Reklama

Štedrá ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA: Úžasný koláč na víkend!

Štedráková štrúdľa

Zdroj: Mykola Nevrev

Reklama

My sme ju objavili v jednej bratislavskej pekárni a vypýtali sme si recept. Je plná maku, tvarohu, orechov a šťavnatých višní. Mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pravá ťahaná maková štrúdľa

    Ak si netrúfate ťahať cesto, môžete ju upiecť aj z hotového lístkového alebo štrúdľového cesta. Prípadne štedrákovou plnkou naplňte kysnutý závin.

    ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA

    8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 50 ml oleja
    • štipka soli
    • 70 ml vlažnej vody

    Na makovú plnku:

    • 100 g mletého maku
    • 2 lyžice kryštálového cukru
    • 10 g vanilkového cukru
    • 50 ml mlieka
    • 1 lyžička práškového cukru

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Štrúdľu naplňte štedro makom, tvarohom, orechmi a džemom alebo zaváranými višňami .

    Na tvarohovú plnku:

    • 250 g tvarohu
    • 2 lyžice kryštálového cukru
    • 10 g vanilkového cukru
    • škoricový cukor

    Na orechovú plnku:

    Na potretie a posypanie:

    • 100 g odkôstkovaných višní
    • 70 g rozpusteného masla
    • olej na pozretie rúk

    POSTUP:

    1. V mise vymieste cesto zo všetkých surovín pomocou šľahača s hnetacími metlami. Mieste asi 10 minút, najskôr na nízkych otáčkach, potom na rýchlejších.
    2. Plnky pripravte zmiešaním všetkých ingrediencií.
    3. Vymiesené cesto prikryte misou a nechajte 30 minút odpočívať. Potom ho na plátennom obruse vyvaľkajte a potom naolejovanými rukami dookola postupne vyťahujte. Cesto dobre pokvapkajte roztopeným maslom. Na tretinu navrstvite makovú plnku, vedľa pridajte orechovú a tvarohovú plnku s višňami. Okraje prehnite a pomocou obrusa štrúdľu stočte. Opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite maslom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 20 minút.
    4. Upečenú štrúdľu hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom.
    5. Táto štrúdľa, ktorú pečú v bratislavskej pekárni Burger Buns je naozaj štedrá! A ako nám povedal majiteľ Sergej Žukov, najlepšie chutí 1 deň odstáta, keď sa v nej spoja všetky chute.