Reklama

Jedlo môjho detstva: Sladký doping Tomáša Buranovského

Šúľance s makom

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Moja babka bývala hneď pri ihrisku, kde som trávil celé prázdniny od rána až do večera. Takže keď na obed zazvonili v kostole, nastal čas posilniť sa nejakou jej dobrotou,“ spomína s úsmevom Tomáš Buranovský.

„Chvalabohu, vyrastal som na dedine pri Košiciach. Počas prázdnin som mal dve možnosti – buď som mohol pomáhať otcovi v záhrade, alebo ráno vstať, nenápadne vziať do rúk loptu a utekať na ihrisko!

Zdroj: Lukáš Kimlička

Tomáš Buranovský

Samozrejme, bol som vždy oveľa vďačnejší za druhú možnosť – najmä keď ma na stole u babky čakali jej fantastické pirohy, kokošky, rezance s makom či tvarohom, parané buchty, aké som nejedol nikde inde na svete.“

Zdroj: archív

Tomáš, ako bábätko

Šúľance s makom

Zdroj: Laura Witteková

Šúľance s makom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT

SUROVINY

  • 500 g zemiakov uvarených v šupe
  • štipka soli plus do vody na varenie
  • 1 vajce
  • 140 g hrubej múky
  • mletý mak, práškový cukor a maslo na podávanie

POSTUP

  1. Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
  2. Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
  3. Uvarené šúľance sceďte a ešte teplé posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom. Môžete podávať.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.