Skvelé BLESKOVKY NA VEČERU: O pol hodinu podávate!
4. 3. 2024, 16:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Nebude stáť dlho pri sporáku, neminiete veľa peňazí a odmení vás vďačný pohľad stravníkov! Určite vyskúšajte aspoň niektorý z týchto originálnych receptov, nebudete ľutovať.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!KURACIE PRSIA NA CESNAKU S KARFIOLOVOU RYŽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 väčšie kuracie prsia
- pol šálky nastrúhaného parmezánu
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušenej bazalky
- pol lyžičky sušeného tymianu
- pol lyžičky sušeného rozmarínu
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo
Na ryžu:
- 1 menší karfiol
- pol cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml kuracieho vývaru
- soľ, korenie
- citrónová kôra a šťava na dochutenie
- za hrsť petržlenovej vňate a bazalky na podávanie
POSTUP:
- Najprv uvarte karfiol na ryžu: Do hrnca s vriacou osolenou vodou dajte karfiol rozkrájaný na drobnejšie ružičky. Varte 7 minút, zlejte a rozmixujte nahrubo. Dajte bokom.
- Kuracie prsia rozkrojte pozdĺžne, aby vznikli dva ďalšie rezne. V hlbokom tanieri zmiešajte parmezán, pretlačený cesnak, všetky koreniny, soľ, mleté čierne korenie a v tejto zmesi dobre obaľte kuracie prsia.
- Vo väčšej panvici rozohrejte 2 lyžice masla na strednom plameni. Pridajte kuracie prsia a opečte z každej strany dozlatista (3-4 minúty z každej strany). Opečené prsia preložte na tanier.
- Do tej istej panvice dajte 2 lyžice masla a nechajte rozohriať. Pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnak nasekaný najemno a minútku orestujte. Prisypte karfiol a dobre premiešajte. Zalejte vývarom a varte, kým sa vývar nezredukuje. Dochuťte soľou, korením, citrónovou kôrou z polovice citróna, nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.
- Na karfiolovú ryžu uložte nakrájané plátky kuracích pŕs a môžete podávať.

Video Player is loading.
MÁRIA ČÍROVÁ v kuchyni: Miluje DOBRÉ JEDLO a varí vynikajúcu POLIEVKU!KURACIE GUĽÔČKY S BULGUROM A JOGURTOM
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
KURACIE GUĽÔČKY S BULGUROM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 100 g bulguru
- 200 ml kuracieho vývaru
- 250 g mletého kuracieho mäsa
- 1 malá červená cibuľa
- 3 reďkovky nakrájané na kolieska veľká hrsť mäty
- veľká hrsť petržlenovej vňate
- 4 lyžice hustého jogurtu
- olivový olej + olej na vysmážanie
- soľ, korenie
POSTUP:
- Bulgur vsypte do misy, zalejte ho vriacim vývarom, zakryte fóliou a nechajte 15 minút vsiaknuť.
- Zatiaľ zmiešajte mleté mäso s polovicou červenej cibule nakrájanej najemno. Osoľte, okoreňte a zo zmesi tvarujte malé guľôčky.
- V panvici rozohrejte olej a guľôčky osmažte dozlatista. Ak nechcete vysmážať, pečte ich v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút. Bulgur sceďte, ak sa všetka tekutina nevstrebala. Zvyšok cibule nakrájajte na plátky, reďkovky na tenké kolieska a zmiešajte s bulgurom. Pridajte nasekanú mätu, petržlenovú vňať, 3 lyžice olivového oleja, osoľte a okoreňte podľa chuti.

Video Player is loading.
Quinoové fašírky s brokolicouQuinoové fašírky s brokolicou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- pol menšej cukety
- 1 mrkva
- 100 g brokolice
- 150 g uvarenej quinoy
- 2 vajcia
- čerstvo nasekané bylinky ( petržlenová vňať, tymian)
- 1 lyžica strúhaného parmezánu";i:10;s:34:"3 lyžice strúhanky + na obalenie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a pridajte plátky cesnaku. Po pár minútach vmiešajte na jemno nastrúhanú cuketu a mrkvu.
- Osoľte a pridajte na ružičky rozobratú mierne uvarenú brokolicu. Preložte do misy, pridajte uvarenú guinou, vajcia, bylinky, parmezán, strúhanku soľ a korenie.
- Zmes dobre premiešajte a rukami potretými olejom tvarujte malé fašírky. Zľahka ich obaľte v strúhanke a vyprážajte v horúcom oleji z oboch strán. Môžete podávať so zemiakovou kašou a smotanovým dipom.

Video Player is loading.
Božská pochúťka OD STARKEJ: PARENÉ BUCHTY OPEČENÉ na masti!KARFIOLOVÝ STEAK SO ŠOŠOVICOVOU KAŠOU
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 stredne veľký karfiol
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 menšia lyžička mletej papriky, mletej rasce a mletého koriandra
- štvrť lyžičky údenej papriky
- štipka kajenského korenia, soľ, korenie
- olivový olej
Na šošovicovú kašu:
- zvyšný karfiol
- pol šálky červenej šošovice
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, biele korenie
- citrónová šťava
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 210 °C. Karfiol očistite a nakrájajte na steaky hrubé asi 3 cm. Ružičky odložte na kašu.
- Do panvice dajte zohriať 2 lyžice olivového oleja. Potom vložte mierne osolené karfiolové steaky a opečte do zlata z každej strany.
- V mise zmiešajte 2 lyžičky vody, javorový sirup, papriku, rascu, koriander a údenú papriku. Opečený karfiol preložte na plech a z oboch strán ho poriadne potrite korenenou zmesou. Pečte 5-7 minút.
- Zatiaľ do hrnca s vriacou vodou vsypte zvyšné ružičky karfiolu, šošovicu, nahrubo nakrájaný cesnak a varte 10 minút. Sceďte, dajte do mixéra, osoľte, okoreňte bielym korením, ochuťte citrónovou šťavou a rozmixujte na hladkú kašu. Ak je príliš hustá, prilejte trochu olivového oleja.
- Karfiol podávajte s kôpkou šošovicovej kaše a prípadne špenátom a hodí sa dresing z jogurtu a nasekanej pažítky.
Večerajte a obedujte s Dobrým jedlom: