Reklama

Testujeme trstinový cukor: Nenaleťte len na peknú hnedú farbu

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Testujeme: Trstinový cukor

Sledujte etikety, aby ste nenaleteli len na peknú hnedú farbu. Inak si z obchodu môžete odniesť rafinovaný cukor dofarbený karamelom.

Aký by mal byť?

Viac ako polovica svetovej produkcie cukru pochádza z trstiny komerčne pestovanej v tropických oblastiach. Trstinové cukrovary väčšinou vyrábajú len surový cukor, ktorý je hnedý vzhľadom na obsah trstinovej melasy. Prítomné zvyšky necukrov sa však môžu úplne odstrániť rafináciou a vznikne rovnako biely cukor, ako je ten z repy. V súvislosti s módnym rozlišovaním farby cukru treba vedieť, že takzvaný hnedý cukor sa dá vyrobiť viacerými spôsobmi a vôbec nemusí pochádzať z trstiny.

Jedným zo spôsobov je, že biely rafinovaný repný cukor sa dofarbí trstinovou melasou. Vzniknutý produkt sa svojou nutričnou hodnotou vyrovná trstinovému cukru. Cukor môže byť dofarbený len kulérom alebo karamelovým sirupom, z trstinovej melasy nemá nič a nutrične je porovnateľný s rafinovaným cukrom. Hnedý cukor sa najčastejšie používa na chuťové ozvláštnenie nápojov a cukrárskych výrobkov.

Hodnotili:

Pikantné paprikové nátierky a krémy hodnotili odborní posudzovatelia a naša kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali vôňu, chuť, konzistenciu, vzhľad a celkový výsledný dojem.

Vonia po melase: Nádcukor Demerera cane sugar

Naturmind 1 kg, 3,91 eura
Zloženie:
trstinový cukor
Krajina pôvodu: Francúzsko
Celkový dojem: Trstinový cukor s veľmi jemnými kryštálikmi zlatistej farby. V roztoku je svetložltkastý. Vôňa je typická, príjemná, mierne melasová. Chuť neutrálne sladká, bez vedľajších pachutí. Tento cukor dodá jedlu alebo dezertu prekvapivo výraznú karamelovo-medovú chuť.

Najjemnejšie kryštály: Trstinový cukor prírodný

Bio harmonie 500 g, 1,96 eura
Zloženie:
trstinový cukor
Krajina pôvodu: poľnohospodárstvo mimo EÚ
Celkový dojem: Najsvetlejšia vzorka s najjemnejšími kryštálmi. Vonia veľmi jemne po melase, chuť je ľahko kvetinová. Cukor je univerzálne použiteľný na dosladzovanie čohokoľvek bez vplyvu na chuť alebo arómu. Rýchlo sa rozpúšťa, čo ho predurčuje na použitie pri pečení pri šľahaní cukru, masla alebo vajec.

Ťažšie sa rozpúšťa: Cane sugar

Gusto per vita 500 g, 0,99 eura
Zloženie:
prírodný trstinový cukor – dry demerera
Krajina pôvodu: neuvedená
Celkový dojem: Jemné kryštáliky sú ako hrubšia krupica, svetlej nerovnomernej zlatistej farby. Dlhšie sa rozpúšťa v tekutine a roztok je len mierne žltkastý. Vôňa cukru je jemná, typická po melase. Chuť skôr neutrálna, len s ľahkým ovocným tónom v závere.

Jantárová farba: Nádcukor Aranybarna

Natura 500 g, 3,12 eura
Zloženie:
trstinový cukor zlatý
Krajina pôvodu: Maurícius
Celkový dojem: Cukor so zrnom jantárovej farby s nerovnomernou veľkosťou. Po rozpustení vo vode vyfarbuje najintenzívnejšie až do žltooranžových odtieňov. Vonia po melase s ľahkým karamelovým nádychom. Chuť je jemná, v závere až nektárovo-karamelová. Cukor sa hodí do vlhkých čokoládových dezertov (brownie, mafin).

Ovocno-kvetinový: Třtinový cukr

Billa 500 g, 2,29 eura
Zloženie:
Trstinový biocukor
Krajina pôvodu: poľnohospodárska produkcia mimo EÚ
Celkový dojem: Bledšia vzorka pieskovej farby s jemnými kryštálmi, ktoré pôsobia na jazyku vlhko a chuťovo aj aromaticky neutrálne. V roztoku je jemne žltkastý. Vôňa príjemná, typická po melase. Chuť mierne ovocno-kvetinová. Jemná melasová chuť je takmer nebadateľná, rovnako výsledný produkt z tohto cukru bude iba jemne karamelový.

Nesplnené očakávania: Cane sugar

Rohrzucker 500 g, 1,29 eura
Zloženie:
trstinový cukor nerafinovaný
Krajina pôvodu: Mozambik
Celkový dojem: Cukor má farbu mokrého piesku s najväčšími kryštálmi, ktoré sa veľmi pomaly rozpúšťajú. Roztok vyfarbuje do zlatožltých odtieňov. Vôňa sladkasto-kyprá, jemne karamelová. Vzhľadom na tmavšiu farbu prekvapivo nezanecháva očakávanú výraznejšiu karamelovo-melasovú chuť a arómu.