časovo náročnejšia, časť z nich dajte zmraziť a potom ich už len po porciách dajte variť.

Anketa
Máte radi špagety?
- Môžem ich aj päť dní v týždni!0%
- Pár krát do roka stačia!100%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Shutterstock
Špagety bolognese s mletým mäsom a paradajkami.
Bolonské špagety
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 500 g špagiet
- 70 g slaniny
- 2 hrste nadrobno nakrájanej koreňovej zeleniny
- 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného oregana
- pol lyžičky sušenej bazalky
- 1 väčší bobkový list
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g paradajok
- 60 g parmezánu
- čerstvá bazalka
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Nakrájanú slaninu osmažte na troche oleja, pridajte koreňovú zeleninu, cibuľu a všetko dobre opražte. Pridajte prelisovaný cesnak, sušené bylinky, bobkový list a po chvíli aj mleté mäso.
- Za pravidelného miešania mäso opražte tak, aby neobsahovalo hrudky a bolo všetko zhnednuté.
- Do hrnca pridajte olúpané paradajky (najprv špičkou ostrého noža spravte na vrchu každej krížik a potom ich na chvíľu ponorte do vriacej vody), poučte ich, pridajte soľ, mleté korenie a duste prikryté asi 30 minút.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, s trochou cestovinovej vody ich premiešajte a krátko povarte v mäsovej omáčke. Dochuťte časťou nastrúhaného syra a čerstvou bazalkou. Podávajte posypané ďalším syrom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Špenátovo-ricottové lazane. Namiesto ricotty môžete použiť fetu.
Špenátovo-ricottové lazane
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 250 g plátkov lazaní
- parmezán na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
Na náplň:
- 1 lyžica masla + na vymastenie formy
- 1 kg očisteného čerstvého špenátu
- 500 g ricotty
- 2 celé vajcia
- 50 g parmezánu
Na bešamel:
- 50 g masla
- 50 g múky
- 750 g plnotučného mlieka
- muškátový oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na horúcej panvici s trochou masla postupne krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť a vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu.
Špenát nasekajte na menšie kúsky, primiešajte ricottu, vajcia, dochuťte nastrúhaným parmezánom, soľou a korením. - Uvarte bešamel: Na panvici roztopte 50 g masla, primiešajte 50 g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou prilejte všetko mlieko. Omáčku povarte niekoľko minút a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
Zapekaciu nádobu vymažte maslom. Na dno uložte vrstvu plátkov lazaní. - Navrstvite časť bešamelu a časť špenátovo-ricottovej zmesi. Povrch zasypte nastrúhaným parmezánom. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu.
Vrstvenie ukončite plátkami cestovín, na ne natrite zvyšnú časť bešamelu a navrch nastrúhajte parmezán. - Lazane pečte 30- 40 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Pred krájaním nechajte lazane mierne vychladnúť.