Reklama

Sezóna ŠPARGLE končí: Uvarte si z nej ešte naše výborné RIZOTO

Rizoto so špargľou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vychutnajte si špargľu, ešte kým je! Lahodné rizoto zjete do posledného zrniečka!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte túto delikatesu!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Rizoto so špargľou.

    RIZOTO SO ŠPARGĽOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 zväzok špargle
    • 4 lyžice olivového oleja
    • veľká hrsť bazalkových lístkov + na ozdobenie
    • 1 väčší pór
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 200 g ryže arborio
    • 60 ml bieleho vína
    • 850 až 950 ml zeleninového vývaru
    • 1 lyžica masla
    • kôra z biocitróna
    • 50 g syra pecorino
    • soľ, korenie
    • citrónová šťava na ochutenie
    • píniové oriešky

    POSTUP:

    1. Špargľu umyte a odrežte drevnaté konce. Odrežte približne 4 cm od špičky špargle a zvyšok zelenej stonky nakrájajte. Nakrájané stonky vhoďte do vriacej vody a varte približne 5 minút.
    2. Špargľu sceďte, ale nechajte si šálku vody, v ktorej sa varila. Blanšírovanú špargľu vhoďte do mixéra, pridajte odloženú vodu, dve lyžice oleja, lístky bazalky a rozmixujte dohladka. Zmes zatiaľ odložte bokom.
    3. Do hlbšej panvice dajte zohriať zvyšný olivový olej. Vsypte na plátky nakrájaný pór a restujte približne 5 až 6 minút
    4. do zmäknutia. Pridajte očistený, pretlačený cesnak a dve minúty miešajte, nech sa cesnak rozvonia.
    5. Teraz pridajte ryžu a minútu miešajte, aby sa mierne zatiahla. Zalejte vínom a opäť miešajte, kým neabsorbuje všetko víno. Vlejte za naberačku vývaru a za občasného miešania varte. Pokračujte v prilievaní horúceho vývaru a v miešaní. Ako posledné prilejte špargľovú zmes, odrezané špičky špargle a znova miešajte, kým nebude ryža al dente.
    6. Odstavte, pridajte maslo, pecorino, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vsypte citrónovú kôru a ochuťte citrónovou šťavou. Nakoniec ozdobte lístkami bazalky a posypte nasucho opraženými píniovými orieškami.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.