Reklama

Kyslá kapusta: 5 dôvodov, prečo je zázračnou superpotravinou pre vaše zdravie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:05
Remaining Time 1:05
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Posilňuje imunitu i libido: ČERVENÁ KAPUSTA je zdravý zázrak!

    Posilňuje imunitný systém

    Imunita je pre naše zdravie kľúčová, najmä v období chrípok a prechladnutí. Kyslá kapusta je jedným z najlepších prírodných spojencov na posilnenie imunitného systému, a to vďaka vysokému obsahu vitamínu C, probiotík a ďalších bioaktívnych látok.

    Vitamín C je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Už malá porcia kyslej kapusty dokáže pokryť značnú časť dennej potreby vitamínu C, čím pomáha telu udržiavať obranyschopnosť na vysokej úrovni.

    Zdroj: Shutterstock

    Kvasená kapusta je veľmi zdravá.

    Okrem vitamínu C probiotiká v kyslej kapuste prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre, ktorá je úzko spojená s imunitným systémom. Až 70 % našej imunity sa nachádza v črevách, takže zdravé črevo znamená aj silnejší imunitný systém. Navyše kyslá kapusta obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá má antibakteriálne vlastnosti a pomáha eliminovať škodlivé baktérie.

    Bohatá na živiny, takmer žiadne kalórie

    Kyslá kapusta je doslova nabitá živinami, no zároveň obsahuje len minimum kalórií. To ju robí ideálnou súčasťou jedálnička nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť, ale aj pre každého, kto sa snaží o zdravší životný štýl. Je bohatá na vitamíny K a B6, kyselinu listovú, železo, mangán a vlákninu.

    Vitamín K je dôležitý pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi, zatiaľ čo vitamín B6 podporuje funkciu nervového systému a pomáha telu spracovávať bielkoviny. Kyselina listová, ktorá je nevyhnutná pre správny vývoj buniek, je obzvlášť dôležitá pre tehotné ženy.

    Aj napriek bohatému nutričnému profilu má kyslá kapusta nízky obsah kalórií – približne 20 kcal na 100 g. To znamená, že ju môžete konzumovať vo väčších množstvách bez obáv z prejedania. Navyše obsahuje vlákninu, ktorá predlžuje pocit sýtosti a podporuje zdravé trávenie.

    Strana

    2/3

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.
    Reklama