KRÉMOVÁ POLIEVKA Z MLADEJ CIBUĽKY A BRYNDZE
Zdroj: NATÁLIA JABLONKOVÁ
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 2 zväzky mladej cibuľky
- 1 pór
- 1 stredne veľký múčny zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného oregana
- 1 bobkový list
- vývar alebo voda
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo (plus na podávanie)
Na podávanie:
- 4 – 8 veľmi čerstvých slepačích vajec
- 140 g bryndze
POSTUP:
- Na masle osmažte bielu časť mladých cibuliek a póru očistených a nakrájaných na drobné pásiky. Tmavú časť nakrájajte rovnako a zatiaľ ju odložte. Do hrnca pridajte ošúpaný zemiak nakrájaný na menšie kocky, prelisovaný cesnak, sušené oregano a bobkový list. Chvíľu osmažte, osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou.
- Tekutinu priveďte do varu a znížte teplotu. Keď bude zemiak uvarený, do polievky dajte zelené stonky cibuľky a póru a chvíľu povarte.
- Polievku rýchlo schlaďte (napríklad ponorením hrnca do studeného vodného kúpeľa), časť zeleniny z nej vyberte a zvyšok rozmixujte dokrémova. Zeleninu vráťte do polievky – dochuťte ju soľou, prípadne korením.
- Pripravte stratené vajcia: Vodu v širšom hrnci priveďte do varu. Jemne osoľte. Stíšte plameň natoľko, aby od dna hrnca rýchlo stúpali malé bublinky. Vajce rozbite priamo do stúpajúcich bubliniek a žĺtok nechajte pomaly a postupne obaliť bielkom.
- Asi po dvoch minútach vajce opatrne otočte. Bielky hotových stratených vajec by mali byť tuhé, žĺtky mäkké. Skúste tuhosť žĺtkov ukazovákom. Vajcia môžete variť aj spolu, ale naraz iba toľko, koľko sa ich pohodlne zmestí do hrnca. Uvarené vajcia vyberajte z vody dierkovanou alebo väčšou lyžicou.
- Polievku podávajte s bryndzou, so stratenými vajcami, s čerstvým mletým korením a pár kvapkami roztopeného masla.
Viac receptov na jarné polievky je na ďalšej strane >>>