Reklama

ĽADOVÁ KÁVA ČI ZMRZLINA? Prosíme si riadne veľkú porciu!

Domáca černicová zmrzlina

Zdroj: Pinterst

Reklama

Super osvieženie si môžete jednoducho pripraviť aj doma.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Čo záhrada a špajza dá
      Výroba domácej zmrzliny je jednou z možností, ako chutne spracovať čerstvé sezónne ovocie. Využiť môžete aj sušené či zavárané ovocie a iné poklady vašej špajze. Ak je zmrzlina určená len pre dospelých konzumentov, zušľachtí ju aj kalištek aromatického destilátu, likéru, či dezertného vína.

      Tajomstvá úspechu
      Zmrzlinový úspech závisí od kvalitných surovín. Základom je mlieko, smotana alebo jogurt. Vyšší obsah tuku a vhodné množstvo cukru znamenajú hladkú zmrzlinu. Ak má zmrzlinová masa tuku priveľa, bude hrudkovitá. Presladená zase nezmrzne vôbec. Čo je však úplne najdôležitejšie? Čerstvé a kvalitné vajcia! Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným dôsledkom salmonelózy, použite len vajcia zo známych overených zdrojov.

      Zdroj: Pinterst

      Domáca černicová zmrzlina

      Zmrzlinovač
      Fanatickí milovníci zmrzliny môžu uvažovať nad kúpou zmrzlinovača, prístroja na výrobu zmrzliny. Najlepšia je čerstvo pripravená zmrzlina priamo zo stroja. Ak nerobíte domácu zmrzlinu často, postačí vám aj menší zmrzlinovač s chladiacim akumulátorom. Na výrobu vo väčšom množstve sú vhodné zmrzlinovače s kompresorom.

      Ten môžete kedykoľvek zapnúť a nemusíte čakať, kým chladiaci akumulátor zamrzne. Zmrzlinovač zmrzlinu nielen neustále chladí, ale postará sa aj o potrebné stále premiešavanie. To zabráni tvorbe kryštálikov ľadu a zároveň sa do pripravovanej zmrzliny dostáva vzduch. Preto je zmrzlina jemnejšia a lahodne krémovitá.

      Zdroj: Pinterst

      Domáce ovocné nanuky

      Formy a formičky

      • Zmrzliny, zmrzlinové dezerty i nanuky si doma môžete pripraviť do rôzne tvarovaných nádobiek, téglikov, misiek či formičiek. Ak sa nedajú zatvárať, prekryte ich potravinárskou fóliou.
      • Ak do formičiek s jednotlivými porciami zmrzliny zastoknete nanukové paličky, úspech u detí máte zaručený. 
      • Ak zmrzlinovú hmotu nalejete na tortovú oplátku uloženú na plechu a zhora ju jemne pritlačíte druhou oplátkou, získate domáci variant ruskej zmrzliny. Stačí ju už len nakrájať na primerane veľké kusy. 
      • Efektný zmrzlinový dezert vhodný na slávnostnejšie príležitosti vyberiete aj z formy srnčieho chrbta. Formu odporúčame vyložiť najprv potravinárskou fóliou.

      Zdroj: Pinterst

      Domáca jogurtovo-malinová zmrzlina

      Ide to aj bez stroja
      Príprava v zmrzlinovači trvá asi 30 až 40 minút. Vyšľahanú zmes nalievajte pomaly do zapnutého vychladeného stroja a nechajte za stáleho miešania stuhnúť. Zmrzlinu, ktorú neskonzumujete hneď, uložte v uzatvorenej nádobe do mrazničky. Ak nemáte profesionálne prístrojové vybavenie, pripravenú zmes nalejte do uzatvárateľnej nádoby a dajte na 3 až 4 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia však nezabudnite zmes aspoň raz za hodinu premiešať. Ak aspoň raz za 20 minút zotriete namrznutú vrstvu zo stien nádoby, získate jemnejšiu konzistenciu.

      DOMÁCA ČERNICOVÁ ZMRZLINA

      Zdroj: Pinterst

      Domáca černicová zmrzlina

      Potrebujete:

      • 200 g černíc
      • 80 g jemného kryštálového cukru
      • 150 ml plnotučného mlieka
      • trocha vanilkového extraktu
      • 120 ml smotany na šľahanie

      POSTUP:

      • Černice dôkladne umyte a roztlačte na pyré. Prepasírujte cez jemné sitko. Potom vymiešajte s cukrom a prilejte studené mlieko s vanilkou.
      • Vychladenú smotanu ušľahajte dotuha. Černicovú zmes a šľahačku zľahka zmiešajte a vylejte do zmrzlinovača alebo do nádoby na mrazenie. Nechajte asi hodinu v mrazničke a premiešajte. Postup zopakujte aspoň trikrát.

      Zdroj: shutterstock

      Černice

      SUPER TIP:

      Zmrzlinu môžete pripraviť aj zo zmrazených černíc. Nechajte ich trocha odmraziť, dajte do mixéra, pridajte šľahačkovú smotanu a černicový alebo javorový sirup pre chuť, prípadne med. Rozmixujte do hladka. Hotovo!

      Video Player is loading.
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Loaded: 0.00%
      Stream Type LIVE
      Remaining Time 0:00
       
      1x
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected

          ZMRZLINOVÝ RAJ

          Super nápady na domáce zmrzky.

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          MOKKA ZMRZLINA

          Nádherne smotanová!

          Zdroj: Pinterest

          Podobne môžete pripraviť ľadové občerstvenie aj z iného ovoci alebo z kávy. Nájdete vo fotogalérii!

          Na ďalšej strane recept na Mocha frappe>>

          Zdroj: Pinterest

          MOCHA FRAPPE

          1 porcia

          • 200 ml uvarenej instantnej kávy alebo espressa
          • 4-5 kociek horkej čokolády
          • 1 - 2 lyžičky vanilkového cukru
          • kocky ľadu
          • 3-4 lyžice mlieka
          • 2-3 lyžice šľahačky

          1.  Horúcu kávu nalejte do vyššieho pohára. Dajte do nej rozpustiť kocky čokolády, vanilkový cukor a trocha premiešajte.

          2. Vložte kocky ľadu a zalejte mliekom. Zľahka premiešajte a navrstvite šľahačku.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:38
          Remaining Time 0:38
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Bude to hit leta? Krásna ĽADOVÁ KÁVA je pastva pre oči
            Zdroj: instagram.com/my_caffeine_fix

             

            DALGONSKÁ KÁVA

            Úžasný pôžitok aj v horúcom lete!

            Zdroj: Pinterest