ĽADOVÁ KÁVA ČI ZMRZLINA? Prosíme si riadne veľkú porciu!
25. 6. 2021, 7:10 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:24)

Zdroj: Pinterst
Super osvieženie si môžete jednoducho pripraviť aj doma.

Čo záhrada a špajza dá
Výroba domácej zmrzliny je jednou z možností, ako chutne spracovať čerstvé sezónne ovocie. Využiť môžete aj sušené či zavárané ovocie a iné poklady vašej špajze. Ak je zmrzlina určená len pre dospelých konzumentov, zušľachtí ju aj kalištek aromatického destilátu, likéru, či dezertného vína.
Tajomstvá úspechu
Zmrzlinový úspech závisí od kvalitných surovín. Základom je mlieko, smotana alebo jogurt. Vyšší obsah tuku a vhodné množstvo cukru znamenajú hladkú zmrzlinu. Ak má zmrzlinová masa tuku priveľa, bude hrudkovitá. Presladená zase nezmrzne vôbec. Čo je však úplne najdôležitejšie? Čerstvé a kvalitné vajcia! Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným dôsledkom salmonelózy, použite len vajcia zo známych overených zdrojov.
Zdroj: Pinterst
Domáca černicová zmrzlina
Zmrzlinovač
Fanatickí milovníci zmrzliny môžu uvažovať nad kúpou zmrzlinovača, prístroja na výrobu zmrzliny. Najlepšia je čerstvo pripravená zmrzlina priamo zo stroja. Ak nerobíte domácu zmrzlinu často, postačí vám aj menší zmrzlinovač s chladiacim akumulátorom. Na výrobu vo väčšom množstve sú vhodné zmrzlinovače s kompresorom.
Ten môžete kedykoľvek zapnúť a nemusíte čakať, kým chladiaci akumulátor zamrzne. Zmrzlinovač zmrzlinu nielen neustále chladí, ale postará sa aj o potrebné stále premiešavanie. To zabráni tvorbe kryštálikov ľadu a zároveň sa do pripravovanej zmrzliny dostáva vzduch. Preto je zmrzlina jemnejšia a lahodne krémovitá.
Zdroj: Pinterst
Domáce ovocné nanuky
Formy a formičky
- Zmrzliny, zmrzlinové dezerty i nanuky si doma môžete pripraviť do rôzne tvarovaných nádobiek, téglikov, misiek či formičiek. Ak sa nedajú zatvárať, prekryte ich potravinárskou fóliou.
- Ak do formičiek s jednotlivými porciami zmrzliny zastoknete nanukové paličky, úspech u detí máte zaručený.
- Ak zmrzlinovú hmotu nalejete na tortovú oplátku uloženú na plechu a zhora ju jemne pritlačíte druhou oplátkou, získate domáci variant ruskej zmrzliny. Stačí ju už len nakrájať na primerane veľké kusy.
- Efektný zmrzlinový dezert vhodný na slávnostnejšie príležitosti vyberiete aj z formy srnčieho chrbta. Formu odporúčame vyložiť najprv potravinárskou fóliou.
Zdroj: Pinterst
Domáca jogurtovo-malinová zmrzlina
Ide to aj bez stroja
Príprava v zmrzlinovači trvá asi 30 až 40 minút. Vyšľahanú zmes nalievajte pomaly do zapnutého vychladeného stroja a nechajte za stáleho miešania stuhnúť. Zmrzlinu, ktorú neskonzumujete hneď, uložte v uzatvorenej nádobe do mrazničky. Ak nemáte profesionálne prístrojové vybavenie, pripravenú zmes nalejte do uzatvárateľnej nádoby a dajte na 3 až 4 hodiny do mrazničky. Počas mrazenia však nezabudnite zmes aspoň raz za hodinu premiešať. Ak aspoň raz za 20 minút zotriete namrznutú vrstvu zo stien nádoby, získate jemnejšiu konzistenciu.
DOMÁCA ČERNICOVÁ ZMRZLINA
Zdroj: Pinterst
Domáca černicová zmrzlina
Potrebujete:
- 200 g černíc
- 80 g jemného kryštálového cukru
- 150 ml plnotučného mlieka
- trocha vanilkového extraktu
- 120 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Černice dôkladne umyte a roztlačte na pyré. Prepasírujte cez jemné sitko. Potom vymiešajte s cukrom a prilejte studené mlieko s vanilkou.
- Vychladenú smotanu ušľahajte dotuha. Černicovú zmes a šľahačku zľahka zmiešajte a vylejte do zmrzlinovača alebo do nádoby na mrazenie. Nechajte asi hodinu v mrazničke a premiešajte. Postup zopakujte aspoň trikrát.
Zdroj: shutterstock
Černice
SUPER TIP:
Zmrzlinu môžete pripraviť aj zo zmrazených černíc. Nechajte ich trocha odmraziť, dajte do mixéra, pridajte šľahačkovú smotanu a černicový alebo javorový sirup pre chuť, prípadne med. Rozmixujte do hladka. Hotovo!

ZMRZLINOVÝ RAJ
Super nápady na domáce zmrzky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
MOKKA ZMRZLINA
Nádherne smotanová!
Zdroj: Pinterest
Podobne môžete pripraviť ľadové občerstvenie aj z iného ovoci alebo z kávy. Nájdete vo fotogalérii!
Na ďalšej strane recept na Mocha frappe>>
Zdroj: Pinterest
MOCHA FRAPPE
1 porcia
- 200 ml uvarenej instantnej kávy alebo espressa
- 4-5 kociek horkej čokolády
- 1 - 2 lyžičky vanilkového cukru
- kocky ľadu
- 3-4 lyžice mlieka
- 2-3 lyžice šľahačky
1. Horúcu kávu nalejte do vyššieho pohára. Dajte do nej rozpustiť kocky čokolády, vanilkový cukor a trocha premiešajte.
2. Vložte kocky ľadu a zalejte mliekom. Zľahka premiešajte a navrstvite šľahačku.

Zdroj: instagram.com/my_caffeine_fix
DALGONSKÁ KÁVA
Úžasný pôžitok aj v horúcom lete!
Zdroj: Pinterest