Reklama

Mirka Kalisová má SUPER RECEPT na JABLKOVÝ KOLÁČ: Vyskúšajte ho s dobrou zmrzlinou!

Miriam je ukážková gazdinka.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B4fminUl9f7/

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ďakujeme za recept, určite ho vyskúšame! Fanúšikovia Mirky Kalisovej sa pustili do pečenia ihneď, ako tento parádny recept zavesila na svoj Instagram. Očaril aj nás, vrelo vám ho odporúčame!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické PIROHY Janky Majeskej z Dunaja: Rodinný RECEPT nemá chybu!
    Zdroj: NMH
    Anketa

    Tiež vyskúšate Mirkin jablkový koláčik?

    • Áno66%
    • Nie26%
    • Už aj sa doň pustím!6%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Sympatická moderátorka Mirka je známa tým, že vo svojej domácej kuchyni varí takmer denne, čím sa rada pochváli aj na svojom Instagrame. Miluje predovšetkým zdravé a rýchle recepty, rada si aj zamaškrtí. No a tento fantastický jablkový koláčik najradšej podáva s mascarpone alebo dobrou zmrzlinou. Mňam!

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/C5lCiSzMWP1/

    Mirkin jablkový koláč chutí fantasticky.

    Jablkový koláč

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 150 g polohrubej múky
    • 100 g špaldovej celozrnnej múky
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 1 lyžička mletej vanilky
    • 120 g pomletých mandlí
    • 80 g trstinového cukru
    • 1 lyžica mletých golden ľanových semiačok
    • 190 g masla
    • štipka soli
    • 2 žĺtky

    Na plnku:

    • 4 veľké očistené sladké jablká
    • 4-6 lyžíc trstinového cukru
    • 4 lyžice vody
    • 1 lyžička mletej škorice
    • 30 g masla
    • 1 lyžica Zlatého klasu
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Fantastický ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ čitateľa Petra: Bez múky, padli sme z neho na zadok!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Zmiešame si múky, sódu bikarbónu, čerstvo pomleté golden ľanové semiačka, vanilku a štipku soli. V elektrickom mlynčeku na kávu pomelieme cukor s mandľami a prisypeme do sypkej zmesi. Pridáme maslo a žĺtka a vymiešame na kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky.
      2. Očistené jablká nakrájame na rovnaké kocky. Do panvice dáme cukor a vodu. Zohrievame, kým sa nerozpustí a nezačne bublinkovať. Pozorujeme ho a počkáme, kým jemne zhnedne. Potom pridáme maslo, premiešame a vložíme nakrájané jabĺčka a škoricu. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút, nech jabĺčka trošku zmäknú.
      3. Kým sa jablká dusia, vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme na 2 časti. Prvú časť cesta prstami utlačíme na dno formy s priemerom 27 cm. Dno popicháme vidličkou a vložíme do mrazničky na 5-10 minút.
      4. Jabĺčka pustili šťavu, ktorú scedíme. Doplníme vodou, aby sme dostali 100 ml. Ak vám pustia viac šťavy, tak sa stačí riadiť pravidlom, že na 100 ml šťavy ide 1 pl Zlatého klasu. Zlatý klas so šťavou poriadne premiešame.
      5. Jabĺčka poukladáme do formy na koláč. Zalejeme šťavou zmiešanou so Zlatým klasom a na vrch nadrobíme druhú časť cesta, ktorú sme mali odloženú v chladničke, posypeme muscovado cukrom, alebo trstinovým a je to.
      6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-190 stupňov spodný a horný ohrev asi 35-40 minút. "Ja ho podávam s mascarpone, alebo vanilkovou zmrzkou," radí Mirka.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.