Výhodou vlastnoručne vyrobenej domácej zmrzliny je to, že viete, čo v nej nájdete! I keď aj mnohé zmrzlinárne ponúkajú veľmi kvalitné mrazené pochúťky.

Čo záhrada a špajza dá
Výroba domácej zmrzliny je jednou z možností, ako chutne spracovať čerstvé sezónne ovocie. Využiť môžete aj sušené či zavárané ovocie a iné poklady vašej špajze. Ak je zmrzlina určená len pre dospelých konzumentov, zušľachtí ju aj kalištek aromatického destilátu, likéru, či dezertného vína.

Tajomstvá úspechu
Zmrzlinový úspech závisí od kvalitných surovín. Základom je mlieko, smotana alebo jogurt. Vyšší obsah tuku a vhodné množstvo cukru znamenajú hladkú zmrzlinu. Ak má zmrzlinová masa tuku priveľa, bude hrudkovitá. Presladená zase nezmrzne vôbec. Čo je však úplne najdôležitejšie? Čerstvé a kvalitné vajcia! Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným dôsledkom salmonelózy, použite len vajcia zo známych overených zdrojov.

Domáca černicová zmrzlina
Domáca černicová zmrzlina
Zdroj: Pinterst

Zmrzlinovač
Fanatickí milovníci zmrzliny môžu uvažovať nad kúpou zmrzlinovača, prístroja na výrobu zmrzliny. Najlepšia je čerstvo pripravená zmrzlina priamo zo stroja. Ak nerobíte domácu zmrzlinu často, postačí vám aj menší zmrzlinovač s chladiacim akumulátorom. Na výrobu vo väčšom množstve sú vhodné zmrzlinovače s kompresorom.

Ten môžete kedykoľvek zapnúť a nemusíte čakať, kým chladiaci akumulátor zamrzne. Zmrzlinovač zmrzlinu nielen neustále chladí, ale postará sa aj o potrebné stále premiešavanie. To zabráni tvorbe kryštálikov ľadu a zároveň sa do pripravovanej zmrzliny dostáva vzduch. Preto je zmrzlina jemnejšia a lahodne krémovitá.

Kategórie