Fíha, túto potravinu stačí jesť 4 dni: Pozrite, čo všetko dokáže s vaším zdravím!
19. 7. 2024, 19:03 (aktualizované: 19. 7. 2024, 19:04)

Zdroj: Shutterstock
Ak ale holdujete západnej strave s vysokým obsahom soli, tukov a cukru, túto bežne dostupnú potravinu by ste mali jesť veľmi často! Dokáže divy...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Pokiaľ trpíte cukrovkou, metabolickým syndrómom, vysokým krvným tlakom či vysokým cholesterolom, je celkom pravdepodobné, že holdujete takzvanej západnej strave - teda strave s vysokým obsahom nasýtených tukov, cukru, soli s menším množstvom vlákniny a zeleniny, píše magazín Zdravie.
Ako presne takéto stravovanie môže k týmto ochoreniam viesť? „Táto strava mení mikroflóru, spôsobuje zápal sliznice a narúša integritu črevnej bariéry, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane organizmu pred baktériami prítomnými v čreve. Zmena črevnej bariéry umožňuje prestup lipopolysacharidov (LPS) pochádzajúcich z črevnej mikroflóry, známej ako metabolická endotoxémia, a je rozhodujúcim faktorom pri vzniku a progresii zápalu a metabolických ochorení," cituje Yvesa Desjardinsa, profesora na Fakulte poľnohospodárstva a potravinárstva na Université Laval a Inštitúte výživy a funkčných potravín (INAF), stránka ScienceDaily.
„Neustály zápal, ktorý je výsledkom prítomnosti LPS v tele, môže viesť k viacerým chronickým ochoreniam vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení," pokračuje ďalej. So svojim tímom v štúdii skúmal surovinu, ktorá na črevný mikrobióm môže mať liečivý účinok. Máte túto potravinu doma? Pokračovanie na ďalšej strane...
Zázračné brusnice
Približne štyridsať účastníkov štúdie prijatých na INAF dostalo pokyn, aby dvakrát denne, ráno a večer, konzumovali doplnok vo forme kapsúl zodpovedajúci požitiu 60 gramov čerstvých brusníc. Na začiatku experimentu a po štyroch dňoch sa im odobrali vzorky plazmy, moču a stolice.
Brusnice a bobuľové ovocie sa spájajú s viacerými zdravotnými prínosmi, ktoré sa pripisujú najmä vysokému obsahu polyfenolov vo forme trieslovín. Obsahujú aj vysoké koncentrácie oligosacharidov, malých vláknin, o ktorých sa predpokladá, že prispievajú k ich bioaktivite, píše stránka.
Ukázalo sa, že polyfenoly a oligosacharidy prítomné v brusnicovom extrakte podporili výskyt probiotickej baktérie rodu Bifidobacterium, ktorá sa spája so zníženým rizikom cukrovky a kardiometabolických ochorení. „Za normálnych okolností sú tieto baktérie stimulované konzumáciou vlákniny. Rovnaký účinok sme pozorovali pri výťažku z brusníc s takmer 20-násobne nižšou dávkou," zdôrazňuje Jacob Lessard-Lord, postdoktorand na INAF.
Výskumný tím pritom zaznamenal priaznivé účinky už po štyroch dňoch užívania!
Výťažky z brusníc okrem toho stimulovali aj baktériu Akkermansia muciniphila, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní zápalu a posilňovaní črevnej bariéry, pokračuje ScienceDaily.
Ak teda výťažky z brusníc alebo adekvátne množstvo čerstvých brusníc zaradíte do vyváženej stravy, mikrobióm môže zregenerovať a obnoviť protizápalové prostredie. Výsledkom je posilnenie spojov medzi bunkami črevnej bariéry, čím sa posilňuje, dodávajú vedci.
Výskumný tím má teraz záujem preskúmať dlhodobé účinky extraktov a aj to, ktoré znaky mikrobioty na výťažky najlepšie reagovali. Vzhľadom na minimálnu vzorku, na ktorej extrakt vedci sledovali, treba brať tieto výsledky s rezervou a musia ich potvrdiť aj ďalšie štúdie na väčšom súbore.