Sezóna ŠPARGLE končí: Uvarte si z nej ešte naše výborné RIZOTO
10. 6. 2024, 16:14

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Vychutnajte si špargľu, ešte kým je! Lahodné rizoto zjete do posledného zrniečka!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte túto delikatesu!Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rizoto so špargľou.
RIZOTO SO ŠPARGĽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 zväzok špargle
- 4 lyžice olivového oleja
- veľká hrsť bazalkových lístkov + na ozdobenie
- 1 väčší pór
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g ryže arborio
- 60 ml bieleho vína
- 850 až 950 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžica masla
- kôra z biocitróna
- 50 g syra pecorino
- soľ, korenie
- citrónová šťava na ochutenie
- píniové oriešky
POSTUP:
- Špargľu umyte a odrežte drevnaté konce. Odrežte približne 4 cm od špičky špargle a zvyšok zelenej stonky nakrájajte. Nakrájané stonky vhoďte do vriacej vody a varte približne 5 minút.
- Špargľu sceďte, ale nechajte si šálku vody, v ktorej sa varila. Blanšírovanú špargľu vhoďte do mixéra, pridajte odloženú vodu, dve lyžice oleja, lístky bazalky a rozmixujte dohladka. Zmes zatiaľ odložte bokom.
- Do hlbšej panvice dajte zohriať zvyšný olivový olej. Vsypte na plátky nakrájaný pór a restujte približne 5 až 6 minút
- do zmäknutia. Pridajte očistený, pretlačený cesnak a dve minúty miešajte, nech sa cesnak rozvonia.
- Teraz pridajte ryžu a minútu miešajte, aby sa mierne zatiahla. Zalejte vínom a opäť miešajte, kým neabsorbuje všetko víno. Vlejte za naberačku vývaru a za občasného miešania varte. Pokračujte v prilievaní horúceho vývaru a v miešaní. Ako posledné prilejte špargľovú zmes, odrezané špičky špargle a znova miešajte, kým nebude ryža al dente.
- Odstavte, pridajte maslo, pecorino, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vsypte citrónovú kôru a ochuťte citrónovou šťavou. Nakoniec ozdobte lístkami bazalky a posypte nasucho opraženými píniovými orieškami.