Reklama

NEKTÁRINKY A BROSKYNE v koláčoch: Tento nám upiekla mamina Mira Jaroša

Koláč od maminy Mira Jaroša.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nektárinky, aj ich "sesternice" s jemnými chĺpkami, patria k najšťavnatejšiemu ovociu, aké sa u nás udomácnilo. Gazdinky ich rady používajú do rýchlych hrnčekových koláčikov. Šťavnatý recept sme si odložili aj od pani Štefánie. Bude nám ju navždy pripomínať!

Sesternice nektáriniek

  • Nádherne šťavnaté ovocie, ktorému to pristane v ovocnom pohári, šalátoch, salse či omáčke k mäsu, pyré, džeme, mrazenej dreni, smoothie, ale hádam najviac v koláčoch. Keďže broskyne po zbere rýchlo podliehajú skaze, je najlepšie ich zjesť alebo spracovať v priebehu pár dní.
  • Ak si ich chcete uchovať na pečenie, zavarte ich, alebo z nich pripravte džem. Ak vám prekáža šupka, umyté broskyne vložte do mierne vriacej vody a nechajte v nej asi 1 minútu. Potom ich zalejte studenou vodou, ošúpte, rozpoľte a vyberte kôstku. Do nálevu na kompót skúste pridať trocha kyseliny citrónovej, klinček a pár lístkov mäty pre sviežu chuť.

OVOCNÝ KOLÁČ ZO ŠÁLKY

2 porcie, príprava 15 minút, pečenie 30 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Vďaka koláču máme krásnu spomienku na pani Štefániu.

POTREBUJETE:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálka práškového cukru + na posypanie
  • 1 šálka teplého mlieka
  • 3 vajcia
  • pol šálky oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • zavárané alebo čerstvé sezónne ovocie, najlepšie broskyne

POSTUP:

  1. Všetky ingrediencie okrem ovocia dobre vymiešajte. Plech vyložte papierom na pečenie alebo ho potrite tukom.
  2. Vylejte naň cesto a posypte ho rovnomerne ovocím, prípadne pridajte aj trocha nasekaných orechov.
  3. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút do zlatista. Upečený koláč posypte práškovým cukrom.

NEPEČENÝ KRÉMOVÝ PÁJ S NEKTÁRINKAMI

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT

POTREBUJETE:

Na korpus:

  • 320 g celozrnných sušienok
  • 60 g rozpusteného masla
  • pol lyžičky vanilkového extraktu

Na krém:

  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml šľahačkovej smotany

Na plnku:

  • 3 veľké broskyne alebo nektarinky
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 2 lyžice vody
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

Na ozdobenie:

  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 1 lyžica práškového cukru
  • čerstvé nektárinky
  • mätové lístky
Anketa

Máte radi broskyne v koláčoch?

  • Občas z nich upečiem nejaký jednoduchý.100%
  • Radšej ich zjem samotné!0%

Hlasovanie bolo ukončené

POSTUP:

  1. Sušienky rozmixujte, pridajte rozpustené maslo, vanilku a dobre premiešajte. Zmes utlačte do formy s priemerom 24 cm. Dno formy môžete vyložiť papierom na pečenie. Vložte na 30 minút do chladničky.
  2. Zatiaľ pripravte broskyňovú náplň: Zoberte hrniec alebo panvicu a vsypte do nej broskyne nakrájané na menšie kúsky. Pridajte cukor, 1 lyžicu vody, šťavu z citróna a krátko povarte. Rozmixujte na pyré a vráťte do panvice. V miske zmiešajte lyžicu vody a škrob. Vlejte do broskyňového pyré a minútku prevarte. Nechajte vychladnúť.
  3. V druhom hrnci uvarte z mlieka, cukru a vanilkového pudingu krém. Nechajte zakrytý fóliou vychladnúť.
  4. Z chladničky vyberte formu, na dno rozotrite polovicu broskyňového pyré a vložte späť do chladničky.
  5. Do misy dajte vychladnutý puding a prešľahajte. Pridajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, zvyšnú polovicu broskyňového pyré a znovu vyšľahajte.
  6. Zmes dajte do formy a jemne uhlaďte. Dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  7. Smotanu vyšľahajte spolu s cukrom na pevné špičky a rozotrite po povrchu koláča. Ozdobte broskyňami, mätovými lístkami

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!