Olejová bábovka
Najľahšia bábovka na svete!
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Na cesto:
- 5 vajec
- 230 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 340 g hladkej (špaldovej) múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky kakaa
- maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie bábovkovej formy
Na čoko polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 40 g masla
POSTUP:
- Žĺtky s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny, vmiešajte olej a mlieko. Postupne primiešajte múku preosiatu s kypriacim práškom a citrónovou kôrou. Asi dve tretiny cesta nalejte do vymastenej bábovkovej formy vysypanej strúhankou. Do zvyšného cesta pridajte preosiate kakao a premiešajte.
- Cesto nalejte do formy a vidličkou vytvorte mramorovanie. Bábovku pečte 55 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Po miernom vychladnutí bábovku vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
- Urobte polevu: Čokoládu s maslom rozpustite v teplom vodnom kúpeli a dobre premiešajte. Vlažnou polevou polejte bábovku a posypte ju mandľovými lupienkami. Dobrú chuť!