Reklama

Našli si už cestu do vašej kuchyne? Naučíme vás VARIŤ kuskus, quinou, bulgur či krúpy

Varenie z quinoy.

Zdroj: Dobré jedlo/archív

Reklama

Kuskus, bulgur a quinoa môžu byť skvelou prílohou, ale ponúkajú sa aj do mnohých zaujímavých jedál. A hlavne, pripravujú sa jednoducho a krátko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue Grandma

    Kuskus sa nevarí

    Na jednu šálku kuskusu nalejte jeden a pol šálky horúcej tekutiny. Nádobu zakryte, zrnká by sa mali zapariť. Lepší ako voda je však vývar. Keď tekutina vsiakne, pokvapkajte kuskus olejom a dobre premiešajte vidličkou. Ak pripravujete viac ako dve porcie, dajte ho do širšej nádoby, aby jeho vrstva bola nízka.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      Bulgur ako ryža

      Môžete naň použiť svoj osvedčený postup, ako keď varíte ryžu. Bulgur zalejte vodou, osoľte, pokvapkajte olejom alebo pridajte plátok masla a začnite variť. Svetlý bulgur  potrebuje 12-15 minút, tmavý budete variť 15-20 minút.
      Pripraviť ho môžete aj napučaním – pridajte 2,5- až 3-násobok studenej vody a nechajte ho v nej minimálne hodinu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Quinou pred varením namočte

        Tieto zrniečka si môžete kúpiť v troch farbách. V bielej, červenej a čiernej. Pred varením quinou na 5 až 10 minút namočte do studenej vody. To pomáha odbúrať prípadnú horkosť, ktorá môže byť v prirodzenom obale zrniečok. Vodu zlejte, quinou v nej nevarte. Pridajte vodu (vývar) v pomere 1 diel quinoy, 2 diely osolenej vody a varte do zmäknutia 15-20 minút.

        Varenie krúp si naplánujte

        Pred varením ich prepláchnite aspoň dvakrát v čistej vode a namočte na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do vody. Skrátite tým dĺžku varenia. Potom ich zalejte vodou: malo by jej byť tri- až štyrikrát viac ako krúp, a uveďte do varu. Znížte teplotu, osoľte a pod pokrievkou varte, kým nebudú mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby vodu dolejte. Ķrúpy sa varia hodinu až hodinu a pol, podľa veľkosti. Sceďte a opláchnite, aby sa nezlepili.