Čokoláde sa netreba úplne vyhýbať: TOTO je 7 zdraviu prospešných účinkov na vaše telo!
26. 3. 2023, 21:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Čokoláda má celý rad zdravotných benefitov. Za predpokladu, že si vyberiete tú správnu a nepreženiete to s množstvom. Tušili ste, že je dobrá aj proti starnutiu?

Kakao, vláknina , antioxidanty a serotonín, to sú zložky čokolády, ktoré z nej robia nielen skvelú pochúťku, ale aj úžasnú potravinu s viacerými zdravotnými benefitmi, píše portál Zdravie. Veď čokoláda sa stala predmetom mnohých serióznych vedeckých štúdií. Pravidelná a striedma konzumácia tmavej čokolády má mnoho výhod. Treba ale hľadať naozaj tú správnu čokoládu.
Výhody tmavej čokolády
Kakao, obsiahnuté v horkej čokoláde vo veľkom množstve, je zodpovedné za jej mnohé prednosti. Čím je čokoláda bohatšia na kakao, tým má lepšiu nutričnú hodnotu a početnejšie zdravotné vlastnosti.
Zdroj: Shutterstock
Čokoláda má aj svoje výhody ak ju budete konzumovať správne.
Pôsobenie na náladu
Blahodarný účinok čokolády na náladu súvisí s „antidepresívnymi“ účinkami, ktoré obsahuje. Kakao je bohaté na tryptofán, ktorý sa mení na serotonín, známy ako hormón šťastia. Serotonín, skutočný zdroj pohody, je známy svojim upokojujúcim účinkom, vďaka ktorému sa čokoláda stáva potravinou zlepšujúcou náladu.
Antidepresívum
Spoločné účinky horčíka a cukru obsiahnutého v čokoláde umožňujú na jednej strane doplnenie energie, a na druhej strane má horčík relaxačný účinok na nervovosvalový systém.
Na chudnutie
Tmavá čokoláda je bohatá na fenyletylamín, známy aj ako „molekula lásky“. Táto látka má euforický a povzbudzujúci účinok a dokonca aj efekt potláčajúci chuť do jedla!
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Čokoláda má aj svoje výhody ak ju budete konzumovať správne.
Fenyletylamín je obsiahnutý v kakau a preto čokoláda bude o to lepšia, o čo bude percento kakaa v nej vyššie.
Stimuluje mozog
Tmavá čokoláda vďaka svojim antioxidantom, kofeínu a najmä teobromínu stimuluje mozog. Z rodiny alkaloidov je teobromín miernym stimulantom nervového systému, ktorý má tendenciu tlmiť pocit únavy. Pridáva na účinkoch kofeínu, ktorý je tiež fyzickým a cerebrálnym stimulantom.
Proti starnutiu
Zdroj: Shutterstock
Čokoláda má aj svoje výhody ak ju budete konzumovať správne.
Ochrana proti starnutiu buniek a účinok proti starnutiu: Čisté kakao je jednou z potravín bohatých na flavonoidy, silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred predčasným starnutím. Sú obzvlášť účinné v boji proti starnutiu mozgu a pokožky, pričom kakau dodávajú účinok proti starnutiu. Antioxidačná kapacita kakaa je dokonca takmer 3-krát vyššia ako u zeleného čaju!
Na srdce a cievy
Znížené riziko kardiovaskulárnych ochorení: Čokoláda pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam vďaka prítomnosti polyfenolov, ktoré znižujú "zlý" LDL cholesterol, takže sa podieľa na prevencii aterosklerózy.
Proti zrážaniu krvi
Taníny obsiahnuté v kakau majú antikoagulačný účinok porovnateľný s účinkom kyseliny acetylsalicylovej a znížujú krvný tlak.
Má výhody aj mliečna čokoláda?
Mliečna čokoláda obsahuje oveľa menej kakaa ako tmavá čokoláda, ale viac cukru. Jej nutričné zloženie je preto menej zaujímavé,ale stále je tam kakao, ktoré je prospešné. No čím je čokoláda sladšia, tým je návykovejšia. Je preto oveľa ťažšie obmedziť sa na 2 štvorčeky mliečnej čokolády ako na 2 štvorce tmavej čokolády, ktoré sú tak akurát aj pre zdravotné benefity z kakaa.
Výhody bielej čokolády?
Biela čokoláda je úplne bez kakaa, obsahuje iba kakaové maslo, cukor a mlieko. Je teda zbavená zdravotných výhod z kakaa a ide skôr o klasickú cukrovinku s vysokým obsahom cukru a tuku, no s nízkym obsahom živín .
Zdroj: Shutterstock
Čokoláda má aj svoje výhody ak ju budete konzumovať správne.
Výhody surovej čokolády
O surovej čokoláde hovoríme vtedy, keď bôb nie je pražený. Kakao a kakaové maslo sú extrahované pri veľmi nízkych teplotách, nie viac ako 40° C, aby sa zachovalo čo najviac minerálov, vitamínov a najmä antioxidačných polyfenolov. Surové kakao je v konečnom dôsledku superčokoláda s desaťnásobnými nutričnými vlastnosťami. Jeho chuť je však veľmi výrazná a treba si na ňu zvyknúť, s čokoládou ako ju poznáme nemá veľa spoločného.
Čítajte viac z Dobrého jedla: