Testujeme SMOTANU na šľahanie: Krásne nadýchanú!
18. 3. 2021, 17:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:16)

Zdroj: shutterstock
Úžasnú penu do kávy či koláča získate vďaka jej správnemu vychladeniu a najmä dostatočnému obsahu tuku. My sme vyskúšali 33-percentné smotany a vydarili sa (takmer) na 100 percent!

HODNOTILI
Ľuboš Mego
Dobrú smotanu na šľahanie možno v kuchyni iba ťažko nahradiť alternatívou. Jedlám a nápojom dodáva chýbajúci tuk, zaobľuje hranaté chute a zjemňuje tie výrazné. Považujem ju za občasný luxus, a preto s ňou v kuchyni príliš nemrhám. Pri každom použití však stojí za to!
Veronika Kollárová
Kvalitnú smotanu používam veľmi rada pre jej príjemne krémovú konzistenciu a chuť, ktorá spolu s vanilkou alebo karamelom vyčarí z jednoduchého dezertu skvelú dobrotu. Pri varení je výborná na zjemnenie polievok, omáčok. Ak ju napríklad pridáte do zemiakovej kaše, získate oveľa plnšiu a delikátnejšiu chuť.
SABI 200 g/1,39 eura VÍŤAZ TESTU
Výrobca: Slovensko
Zloženie: smotana, tuk najmenej 33 percent
Celkový dojem: Príjemne aromatická a chuťovo výraznejšia „plnotučná“ šľahačka, s jasným a zreteľným chuťovým podielom žltkastého tuku so smotanovou arómou. Tuk zanecháva dobrý pocit na jazyku a vhodne dopĺňa príjemnú mliečnu chuť zvyšku. Dobre a rýchlo sa šľahá, ľahká a vzdušná pena zostáva pevná a stabilná aj po dlhšom pôsobení pri izbovej teplote. Výrobca ju odporúča šľahať pri teplote 4 °C.
RAJO 250 ml/1,25 eura
Výrobca: Slovensko
Zloženie: vysokopasterizovaná smotana na šľahanie, tuk 33 percent
Celkový dojem: Redšia vzorka bielej farby s miernou mliečnou a jemne kyselkavou vôňou. Chuť je príjemne sladká, s lahodným podielom tuku. Vyšľahaná snehobiela pena nie celkom hladkej konzistencie, je mierne slaná a dobre drží svoj tvar aj dlhšie po vyšľahaní. Na jazyku sa dobre rozpúšťa. Výrobca ju pre správne našľahanie odporúča použiť vychladenú na 2 až 6 °C.
PILOS 250 ml/0,99 eura
Výrobca: Česko
Zloženie: pasterizovaná smotana, obsah tuku 33 percent
Celkový dojem: Redšia smotana maslovej farby s jemnou mliečnou arómou. Po otvorení nie veľmi praktického obalu treba vybrať tuk zachytený v záhyboch, inak bude šľahačka chutiť mdlo a vodnato. Smotana pri šľahaní s tukom rýchlo naberá objem, nadýchaná pena neutrálnej chuti je hladká a po niekoľkých minútach troška zredne. No aj pri izbovej teplote si drží vyhovujúcu hustotu.
TAMI Nitrianska smotana na šľahanie 33 % 240 ml/0,99 eura
Výrobca: Slovensko
Zloženie: pasterizovaná smotana, tuk najmenej 33 percent
Celkový dojem: Bledá vzorka hustej smotanovej konzistencie lahodne „tučnej“ smotanovej chuti s jemnými kyselkavými tónmi. Smotana sa vyšľahá na ľahkú, nadýchanú a objemnú bledú penu s neutrálnou, skôr sterilnou chuťou. Hladká šľahačka pekne drží svoj pevný tvar aj desať minút po vyšľahaní. V konečnom dôsledku príjemná univerzálna smotana.