Jedlo môjho detstva: Sladký doping Tomáša Buranovského
16. 8. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 17:19)

Zdroj: Laura Witteková
„Moja babka bývala hneď pri ihrisku, kde som trávil celé prázdniny od rána až do večera. Takže keď na obed zazvonili v kostole, nastal čas posilniť sa nejakou jej dobrotou,“ spomína s úsmevom Tomáš Buranovský.
„Chvalabohu, vyrastal som na dedine pri Košiciach. Počas prázdnin som mal dve možnosti – buď som mohol pomáhať otcovi v záhrade, alebo ráno vstať, nenápadne vziať do rúk loptu a utekať na ihrisko!
Zdroj: Lukáš Kimlička
Tomáš Buranovský
Samozrejme, bol som vždy oveľa vďačnejší za druhú možnosť – najmä keď ma na stole u babky čakali jej fantastické pirohy, kokošky, rezance s makom či tvarohom, parané buchty, aké som nejedol nikde inde na svete.“
Zdroj: archív
Tomáš, ako bábätko
Šúľance s makom
Zdroj: Laura Witteková
Šúľance s makom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT
SUROVINY
- 500 g zemiakov uvarených v šupe
- štipka soli plus do vody na varenie
- 1 vajce
- 140 g hrubej múky
- mletý mak, práškový cukor a maslo na podávanie
POSTUP
- Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
- Uvarené šúľance sceďte a ešte teplé posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom. Môžete podávať.