Reklama

KYSNUTÝ ZÁVIN s tvarohovo-čerešňovou plnkou s veľkým FOTOPOSTUPOM

Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Škola pečenia...

  • Počet porcií: 10
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • pol ks balíčka droždia
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 štipka soli
  • 1 ks vajce + 1 na potretie
  • 100 ml oleja

Na tvarohovú plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 ks žĺtky
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 1 ks kôra z 1 citróna
  • pol spoon mletej vanilky
  • pol ks balíčka vanilkového pudingu
  • 1 ks zavárané čerešne

Postup

Krok 1

Z polovice vlažného mlieka, z cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho vykysnúť.

Krok 2

Do veľkej misy nasypte múku, štipku soli, pridajte vajce, olej, zvyšné mlieko a prilejte kvások. Všetko spolu dobre premiešajte a vypracujte hladké, jemné cesto.

Krok 3

Nechajte ho prikryté na teplom mieste kysnúť 45 minút.

Krok 4

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a jednu z nich vyvaľkajte na obdĺžnikový tvar.

Krok 5

Kraj potrite vajcom, aby sa cesto po zavinutí pekne zlepilo.

Krok 6

Polovicu plnky (zmiešanej zo všetkých ingrediencií okrem čerešní) natrite na cesto.

Krok 7

Na plnku rozložte čerešne.

Krok 8

Opatrne zaviňte.

Krok 9

Závin preložte na plech a povrch potrite vajcom. To isté urobte s druhou polovicou cesta. Pečte pri teplote 220 stupňov asi 20 minút. Vychladnutý a stuhnutý závin poprášte cukrom. Foto: Laura Witteková