objednať časopis
všetky kategórie

Už dozrievajú a sú také sladké. Zrelé figy obsahujú až päťdesiat percent cukru. Vedeli ste to? Napriek tomu alebo možno práve preto ich zbožňujeme v sladkých i slaných dobrotách.

Čo ešte o figách neviete?

Tvarohový nákyp s brioškami a pečenými figami
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

1. Ich kvety sú vlastne plody
Vo svete rastlín je to skôr rarita, uvádza Záhradkár.sk, ale existuje. Keď je kvetenstvo totožné s oplodím, znamená to, že samotné figy, teda plody, sú v skutočnosti kvetmi. 

TVAROHOVÝ KRÉM S MEDOM A FIGAMI
Čítajte viac
FIGOVÉ nebo: Tieto DEZERTY a JEDLÁ S FIGAMI sú božsky dobré

2. Aj nezrelé sú delikatesa
Väčšinou figy, ktoré nestihnú dozrieť do začiatkov mrazov, oberáte a vyhadzujete alebo v lepšom prípade hádžete do kompostu? Škoda! V Latinskej Amerike zelené figy po uvarení v sirupe z hnedého cukru podávajú so šľahačkou ako delikatesu.

Morčacia roláda
Čítajte viac
Predveďte sa v NEDEĽU: Na obed urobte MORČACIU roládu so šunkou a FIGAMI

3. Špeciálne podmienky
Viete, prečo sú figovníky v Chorvátsku vždy tak veľmi obsypané plodmi? Nie, nie je to len kvôli slnečnému žiareniu. Vďaka pôde, ktorá je z veľkej časti plná kameňov a skál, sa korene figovníkov nedokážu veľmi rozrásť. Strom preto sústredí svoju energiu do tvorby listov a plodov. 

Čo sa stane, keď pridáte FIGY do pečenia? >>>