Reklama

Testujeme SMOTANU na šľahanie: Krásne nadýchanú!

Smotana na šľahanie

Zdroj: shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Úžasnú penu do kávy či koláča získate vďaka jej správnemu vychladeniu a najmä dostatočnému obsahu tuku. My sme vyskúšali 33-percentné smotany a vydarili sa (takmer) na 100 percent!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:59
Remaining Time 0:59
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vrstvený smotanový dezert bez pečenia

    HODNOTILI

    Ľuboš Mego

    Dobrú smotanu na šľahanie možno v kuchyni iba ťažko nahradiť alternatívou. Jedlám a nápojom dodáva chýbajúci tuk, zaobľuje hranaté chute a zjemňuje tie výrazné. Považujem ju za občasný luxus, a preto s ňou v kuchyni príliš nemrhám. Pri každom použití však stojí za to!

    Veronika Kollárová

    Kvalitnú smotanu používam veľmi rada pre jej príjemne krémovú konzistenciu a chuť, ktorá spolu s vanilkou alebo karamelom vyčarí z jednoduchého dezertu skvelú dobrotu. Pri varení je výborná na zjemnenie polievok, omáčok. Ak ju napríklad pridáte do zemiakovej kaše, získate oveľa plnšiu a delikátnejšiu chuť.

    SABI 200 g/1,39 eura VÍŤAZ TESTU

    Výrobca: Slovensko

    Zloženie: smotana, tuk najmenej 33 percent

    Celkový dojem: Príjemne aromatická a chuťovo výraznejšia „plnotučná“ šľahačka, s jasným a zreteľným chuťovým podielom žltkastého tuku so smotanovou arómou. Tuk zanecháva dobrý pocit na jazyku a vhodne dopĺňa príjemnú mliečnu chuť zvyšku. Dobre a rýchlo sa šľahá, ľahká a vzdušná pena zostáva pevná a stabilná aj po dlhšom pôsobení pri izbovej teplote. Výrobca ju odporúča šľahať pri teplote 4 °C.

    RAJO 250 ml/1,25 eura

    Výrobca: Slovensko

    Zloženie: vysokopasterizovaná smotana na šľahanie, tuk 33 percent

    Celkový dojem: Redšia vzorka bielej farby s miernou mliečnou a jemne kyselkavou vôňou. Chuť je príjemne sladká, s lahodným podielom tuku. Vyšľahaná snehobiela pena nie celkom hladkej konzistencie, je mierne slaná a dobre drží svoj tvar aj dlhšie po vyšľahaní. Na jazyku sa dobre rozpúšťa. Výrobca ju pre správne našľahanie odporúča použiť vychladenú na 2 až 6 °C.

    PILOS 250 ml/0,99 eura

    Výrobca: Česko

    Zloženie: pasterizovaná smotana, obsah tuku 33 percent

    Celkový dojem: Redšia smotana maslovej farby s jemnou mliečnou arómou. Po otvorení nie veľmi praktického obalu treba vybrať tuk zachytený v záhyboch, inak bude šľahačka chutiť mdlo a vodnato. Smotana pri šľahaní s tukom rýchlo naberá objem, nadýchaná pena neutrálnej chuti je hladká a po niekoľkých minútach troška zredne. No aj pri izbovej teplote si drží vyhovujúcu hustotu.

    TAMI Nitrianska smotana na šľahanie 33 % 240 ml/0,99 eura

    Výrobca: Slovensko

    Zloženie: pasterizovaná smotana, tuk najmenej 33 percent

    Celkový dojem: Bledá vzorka hustej smotanovej konzistencie lahodne „tučnej“ smotanovej chuti s jemnými kyselkavými tónmi. Smotana sa vyšľahá na ľahkú, nadýchanú a objemnú bledú penu s neutrálnou, skôr sterilnou chuťou. Hladká šľahačka pekne drží svoj pevný tvar aj desať minút po vyšľahaní. V konečnom dôsledku príjemná univerzálna smotana.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!