Reklama

Jarné polievky, ktoré vám dodajú energiu a potešia chuťové poháriky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádna ODTUČŇOVACIA KAPUSTOVÁ POLIEVKA: Máme SUPER RECEPT!
    Zdroj: NMH
    Jarná špargľová polievka s parmezánom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jarná špargľová polievka s parmezánom.

    Jarná špargľová polievka s parmezánom

    Špargľa je kráľovnou jari – jej jemná chuť, sviežosť a zdravotné benefity ju robia obľúbenou ingredienciou v kuchyni. Táto lahodná krémová polievka je dokonalým spôsobom, ako si vychutnať špargľovú sezónu. Je ľahká, no zároveň výživná, s jemným syrovým podtónom vďaka parmezánu, ktorý jej dodáva bohatú a delikátnu chuť.

    Potrebujete:

    • 500 g zelenej špargle
    • 1 stredná cibuľa
    • 1 menší zemiak
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 100 ml smotany na varenie
    • 50 g strúhaného parmezánu
    • 1 lyžica masla alebo olivového oleja
    • Soľ, čierne korenie podľa chuti
    • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
    • Citrónová šťava (voliteľné, na osvieženie chuti)

    Postup:

    1. Špargľu umyte, odrežte tvrdé konce a nakrájajte ju na menšie kúsky. Hlavičky si odložte bokom – použijete ich neskôr na ozdobenie polievky. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak (ak ho používate) nasekajte a zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky, aby sa rýchlejšie uvaril.
    2. V hrnci rozpustite maslo alebo rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte na miernom ohni, kým nebude sklovitá (asi 3 – 5 minút). Ak používate cesnak, pridajte ho na poslednú minútu a nechajte ho krátko rozvoňať.
    3. Následne pridajte nakrájanú špargľu (okrem hlavičiek) a zemiak. Premiešajte, zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Nechajte variť na miernom ohni približne 15 minút, kým špargľa a zemiak úplne nezmäknú.
    4. Keď je zelenina mäkká, odstavte polievku z ohňa a rozmixujte ju ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Ak chcete extra jemnú štruktúru, môžete ju precediť cez jemné sitko.
    5. Potom pridajte strúhaný parmezán a smotanu na varenie, dobre premiešajte a vráťte na mierny plameň, aby sa chute prepojili. Dochutite soľou, čiernym korením a podľa chuti pár kvapkami citrónovej šťavy, ktorá zvýrazní sviežosť polievky.
    6. Medzitým si na panvici jemne opražte odložené špargľové hlavičky na troche masla alebo olivového oleja. Stačí ich krátko opekať 2 – 3 minúty, aby zostali krásne zelené a mierne chrumkavé.
    7. Polievku nalejte do tanierov, ozdobte opečenými špargľovými hlavičkami a posypte extra dávkou strúhaného parmezánu. Podávajte s chrumkavým pečivom alebo domácimi krutónmi pre dokonalý gastronomický zážitok.

    Strana

    3/4

    Autor článku

    Začínala na webe pre Plus JEDEN DEŇ a po ukončení vysokej školy nastúpila ako webová editorka pre Nový Čas pre ženy. Časom si okrem ženských tém vyskúšala aj prácu na hobby weboch Dobré jedlo či Lepšie bývanie a zapáčilo sa jej to. Rada píše o všetkom, čo ju zaujíma.
    Reklama