Testujeme ricottu: Z akej vymiešate najlepšiu nátierku?
2. 6. 2019, 13:20 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:33)

Zdroj: Laura Witteková, Lýdia Czakó
Ktorá sa viac hodí do cheesecaku a z akej vymiešate najlepšiu nátierku?
Zdroj: Laura Witteková, Lýdia Czakó
Zdroj: Laura Witteková, Lýdia Czakó
Zdroj: Laura Witteková, Lýdia Czakó
Galéria k článku
Ktorá sa viac hodí do cheesecaku a z akej vymiešate najlepšiu nátierku?
Aká by mala byť?
Kvalitná ricotta má mať neutrálnu, nevýraznú alebo len jemne mliečnu arómu bez cudzej vône. Jej chuť je sladkastá, s mierne mliečnym nádychom a bez prítomnosti kyslých, horkých, ovocných alebo pikantných tónov. Konzistencia musí byť jemná, mäkká a ľahko roztierateľná.
Hodnotili:
Ricottu hodnotili odborní posudzovatelia a naša spolupracovníčka. Posudzovali šesť anonymných vzoriek čerstvého srvátkového syra. Všetky testované vzorky ricotty boli vyrobené v Taliansku a spĺňali kritérium farby aj konzistencie.
Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
Ľuboš Mego
Hovoríme mu náš dvorný kuchár a vieme, že keď niečo uvarí, bude to na jednotku. Z jeho kuchyne odchádzame veľmi nerady! A aj on rozhodol, že víťazom testu sa stala jemná ricotta bez laktózy.
Veronika Kollárová
Naša cukrárka pečie skvele a do kuchyne púšťa aj svojich dvoch synov – Julka s Vilkom (strana 60). No a do parádnych cheesecakes (strana 36) jej svojou jemnou štruktúrou najviac pasovala ricotta finetta.
Najsladšia: Ricotta bezlaktózová
Brimi, 200 g, 2,59 €
Krajina pôvodu: Taliansko
Zloženie: pasterizovaná bezlaktózová srvátka, bezlaktózová smotana, bezlaktózové odstredené mlieko, soľ, regulátor kyslosti E270
Celkový dojem: Zaujme výrazne sladkou chuťou. Má neutrálnu vôňu so slabým sviežo-mliečnym nádychom v závere. Ideálna na použitie v sladkých aj slaných jedlách.
Známka: 1 - Víťaz testu
Príjemne mliečna: Ricotta Finetta
Galbani, 250 g, 1,09 €
Krajina pôvodu: Taliansko
Zloženie: srvátka z kravského mlieka, regulátor kyslosti, jedlá soľ, kyselina citrónová, kyselina mliečna
Celkový dojem: Prirodzene sladkastá chuť, v závere s mierne glejovitou dochuťou. Vôňa príjemne mliečna. Hodí sa do dezertov, ak chceme nahradiť jemný tvaroh a vyžadujeme hladkú, jemnú textúru – do tvarohovej peny, cheesecaku.
Neutrálna: Tesco ricotta
Tesco, 250 g, 1,49 €
Krajina pôvodu: Taliansko
Zloženie: srvátka, pasterizované mlieko, jedlá soľ
Celkový dojem: Má primerane neutrálnu až jemne mliečnu vôňu. Chuť nie je veľmi výrazná, mierne púdrová, sladkastá a ľahko mliečna. Textúra je zrnitá. Ricotta sa hodí do slaných jedál – naplňte ňou lasagne, urobte noky, alebo ju použite so šampiňónmi ako plnku na pizzu.
Trochu suchá: Ricotta
Lidl, Lovilio, 250 g, 0,79 €
Krajina pôvodu: Taliansko Zloženie: srvátka, pasterizované mlieko, jedlá soľ Celkový dojem: Nevýrazná vôňa, bez jasnej sladkokyslej rovnováhy. Na chuť je príliš suchá až pastovitá, na záver s trávovou dochuťou. Môže byť použitá v sladkých aj slaných jedlách – na nátierky či špenátovo-ricottové cestoviny.
Múčna chuť: Ricotta
Nuova Castelli, 250 g, 1,59€
Krajina pôvodu: Taliansko Zloženie: srvátka, pasterizované kravské mlieko, soľ
Celkový dojem: Chuť vyslovene múčna, zanecháva suchý pocit na podnebí, a jemne sladkastá. Vôňa ľahko svieža, nie príliš výrazná, bez cudzích pachov. Hodí sa do slaných jedál, kde nie potrebná jemná textúra a jej chuť pozdvihne iná ingrediencia.
Najkyslejšia: Ricotta
Granarolo, 250 g, 1,19 €
Krajina pôvodu: Taliansko
Zloženie: pasterizovaná srvátka, smotana, soľ, regulátor kyslosti, kyselina citrónová
Celkový dojem: Chuť mierne kyslastá – najkyslejšia z testovaných vzoriek, slabo mliečna, s kvasinkovou dochuťou. Vôňa zreteľne kyslomliečna, síce bez cudzieho zápachu, celkovo však pripomínajúca skôr tvaroh než srvátkový syr.