Mirka Kalisová má SUPER RECEPT na JABLKOVÝ KOLÁČ: Vyskúšajte ho s dobrou zmrzlinou!
15. 5. 2024, 10:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B4fminUl9f7/
Ďakujeme za recept, určite ho vyskúšame! Fanúšikovia Mirky Kalisovej sa pustili do pečenia ihneď, ako tento parádny recept zavesila na svoj Instagram. Očaril aj nás, vrelo vám ho odporúčame!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B4fminUl9f7/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CwqAF99sVrf/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CwnGsXLL2ey/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Anketa
Tiež vyskúšate Mirkin jablkový koláčik?
- Áno66%
- Nie26%
- Už aj sa doň pustím!6%
Hlasovanie bolo ukončené
Sympatická moderátorka Mirka je známa tým, že vo svojej domácej kuchyni varí takmer denne, čím sa rada pochváli aj na svojom Instagrame. Miluje predovšetkým zdravé a rýchle recepty, rada si aj zamaškrtí. No a tento fantastický jablkový koláčik najradšej podáva s mascarpone alebo dobrou zmrzlinou. Mňam!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C5lCiSzMWP1/
Mirkin jablkový koláč chutí fantasticky.
Jablkový koláč
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 g polohrubej múky
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej vanilky
- 120 g pomletých mandlí
- 80 g trstinového cukru
- 1 lyžica mletých golden ľanových semiačok
- 190 g masla
- štipka soli
- 2 žĺtky
Na plnku:
- 4 veľké očistené sladké jablká
- 4-6 lyžíc trstinového cukru
- 4 lyžice vody
- 1 lyžička mletej škorice
- 30 g masla
- 1 lyžica Zlatého klasu

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Zmiešame si múky, sódu bikarbónu, čerstvo pomleté golden ľanové semiačka, vanilku a štipku soli. V elektrickom mlynčeku na kávu pomelieme cukor s mandľami a prisypeme do sypkej zmesi. Pridáme maslo a žĺtka a vymiešame na kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky.
- Očistené jablká nakrájame na rovnaké kocky. Do panvice dáme cukor a vodu. Zohrievame, kým sa nerozpustí a nezačne bublinkovať. Pozorujeme ho a počkáme, kým jemne zhnedne. Potom pridáme maslo, premiešame a vložíme nakrájané jabĺčka a škoricu. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút, nech jabĺčka trošku zmäknú.
- Kým sa jablká dusia, vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme na 2 časti. Prvú časť cesta prstami utlačíme na dno formy s priemerom 27 cm. Dno popicháme vidličkou a vložíme do mrazničky na 5-10 minút.
- Jabĺčka pustili šťavu, ktorú scedíme. Doplníme vodou, aby sme dostali 100 ml. Ak vám pustia viac šťavy, tak sa stačí riadiť pravidlom, že na 100 ml šťavy ide 1 pl Zlatého klasu. Zlatý klas so šťavou poriadne premiešame.
- Jabĺčka poukladáme do formy na koláč. Zalejeme šťavou zmiešanou so Zlatým klasom a na vrch nadrobíme druhú časť cesta, ktorú sme mali odloženú v chladničke, posypeme muscovado cukrom, alebo trstinovým a je to.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-190 stupňov spodný a horný ohrev asi 35-40 minút. "Ja ho podávam s mascarpone, alebo vanilkovou zmrzkou," radí Mirka.