My sme ju objavili v jednej bratislavskej pekárni a vypýtali sme si recept. Je plná maku, tvarohu, orechov a šťavnatých višní. Mňam!

Ak si netrúfate ťahať cesto, môžete ju upiecť aj z hotového lístkového alebo štrúdľového cesta. Prípadne štedrákovou plnkou naplňte kysnutý závin.

ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA

8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 50 ml oleja
  • štipka soli
  • 70 ml vlažnej vody

Na makovú plnku:

  • 100 g mletého maku
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžička práškového cukru
Štrúdľu naplňte štedro makom, tvarohom, orechmi a džemom alebo zaváranými višňami .
Štrúdľu naplňte štedro makom, tvarohom, orechmi a džemom alebo zaváranými višňami .
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g tvarohu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • škoricový cukor

Na orechovú plnku:

Na potretie a posypanie:

  • 100 g odkôstkovaných višní
  • 70 g rozpusteného masla
  • olej na pozretie rúk

POSTUP:

  1. V mise vymieste cesto zo všetkých surovín pomocou šľahača s hnetacími metlami. Mieste asi 10 minút, najskôr na nízkych otáčkach, potom na rýchlejších.
  2. Plnky pripravte zmiešaním všetkých ingrediencií.
  3. Vymiesené cesto prikryte misou a nechajte 30 minút odpočívať. Potom ho na plátennom obruse vyvaľkajte a potom naolejovanými rukami dookola postupne vyťahujte. Cesto dobre pokvapkajte roztopeným maslom. Na tretinu navrstvite makovú plnku, vedľa pridajte orechovú a tvarohovú plnku s višňami. Okraje prehnite a pomocou obrusa štrúdľu stočte. Opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite maslom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 20 minút.
  4. Upečenú štrúdľu hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom.
  • Táto štrúdľa, ktorú pečú v bratislavskej pekárni Burger Buns je naozaj štedrá! A ako nám povedal majiteľ Sergej Žukov, najlepšie chutí 1 deň odstáta, keď sa v nej spoja všetky chute.