Nie je múka ako múka: TOTO by ste o nej mali vedieť
16. 3. 2020, 9:52 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:32)

Zdroj: Shutterstock
Nie je múka ako múka
Kedysi okupovala regály obchodov len hladká, polohrubá a hrubá múka z jediného druhu obilniny – zo pšenice. Dnes je sortiment múk taký pestrý, že sa v nich pomaly neviete vyznať. Môžete si vybrať hladkú múku zo špaldy, z raže a aj ďalšie špeciálne múky.
Hladká múka
Najemno zomletá múka sa hodí na kysnuté cestá, trvanlivé pečivo, na bešamel či zápražku. Má vysoký obsah lepku a sú z nej dobré palacinky aj lievance.
Hladká múka T 650
Patrí k „silnejším“ múkam s vyšším obsahom lepku a je určená na pečenie bieleho chleba.
Hladká múka špeciál 00
Je ideálna na ľahké a jemné druhy cesta, ako je piškótové, ale aj na tortové korpusy, bábovky či na zahusťovanie omáčok. Zároveň je vhodná na prípravu cestíčka na vysmážanie.
Čo sú to za tajné kódy?
Aj pre skúsené gazdinky zostane zrejme večným tajomstvom kódové označenie – hladká múka T 650 alebo 00 Extra. V kódoch s písmenami a číslom sa asi vyznajú len odborníci a vy si z nich nemusíte robiť ťažkú hlavu. Výrobcovia už našťastie pridávajú informáciu, na čo sa ktorý druh múky hodí, a uvádzajú, že múka je vhodná na torty, kysnuté cesto, krehké pečivo alebo na pečenie chleba.
Keď chcete piecť inak
Na pečenie skúste niektorú z osvedčených zmesí:
- Na kysnuté cesto – použite hladkú špaldovú múku alebo zmes pšeničnej a celozrnnej hladkej múky v pomere 1 : 1. Na začiatku dajte viac bielej múky ako celozrnnej, aby cesto nebolo veľmi hutné. Do cesta je vhodné používať múky so stredným alebo nižším T číslovaním.
- Na perník – pečte ho z hladkej špaldovej, hladkej ražnej a celozrnnej špaldovej múky v pomere 1 : 1 : 1. Môžete pridať rozmixovanú alebo nastrúhanú cuketu.
- Na medovníky – je vhodná 100-percentná špaldová alebo celozrnná pšeničná múka, časť múky môžete nahradiť ražnou.
- Lievance a palacinky pečte z dvoch tretín špaldovej celozrnnej múky a doplňte ju bielou hladkou špaldovou, ovsenou alebo pohánkovou múkou.
Mali by ste vidieť
- Múka vydrží v závislosti od jemnosti mletia asi rok, celozrnná o niečo kratšie.
- Múku uskladnite na suchom, tmavom a chladnom mieste. Načaté balenie spotrebujte čo najrýchlejšie.
- Nenakupujte múku do zásoby, mohli by si na nej miesto vás pochutnať škodce.
- V rámci prevencie rozšírenia škodcov skladujte múku v dobre uzatvorených nádobách.
- Pred použitím múku vždy preosejte: Okrem toho, že odhalíte prípadné škodce, prevzdušní sa a bude lepšie „pracovať“.
- Do cesta z celozrnnej múky pridajte o niečo viac tekutiny a nechajte ho asi 20 minút odpočinúť.