Reklama

NEKTÁRINKY A BROSKYNE v koláčoch: Tento nám upiekla mamina Mira Jaroša

Koláč od maminy Mira Jaroša.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nektárinky, aj ich "sesternice" s jemnými chĺpkami, patria k najšťavnatejšiemu ovociu, aké sa u nás udomácnilo. Gazdinky ich rady používajú do rýchlych hrnčekových koláčikov. Šťavnatý recept sme si odložili aj od pani Štefánie. Bude nám ju navždy pripomínať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnaté koláčiky: Upečte si dezerty plné sezónneho ovocia

    Sesternice nektáriniek

    • Nádherne šťavnaté ovocie, ktorému to pristane v ovocnom pohári, šalátoch, salse či omáčke k mäsu, pyré, džeme, mrazenej dreni, smoothie, ale hádam najviac v koláčoch. Keďže broskyne po zbere rýchlo podliehajú skaze, je najlepšie ich zjesť alebo spracovať v priebehu pár dní.
    • Ak si ich chcete uchovať na pečenie, zavarte ich, alebo z nich pripravte džem. Ak vám prekáža šupka, umyté broskyne vložte do mierne vriacej vody a nechajte v nej asi 1 minútu. Potom ich zalejte studenou vodou, ošúpte, rozpoľte a vyberte kôstku. Do nálevu na kompót skúste pridať trocha kyseliny citrónovej, klinček a pár lístkov mäty pre sviežu chuť.

    OVOCNÝ KOLÁČ ZO ŠÁLKY

    2 porcie, príprava 15 minút, pečenie 30 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Vďaka koláču máme krásnu spomienku na pani Štefániu.

    POTREBUJETE:

    • 2 šálky polohrubej múky
    • 1 šálka práškového cukru + na posypanie
    • 1 šálka teplého mlieka
    • 3 vajcia
    • pol šálky oleja
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • zavárané alebo čerstvé sezónne ovocie, najlepšie broskyne

    POSTUP:

    1. Všetky ingrediencie okrem ovocia dobre vymiešajte. Plech vyložte papierom na pečenie alebo ho potrite tukom.
    2. Vylejte naň cesto a posypte ho rovnomerne ovocím, prípadne pridajte aj trocha nasekaných orechov.
    3. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút do zlatista. Upečený koláč posypte práškovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Slivkové koláče na celý týždeň: Úplne jednoduché recepty

      NEPEČENÝ KRÉMOVÝ PÁJ S NEKTÁRINKAMI

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na korpus:

      • 320 g celozrnných sušienok
      • 60 g rozpusteného masla
      • pol lyžičky vanilkového extraktu

      Na krém:

      • 3 lyžice krupicového cukru
      • 20 g vanilkového pudingu
      • 250 g mascarpone
      • 100 ml šľahačkovej smotany

      Na plnku:

      • 3 veľké broskyne alebo nektarinky
      • 2 lyžice krupicového cukru
      • 2 lyžice vody
      • šťava z polovice citróna
      • 1 lyžička kukuričného škrobu

      Na ozdobenie:

      • 200 g šľahačkovej smotany
      • 1 lyžica práškového cukru
      • čerstvé nektárinky
      • mätové lístky
      Anketa

      Máte radi broskyne v koláčoch?

      • Občas z nich upečiem nejaký jednoduchý.100%
      • Radšej ich zjem samotné!0%

      Hlasovanie bolo ukončené

      POSTUP:

      1. Sušienky rozmixujte, pridajte rozpustené maslo, vanilku a dobre premiešajte. Zmes utlačte do formy s priemerom 24 cm. Dno formy môžete vyložiť papierom na pečenie. Vložte na 30 minút do chladničky.
      2. Zatiaľ pripravte broskyňovú náplň: Zoberte hrniec alebo panvicu a vsypte do nej broskyne nakrájané na menšie kúsky. Pridajte cukor, 1 lyžicu vody, šťavu z citróna a krátko povarte. Rozmixujte na pyré a vráťte do panvice. V miske zmiešajte lyžicu vody a škrob. Vlejte do broskyňového pyré a minútku prevarte. Nechajte vychladnúť.
      3. V druhom hrnci uvarte z mlieka, cukru a vanilkového pudingu krém. Nechajte zakrytý fóliou vychladnúť.
      4. Z chladničky vyberte formu, na dno rozotrite polovicu broskyňového pyré a vložte späť do chladničky.
      5. Do misy dajte vychladnutý puding a prešľahajte. Pridajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, zvyšnú polovicu broskyňového pyré a znovu vyšľahajte.
      6. Zmes dajte do formy a jemne uhlaďte. Dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
      7. Smotanu vyšľahajte spolu s cukrom na pevné špičky a rozotrite po povrchu koláča. Ozdobte broskyňami, mätovými lístkami

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!