KYSNUTÝ ZÁVIN s tvarohovo-čerešňovou plnkou s veľkým FOTOPOSTUPOM
11. 2. 2021, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Laura Witteková
Škola pečenia...
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
- Počet porcií: 10
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice krupicového cukru
- pol ks balíčka droždia
- 500 g polohrubej múky
- 1 štipka soli
- 1 ks vajce + 1 na potretie
- 100 ml oleja
Na tvarohovú plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 2 ks žĺtky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 1 ks kôra z 1 citróna
- pol spoon mletej vanilky
- pol ks balíčka vanilkového pudingu
- 1 ks zavárané čerešne
Postup
Krok 1
Z polovice vlažného mlieka, z cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho vykysnúť.
Krok 2
Do veľkej misy nasypte múku, štipku soli, pridajte vajce, olej, zvyšné mlieko a prilejte kvások. Všetko spolu dobre premiešajte a vypracujte hladké, jemné cesto.
Krok 3
Nechajte ho prikryté na teplom mieste kysnúť 45 minút.
Krok 4
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a jednu z nich vyvaľkajte na obdĺžnikový tvar.
Krok 5
Kraj potrite vajcom, aby sa cesto po zavinutí pekne zlepilo.
Krok 6
Polovicu plnky (zmiešanej zo všetkých ingrediencií okrem čerešní) natrite na cesto.
Krok 7
Na plnku rozložte čerešne.
Krok 8
Opatrne zaviňte.
Krok 9
Závin preložte na plech a povrch potrite vajcom. To isté urobte s druhou polovicou cesta. Pečte pri teplote 220 stupňov asi 20 minút. Vychladnutý a stuhnutý závin poprášte cukrom. Foto: Laura Witteková