Klíčky a mikrozelenina: Aký je medzi nimi rozdiel? Tu všade ich využijete!
2. 4. 2025, 12:01

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Vypestujete si ich jednoducho aj doma na parapete hocikedy počas roka. Klíčky a mikrozelenina oživia nátierky, šaláty aj polievky.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Zdroj: Shutterstock
Na vypestovanie klíčkov nepotrebujete pôdu.
Mladé rastlinky
Mladé, čerstvo vyklíčené rastlinky z obilnín, strukovín alebo rôznych semienok rastlín sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny, minerály a enzýmy, ktoré sa počas klíčenia uvoľňujú. Obsahujú ich viac ako samotná zelenina. Hrachové, sójové, ďatelinové, reďkovkové, cviklové, pšeničné či mungo klíčky sú veľmi zdravé, ľahko stráviteľné a výživné. Posilňujú imunitu, detoxikujú a sú účinné aj proti jarnej únave. Pestovať ich môžete pri izbovej teplote hocikedy počas roka.
Stačí ich namočiť do vody a pravidelne oplachovať, aby sa udržala vlhkosť. Nepotrebujú pôdu ani priame svetlo. V klíčiacej nádobe, ktorá umožní prúdenie vzduchu, podľa druhu a veľkosti semien prinesú „úrodu“ v priebehu troch až siedmich dní. Keď narastú približne 1 až 2 centimetre, môžete ich použiť do šalátov, na posypanie polievok, príloh k jedlám, ktoré ozvláštnia chuťou, sviežou farbou aj chrumkavosťou. Ak klíčky pestujete v pôde a necháte ich rásť ďalej, získate sviežu mikrozeleninu - rastlinky s prvými lístkami, ktoré majú intenzívnejšiu chuť.
Zdroj: Shutterstock
Na vypestovanie klíčkov vám postačí sklenený pohár a gáza.
Klíčky versus mikrozelenina
Klíčky sú mladé výhonky rastlín, ktoré sa pestujú vo vode alebo na vlhkom podklade. Konzumujú sa aj s koreňmi a väčšinou sa jedia celé, vrátane semienka. Rastú veľmi rýchlo, zvyčajne do 3 až 7 dní. Naklíčiť sa dajú rôzne semienka – reďkovkové, cviklové, alfalfy (lucerna siata), tekvicové, slnečnicové, žeruchové, alebo obilniny – pšenica, proso, pohánka, či strukoviny – hrach, sója, mungo i adzuki fazuľka, cícer, šošovica, aj naturálna ryža.
- Ak klíčky rastú v tme (napríklad v nakličovacích nádobách bez prístupu svetla), zostanú biele alebo žltkasté, pretože neprebieha fotosyntéza.
- Keď ich necháte po vyklíčení pár hodín alebo dní na svetle (najlepšie nepriamom slnečnom), začnú produkovať chlorofyl a postupne zelenajú.
- Naklíčiť sa dajú rôzne semienka – reďkovkové, cviklové, alfalfy (lucerna siata), tekvicové, slnečnicové, žeruchové, alebo obilniny – pšenica, proso, pohánka, či strukoviny – hrach, sója, mungo i asdzuki fazuľka, cícer, šošovica, aj naturálna ryža.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mikrozelenina sa pestuje v zemine.
Mikrozelenina je mladá rastlina, ktorá sa pestuje v pôde alebo na substráte a zbiera sa približne po 7 až 21 dňoch, keď sa objavia prvé listy. Konzumujú sa len stonky a listy, nie korene. Mikrozelenina má intenzívnejšiu chuť a viac živín ako klíčky. Medzi obľúbené patria hrášok, slnečnica, rukola alebo červená repa.
Na ďalšej strane nájdete jednoduchý recept kde ich využijete >>>