Na jednu šálku kuskusu nalejte jeden a pol šálky horúcej tekutiny. Nádobu zakryte, zrnká by sa mali zapariť. Lepší ako voda je však vývar. Keď tekutina vsiakne, pokvapkajte kuskus olejom a dobre premiešajte vidličkou. Ak pripravujete viac ako dve porcie, dajte ho do širšej nádoby, aby jeho vrstva bola nízka.
Môžete naň použiť svoj osvedčený postup, ako keď varíte ryžu. Bulgur zalejte vodou, osoľte, pokvapkajte olejom alebo pridajte plátok masla a začnite variť. Svetlý bulgur potrebuje 12-15 minút, tmavý budete variť 15-20 minút. Pripraviť ho môžete aj napučaním – pridajte 2,5- až 3-násobok studenej vody a nechajte ho v nej minimálne hodinu.
Tieto zrniečka si môžete kúpiť v troch farbách. V bielej, červenej a čiernej. Pred varením quinou na 5 až 10 minút namočte do studenej vody. To pomáha odbúrať prípadnú horkosť, ktorá môže byť v prirodzenom obale zrniečok. Vodu zlejte, quinou v nej nevarte. Pridajte vodu (vývar) v pomere 1 diel quinoy, 2 diely osolenej vody a varte do zmäknutia 15-20 minút.
Pred varením ich prepláchnite aspoň dvakrát v čistej vode a namočte na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do vody. Skrátite tým dĺžku varenia. Potom ich zalejte vodou: malo by jej byť tri- až štyrikrát viac ako krúp, a uveďte do varu. Znížte teplotu, osoľte a pod pokrievkou varte, kým nebudú mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby vodu dolejte. Ķrúpy sa varia hodinu až hodinu a pol, podľa veľkosti. Sceďte a opláchnite, aby sa nezlepili.