Reklama

VANILKA verzus VANILÍN: Toto by ste určite mali vedieť

d

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vanilka je spolu so šafranom a škoricou jednou z najdrahších korenín na svete. Okrem iného je tradičnou a neodmysliteľnou súčasťou vianočného pečenia.

ODKIAĽ POCHÁDZA

Vanilkové struky sú plody popínavej orchidey vanilovníka plocholistého (Vanilla planifolia) a známa je tiež pod názvom vanilka pravá. Jej domovinou je Mexiko a poznali ju už starí Aztékovia a Inkovia. V 16. storočí ju do Európy priviezli španielski moreplavci. Do iných častí sveta sa dostala až v 19. storočí. Všade inde sa však musí umelo opeľovať, pretože kolibríky a hmyz, ktorý ju opeľuje, žijú len v americkej pravlasti vanilky.

VANILKA ČI VANILÍN?

Vanilín je aromatická látka obsiahnutá vo vanilkových strukoch a jej  vďačíme za nádhernú arómu. Na potravinárske účely sa vyrába aj umelo a používa sa najmä na výrobu rôznych sladkostí a pečiva, ale aj v sladených nápojoch. Umelý vanilín sa však s pravou vanilkou, ktorej aromatické vlastnosti dotvárajú aj iné látky, nedá ani zďaleka porovnať. Výrobok s pravou vanilkou nesie označenie vanilkový, umelý má na obale uvedené „vanilínový cukor“. To isté platí aj pre esencie a cukrárske arómy.

Zdroj: Instagram@thelittlefishpictureco

Žltá farba rôznych vanilkových dobrôt je len sugescia výrobcov umelého vanilínu.

Žltá farba rôznych vanilkových dobrôt je len sugescia výrobcov umelého vanilínu. Jej skutočnými pôvodcami sú v potravinárskych výrobkov spravidla farbivá. Klasické vanilkové dezerty bývajú väčšinou žlté preto, lebo obsahujú vajcia.

V KUCHYNI

Jemnú sladkastú vôňu prepožičia vanilka takmer všetkým dezertom, koláčom a pečivu. Vanilkový struk môžete použiť buď v celku, alebo z neho vyškrabte olejnatú dužinu. Struk narežte po celej dĺžke ostrým nožom a dužinu so semienkami vyškrabte lyžicou alebo tupou stranou noža. Dužiny zbavený struk v žiadnom prípade nevyhadzujte. Ešte stále obsahuje dostatok aromatických látok, ktoré sa dajú využiť, napríklad na výrobu domáceho vanilkového cukru.

Stačí ho pridať do vzduchotesnej nádobky s jemným cukrom a dať mu pár dní, ale lepšie týždňov, aby v plnej kráse predviedol svoje vône. Z času na čas cukor v nádobke pretraste, aby sa aromatizoval rovnomerne. Mimochodom, struky sa dajú vyvariť aj viackrát. Po každom použití ich opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte dobre vysušiť. Ešte aj po vyvarení zvládnu aj aromatizáciu vanilkového cukru.

Maškrtu s vanilkou budete mať hotovú raz-dva

VANILKOVO-KRUPICOVÁ CHUŤOVKA

2 porcie

Potrebujete:

  • 250 ml mlieka
  • štipku soli
  • 40 g detskej krupice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 bielka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 lyžičku mandľového likéru
  • 2 lyžičky medu
  •  jedlé kvety na ozdobu
  • práškový cukor

POSTUP:

  1. Do mlieka dajte štipku soli, prisypte detskú krupicu, vanilkový cukor a uvarte hustú kašu. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť.
  2. Z bielkov a kryštálového cukru ušľahajte tuhý sneh. Do vychladnutej kaše pridajte mandľový likér a po častiach vmiešajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
  3.  Keramické formičky vymastite, vysypte múkou a naplňte plnkou asi do 2/3. Uložte ich na plech, nalejte do neho vodu a pri teplote 180 °C pečte vo vodnom kúpeli 30 - 40 minút.
  4. Po vychladnutí vyberte z formičiek, povrch posypte práškovým cukrom a polejte medom. Dozdobte jedlými kvetmi.