Tradičnú pochúťku z okolia Nitry Attila pečie so svojím tímom na jarmokoch po celom Slovensku, ale určite naňho natrafíte aj na každom dobrom street food festivale. Babičkine šporheltníky vám v pojazdnom stánku naplní domácou smotanovo-cesnakovou omáčkou, kyslou kapustou a opečenou klobáskou, údeným moravským mäsom alebo chrumkavou slaninou, miluje tiež dubákové. „Veľmi ma teší, že o ľudovú kuchyňu je stále záujem. Dokonca si myslím, že čoraz väčší. So šporheltníkmi to bol risk, ale vyšiel,“ dodáva. Okrem toho, teraz vám venuje svoj vzácny zdedený recept.
Nech sa vám jeho šporheltníky doma vydaria!
Babičkine šporheltníky
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 1 lyžica cukru
- 20 g droždia
- 100 g kyslej smotany
- 1 vajce
- soľ
- olej na rozťahovanie cesta
- plnka podľa chuti
POSTUP:
- Z mlieka, cukru a droždia nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do preosiatej múky, pridajte kyslú smotanu, vajce a soľ podľa chuti. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.
- Potom cesto rozdeľte na desať bochníčkov. Tie rozvaľkajte a naolejovanými rukami povyťahujte do tvaru placiek. Šporheltníky opekajte na suchej panvici alebo šporhelte. Plnkám sa medze nekladú.