Štedrá ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA: Úžasný koláč na víkend!
15. 5. 2021, 11:05 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:18)

Zdroj: Mykola Nevrev
Reklama
My sme ju objavili v jednej bratislavskej pekárni a vypýtali sme si recept. Je plná maku, tvarohu, orechov a šťavnatých višní. Mňam!
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
10 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Pravá ťahaná maková štrúdľaAk si netrúfate ťahať cesto, môžete ju upiecť aj z hotového lístkového alebo štrúdľového cesta. Prípadne štedrákovou plnkou naplňte kysnutý závin.
ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Na cesto:
- 250 g hladkej múky špeciál
- 50 ml oleja
- štipka soli
- 70 ml vlažnej vody
Na makovú plnku:
- 100 g mletého maku
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 50 ml mlieka
- 1 lyžička práškového cukru
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Štrúdľu naplňte štedro makom, tvarohom, orechmi a džemom alebo zaváranými višňami .
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- škoricový cukor
Na orechovú plnku:
- 100 g mletých orechov
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru
Na potretie a posypanie:
- 100 g odkôstkovaných višní
- 70 g rozpusteného masla
- olej na pozretie rúk
POSTUP:
- V mise vymieste cesto zo všetkých surovín pomocou šľahača s hnetacími metlami. Mieste asi 10 minút, najskôr na nízkych otáčkach, potom na rýchlejších.
- Plnky pripravte zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Vymiesené cesto prikryte misou a nechajte 30 minút odpočívať. Potom ho na plátennom obruse vyvaľkajte a potom naolejovanými rukami dookola postupne vyťahujte. Cesto dobre pokvapkajte roztopeným maslom. Na tretinu navrstvite makovú plnku, vedľa pridajte orechovú a tvarohovú plnku s višňami. Okraje prehnite a pomocou obrusa štrúdľu stočte. Opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite maslom. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 20 minút.
- Upečenú štrúdľu hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom.
- Táto štrúdľa, ktorú pečú v bratislavskej pekárni Burger Buns je naozaj štedrá! A ako nám povedal majiteľ Sergej Žukov, najlepšie chutí 1 deň odstáta, keď sa v nej spoja všetky chute.