Reklama

Najobľúbenejšie TALIANSKE JEDLÁ: Vyskladajte si tradičný obed!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najobľúbenejšie TALIANSKE JEDLÁ: Vyskladajte si z nich tradičný obed!
    Reklama

    Tradičný obed má niekoľko chodov: aperitivo, antipasto (predjedlo), primo (prvý chod) - cestoviny, rizoto, gnocchi alebo polievka, secondo (druhý chod) - mäso alebo ryby s prílohou, formaggio e fruta (prvý dezert) - ovocie a syry, dolce (druhý dezert) - koláč, zmrzlina. Vyskúšajte naše recepty!

    Taliani si obed riadne vychutnávajú a nikam sa neponáhľajú. Samozrejme končia kávou a digestivom - likérom na lepšie trávenie.

    Minestrone so zeleninou a cestovinami.

    Zdroj: Shutterstock

    Minestrone so zeleninou a cestovinami.

    Polievka minestrone

    8 porcií, príprava 20 minút, varenie 30 minút

    Potrebujete:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 4 plátky prerastenej slaniny
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 2 stonky zeleru
    • 2 stredne veľké mrkvy
    • 1 stredne veľký petržlen
    • 2 strúčiky cesnaku
    • soľ, korenie podľa chuti
    • 1 ½ lyžičky sušeného oregána
    • 400 g krájaných paradajok (1 plechovka)
    • 1 l vody alebo zeleninového vývaru
    • 1 stredne veľká cuketa
    • 200 g uvarených malých bielych fazúľ (môžete použiť aj sušené a uvariť ich vopred)
    • petržlenová vňať

    POSTUP:

    1. Do hrnca vlejte olivový olej, pridajte slaninu nakrájanú na kocky a dobre osmažte. Následne pridajte cibuľu a orestujte aby bola cibuľa do sklovita.
    2. Stopkový zeler, mrkvu a petržlen nakrájajte na kocky a prisypte k cibuli. Pridajte na drobno nakrájaný cesnak a orestujte, aby zelenina jemne skaramelizovala. Trvá to približne 5 minút.
    3. Prilejte plechovku krájaných paradajok. Do plechovky od paradajok vlejte vodu, dobre premiešajte a vylejte ju k zelenine. Pridajte vodu alebo zeleninový vývar a varte do zmäknutia zeleniny približne 10 minút.
    4. Teraz pridajte cuketu nakrájanú na menšie kocky, uvarené fazule, premiešajte a nechajte ešte 10 minút prevrieť. Tak aby bola zelenina mäkká.
    5. Polievku odstavte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a môžete podávať.

     

    Do polievky sa často zavaria aj cestoviny.

    Šafranové rizoto

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 nadrobno nakrájané šalotky
    • 200 g ryže na rizoto (Carnaroli, Arborio, Vialone…)
    • 150 ml suchého bieleho vína
    • 1 l zeleninového (alebo kuracieho) vývaru
    • šafran
    • 60 g masla
    • 50 g strúhaného parmezánu
    • so, čerstvo pomleté čierne korenie
    • olej
    • čerstvé bylinky na posypanie

    POSTUP:

    1. V hlbšej panvici zohrejte olej, pridajte šalotku a nechajte ju zosklovatieť. Pridajte ryžu a orestujte ju zo všetkých strán. Zalejte vínom a nechajte ho odpariť. Ryžu osoľte, okoreňte a zalejte horúcim vývarom tak, aby bola ponorená. Pridajte šafran a pomaly varte, kým sa tekutina neodparí.
    2. Ryžu často miešajte. Opäť ju podlejte vývarom a nechajte ho odpariť. Postup niekoľkokrát opakujte s menšími dávkami vývaru.
    3. Keď je ryža al dente a vývar odparený, stiahnite ju z ohňa a vmiešajte do nej maslo. Nakoniec pridajte parmezán, premiešajte a ihneď podávajte. Môžete ešte posypať bylinkami. Dobrú chuť!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jednoduchý nepečený dezert: KLASICKÉ TALIANSKE TIRAMISU

      Talianske tiramisu

      4 porciie, príprava 30 minút + chladenie

       

      POTREBUJETE:

      • 40 ml uvarenej silnej kávy
      • 20 ml mandľového likéru amaretto
      • 4 čerstvé vajcia
      • 500 g mascarpone
      • 4 lyžice práškového cukru
      • 400 g dlhých piškót
      • kakaový prášok na posypanie

       

      POSTUP: 

      1. Kávu nechajte vychladiť, sceďte a prilejte k nej mandľový likér. Čerstvé vajíčka rozbite a oddeľte žĺtky od bielkov. 
      2. Mascarpone vymiešajte s cukrom a so žĺtkami. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý pridáte k mascarpone.
      3. Vyššiu obdĺžnikovú plastovú alebo sklenenú misu vysteľte alobalom. Piškóty postupne nakrátko namočte v káve s likérom a ukladajte na dno misy. Potrrite pripraveným krémom a znova uložte namočené piškóty. Takto pokračujte v troch vrstvách, nakoniec navrch navrstvite krém.
      4. Odložte na 12 až 24 hodín do chladničky. Pred podávaním posypte kakaom. Môžete ozdobiť ovocím.