Reklama

Testujeme ricottu: Z akej vymiešate najlepšiu nátierku?

Laura Witteková, Lýdia Czakó

Zdroj: Laura Witteková, Lýdia Czakó

Reklama

Ktorá sa viac hodí do cheesecaku a z akej vymiešate najlepšiu nátierku?

Ktorá sa viac hodí do cheesecaku a z akej vymiešate najlepšiu nátierku?

Aká by mala byť?

Kvalitná ricotta má mať neutrálnu, nevýraznú alebo len jemne mliečnu arómu bez cudzej vône. Jej chuť je sladkastá, s mierne mliečnym nádychom a bez prítomnosti kyslých, horkých, ovocných alebo pikantných tónov. Konzistencia musí byť jemná, mäkká a ľahko roztierateľná.

Hodnotili:

Ricottu hodnotili odborní posudzovatelia a naša spolupracovníčka. Posudzovali šesť anonymných vzoriek čerstvého srvátkového syra. Všetky testované vzorky ricotty boli vyrobené v Taliansku a spĺňali kritérium farby aj konzistencie.

Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.

Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Hovoríme mu náš dvorný kuchár a vieme, že keď niečo uvarí, bude to na jednotku. Z jeho kuchyne odchádzame veľmi nerady! A aj on rozhodol, že víťazom testu sa stala jemná ricotta bez laktózy.

Veronika Kollárová

Naša cukrárka pečie skvele a do kuchyne púšťa aj svojich dvoch synov – Julka s Vilkom (strana 60). No a do parádnych cheesecakes (strana 36) jej svojou jemnou štruktúrou najviac pasovala ricotta finetta.

Najsladšia: Ricotta bezlaktózová

Brimi, 200 g, 2,59 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: pasterizovaná bezlaktózová srvátka, bezlaktózová smotana, bezlaktózové odstredené mlieko, soľ, regulátor kyslosti E270
Celkový dojem: Zaujme výrazne sladkou chuťou. Má neutrálnu vôňu so slabým sviežo-mliečnym nádychom v závere. Ideálna na použitie v sladkých aj slaných jedlách.
Známka: 1 - Víťaz testu

Príjemne mliečna: Ricotta Finetta

Galbani, 250 g, 1,09 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: srvátka z kravského mlieka, regulátor kyslosti, jedlá soľ, kyselina citrónová, kyselina mliečna
Celkový dojem: Prirodzene sladkastá chuť, v závere s mierne glejovitou dochuťou. Vôňa príjemne mliečna. Hodí sa do dezertov, ak chceme nahradiť jemný tvaroh a vyžadujeme hladkú, jemnú textúru – do tvarohovej peny, cheesecaku.

Neutrálna: Tesco ricotta

Tesco, 250 g, 1,49 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: srvátka, pasterizované mlieko, jedlá soľ
Celkový dojem: Má primerane neutrálnu až jemne mliečnu vôňu. Chuť nie je veľmi výrazná, mierne púdrová, sladkastá a ľahko mliečna. Textúra je zrnitá. Ricotta sa hodí do slaných jedál – naplňte ňou lasagne, urobte noky, alebo ju použite so šampiňónmi ako plnku na pizzu.

Trochu suchá: Ricotta

Lidl, Lovilio, 250 g, 0,79 €
Krajina pôvodu:
Taliansko Zloženie: srvátka, pasterizované mlieko, jedlá soľ Celkový dojem: Nevýrazná vôňa, bez jasnej sladkokyslej rovnováhy. Na chuť je príliš suchá až pastovitá, na záver s trávovou dochuťou. Môže byť použitá v sladkých aj slaných jedlách – na nátierky či špenátovo-ricottové cestoviny.

Múčna chuť: Ricotta

Nuova Castelli, 250 g, 1,59€
Krajina pôvodu:
Taliansko Zloženie: srvátka, pasterizované kravské mlieko, soľ
Celkový dojem: Chuť vyslovene múčna, zanecháva suchý pocit na podnebí, a jemne sladkastá. Vôňa ľahko svieža, nie príliš výrazná, bez cudzích pachov. Hodí sa do slaných jedál, kde nie potrebná jemná textúra a jej chuť pozdvihne iná ingrediencia.

Najkyslejšia: Ricotta

Granarolo, 250 g, 1,19 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: pasterizovaná srvátka, smotana, soľ, regulátor kyslosti, kyselina citrónová
Celkový dojem: Chuť mierne kyslastá – najkyslejšia z testovaných vzoriek, slabo mliečna, s kvasinkovou dochuťou. Vôňa zreteľne kyslomliečna, síce bez cudzieho zápachu, celkovo však pripomínajúca skôr tvaroh než srvátkový syr.