objednať časopis
všetky kategórie

Kapusta bola pre našich predkov po celú zimu nevyhnutnou zásobárňou vitamínov. Receptúra a príprava kvasenej kapusty sa v priebehu storočí prakticky nezmenili...

Zaujímavosti o kvasenej kapuste priniesol portál Žena.sk.

Kapusta a jej benefity

200 g kvasenej
kapusty pokryje
dennú potrebu
vitamínu C
Zdroj: Shutterstock
Koložvárska kapusta
Čítajte viac
Jó obed OD MAĎARSKEJ NAGYMAMY: Tokáň, koložvárska, paprikáš, perkelt...
  • Najemno pokrájaná hlávková kapusta, ktorá prešla bakteriálnym kvasením, je ešte zdravšia ako surová. Typickú kyslú chuť jej dodáva kyselina mliečna, ktorá vzniká pri kvasení cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia.
  • Kvasená kapusta obsahuje množstvo probiotických baktérií, ktoré sa starajú o zdravú črevnú mikroflóru, zmierňujú príznaky dráždivého čreva a nadúvania. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a urýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Rôzne enzýmy a vláknina zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
  • Pravidelná konzumácia kyslej kapusty podporuje odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám. Skvelá prevencia proti prechladnutiu a chrípke.
  • Kyslá kapusta má ešte vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá –200 gramov pokryje dennú potrebu céčka, čo je dôležité na posilnenie organizmu v jesenných a zimných mesiacoch.
  • Ako jediná z bežne do­stupných rastlinných potravín obsahuje vitamín B12 (kobalamín), ktorý vzniká pri fermentácii. Tento vitamín zabezpečuje vitalitu a duševnú sviežosť, odbúrava stres a pôsobí proti depresiám.
  • Kombinácia dôležitých živín v kyslej kapuste – vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály železo, draslík, horčík, vápnik, zinok, fluór a síra – podporuje tvorbu červených krviniek a hormónov, znižuje cholesterol a regeneruje bunky.
  • Pri procese kvasenia sa v kapuste tvoria izotio­kyanáty – látky so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred rozvojom nádo­rových ochorení, najmä rako­viny pečene, pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka

Ako pripraviť naozaj dobrú kvasenú kapustu? Čítajte ďalej >>>

Kategórie