Jarné polievky, ktoré vám dodajú energiu a potešia chuťové poháriky!
9. 3. 2025, 6:02 (aktualizované: 31. 3. 2025, 22:04)

Zdroj: Chat GPT / Veronika Maťová
Studená uhorková polievka s jogurtom a kôprom
Studená uhorková polievka s jogurtom a kôprom
Keď teploty stúpajú, nie je nič lepšie ako osviežujúca studená polievka. Táto uhorková polievka s jogurtom a kôprom je rýchla, ľahká a plná sviežich chutí. Vďaka uhorkám hydratuje organizmus, jogurt jej dodáva jemnú krémovosť a kôpor zabezpečí krásnu aromatickú vôňu.
Potrebujete:
- 2 veľké šalátové uhorky
- 250 ml bieleho jogurtu (grécky alebo klasický)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- 100 ml studenej vody (podľa potreby)
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej a sezamové semienka na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
- Uhorky dobre umyte a ak majú hrubú šupku, môžete ich olúpať. Ak preferujete polievku s väčšou textúrou, môžete ponechať aj šupku, ktorá pridá viac vlákniny. Nakrájajte ich na menšie kúsky. Cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno. Čerstvý kôpor umyte a nahrubo posekajte.
- Do mixéra vložte nakrájané uhorky, jogurt, cesnak, citrónovú šťavu a kôpor. Pridajte studenú vodu a rozmixujte dohladka. Ak chcete redšiu konzistenciu, pridajte ešte trochu vody.
- Polievku dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením podľa chuti. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať pár kvapiek olivového oleja alebo štipku kajenského korenia pre jemnú pikantnosť.
- Pre ešte intenzívnejšiu osviežujúcu chuť je ideálne dať polievku na aspoň 30 minút do chladničky, aby sa všetky chute prepojili a polievka sa dobre vychladila.
- Pri podávaní ju môžete ozdobiť lístkami kôpru, pokvapkať olivovým olejom alebo posypať sezamovými semienkami. Skvelo sa k nej hodí opečený chlieb, pita alebo celozrnné krutóny.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama