Sladká letná delikatesa: Najlepšia je chladená v mrazničke
5. 8. 2020, 9:55 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:59)

Zdroj: Laura Witteková
Keď to na vás príde, hoci uprostred horúcej noci, vezmite do ruky poriadne veľkú lyžicu alebo rovno hriešne dobrý zmrzlinový sendvič. Sladké leto želáme!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
SUŠIENKY PLNENÉ DOMÁCOU VANILKOVOU ZMRZLINOU

Zdroj: Laura Witteková
SUŠIENKY PLNENÉ DOMÁCOU VANILKOVOU ZMRZLINOU
8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
SUROVINY
Na sušienky:
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 226 g masla
- 150 g trstinového cukru
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 100 g nasekanej čokolády
Na vanilkovú zmrzlinu:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 300 g kondenzovaného mlieka
POSTUP
- Pripravte zmrzlinu: Smotanu vyšľahajte do krémových špičiek. Vmiešajte vanilku, zvýšte rýchlosť šľahania a pomaly prilievajte kondenzované mlieko. Vyšľahajte do pevných špičiek, ale zmes neprešľahajte. Zmrzliny dajte do mrazničky na 6-8 hodín alebo celú noc.
- Upečte sušienky: Zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom na krém. Pridajte vajce, vanilku a dobre premiešajte. Potom prisypte suchú zmes a opäť premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu.
- Z cesta odoberajte lyžicou rovnaké množstvo a tvarujte guľôčky. Poukladajte ich na plech a dajte na 1 hodinu alebo aj na noc zamraziť.
- Rúru vyhrejte na 175 °C. Zmrazené guľôčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie asi 5 cm od seba, lebo sa jemne roztečú. Pečte 10 minút a nechajte na mriežke vychladnúť.
- Sušienky naplňte poriadnym kopčekom zmrzliny a môžete podávať.
ČOKOLÁDOVO--MALINOVÁ ZMRZLINA
Zdroj: Laura Witteková
ČOKOLÁDOVO- -MALINOVÁ ZMRZLINA
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
SUROVINY
Na čokoládový základ:
- 50 g kakaa
- 125 ml espresa
- 70 g krupicového cukru
- 60 g tmavej čokolády
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Na smotanový základ:
- 250 g mascarpone
- 150 g cream cheese (alebo jemného tučného tvarohu)
- 300 ml mlieka (+ 2 lyžice do škrobu)
- 300 ml smotany na šľahanie
- 100 g krupicového cukru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Na malinovú omáčku:
- 375 g malín
- 60 g krupicového cukru
- maliny na podávanie
POSTUP
- Urobte malinovú omáčku: Do panvice s hrubým dnom vsypte maliny, cukor a pri miernej teplote priveďte do varu. Varte, kým maliny nezmäknú a potom 10 minút, aby sa šťava zredukovala. Odstavte a prepasírujte cez jemné sitko. Nechajte vychladnúť.
- Pripravte čokoládový základ na zmrzlinu: V mise zmiešajte kakao, kávu, cukor a priveďte do varu a varte 30 sekúnd, aby sa všetok cukor rozpustil. Odstavte a prisypte nasekanú čokoládu. Dohladka premiešajte. Pridajte vanilkový extrakt, soľ a ešte raz zmiešajte.
- Teraz pripravte smotanový základ: V mise prešľahajte mascarpone s cream cheese a pomaly po lyžiciach zamiešajte do teplej čokoládovej zmesi.
- Do hrnca s hrubým dnom vlejte mlieko, smotanu, cukor, javorový sirup a priveďte do varu.
V miske rozmiešajte 2 lyžice mlieka s kukuričným škrobom a prilejte do horúceho mlieka. Varte asi minútu, aby zmes jemne zhustla. Odstavte a nechajte 15 minút vychladnúť. Potom dobre zmiešajte s čokoládovou zmesou. - Hotovú zmes vylejte do hlbšieho plechu, ktorý sa zmestí do mrazničky – zmrzlina tak rýchlejšie zmrzne. Nechajte mraziť 1 hodinu.
- Zmrzlinu dobre premiešajte lyžicou a vrstvite ju do vhodnej nádoby: Na dno dajte tretinu zmrzliny, polejte ju malinovou omáčkou, pridajte zopár čerstvých malín, rozotrite dve tretiny zmrzliny, opäť ju polejte omáčkou, posypte malinami. Na ne rozotrite poslednú vrstvu zmrzliny, malín a omáčky. Zmrzlinu premiešajte tenkým nožom a dajte naspäť do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
- Zmrzlinu vyberte 5 minút pred podávaním, aby trochu povolila. Ak chcete, posypte ju nasekanou čokoládou.
MALINOVÉ SEMIFREDO S LIMONCELLOM
Zdroj: Laura Witteková
MALINOVÉ SEMIFREDO S LIMONCELLOM
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
SUROVINY
- 5 veľkých žĺtkov
- 130 g krupicového cukru
- šťava z 2 citrónov
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 400 ml smotany na šľahanie
- 1 šálka čerstvých malín (plus na podávanie)
Na malinovú omáčku:
- 250 g malín
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 lyžica vody
- 2 lyžice limoncella
POSTUP
- Formu na chlebíček vysteľte potravinárskou fóliou. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do svetlej peny, pridajte citrónovú šťavu, kôru a jemne premiešajte.
- V druhej mise vyšľahajte smotanu do pevných špičiek. Potom do nej jemne zapracujte najprv polovicu žĺtkovej zmesi, potom druhú.
- Polovicu hmoty nalejte do formy, posypte čerstvými malinami a zalejte druhou polovicou hmoty. Pretŕčajúcou fóliou zakryte vrch a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne však na noc.
- Urobte malinovú omáčku: Maliny s cukrom varte 5-10 minút, aby sa cukor rozpustil a omáčka trochu zredukovala. Potom maliny prepasírujte a hladké malinové pyré vráťte do hrnca. Priveďte do varu.
- V lyžici vody rozmiešajte škrob a vlejte do malinového pyré. Za stáleho miešania nechajte minútu prevrieť. Odstavte, primiešajte limoncello a nechajte celkom vychladnúť.
- Semifredo vyberte z formy, odbaľte z fólie, položte na podnos, polejte malinovou omáčkou, ozdobte čerstvými malinami a môžete krájať.
TVAROHOVÁ ZMRZLINA S MANGOM
Zdroj: Laura Witteková
TVAROHOVÁ ZMRZLINA S MANGOM
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
SUROVINY
- 2 zrelé mangá
- 200 g jemného tučného tvarohu
- 100 ml kokosového mlieka
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice medu (podľa chuti manga)
- 200 ml smotany na šľahanie
POSTUP
- Mango očistite, nakrájajte na kocky, vložte do nádoby vhodnej na mrazenie a dajte mraziť na 2-3 hodiny.
- V mise premiešajte tvaroh, kokosové mlieko, šťavu z citróna a med. V druhej mise vyšľahajte smotanu do krémových špičiek.
- Zmrazené mango rozmixujte na hladké pyré. Pomaly doň pridávajte tvarohovú zmes. Nakoniec už len ručne jemne zapracujte šľahačku. Zmes vlejte do nádoby a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
- Zmrzlinu vyberte z mrazničky aspoň 5-10 minút pred podávaním. Bude sa vám ľahšie naberať.
ORECHOVÉ NANUKY SO SLANÝM KARAMELOM
Zdroj: Laura Witteková
ORECHOVÉ NANUKY SO SLANÝM KARAMELOM
8 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
SUROVINY
- 500 g hustého jogurtu
- 75 ml mlieka
- za hrsť nasekaných lieskových orieškov
- pol šálky karamelovej omáčky
Na slanú karamelovú omáčku:
- 1 šálka krupicového cukru
- 70 g masla
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička soli
POSTUP
- Najskôr pripravte karamelovú omáčku: Do hrnca s hrubým dnom vsypte cukor a nechajte skaramelizovať. Po častiach pridajte maslo a vždy dobre premiešajte.
- Smotanu zohrejte pod bod varu a vmiešajte do karamelu. Buďte opatrní, môže veľmi bublať. Odstavte, pridajte vanilku a soľ, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Odlejte pol šálky (asi 140 g) a dajte bokom.
- V mise zmiešajte jogurt, mlieko, pridajte polovicu karamelu z pripravenej šálky, nasekané oriešky a dobre premiešajte. Prilejte zvyšok karamelu zo šálky a už len lyžičkou jemne premiešajte, aby sa všetok karamel nerozmiešal.
- Zmesou naplňte nanukové formičky a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny alebo na noc.
- Pred podávaním ponorte formičky do teplej vody – nanuky sa z nich budú lepšie vyberať. Nanuky polejte zvyšnou karamelovou omáčkou, posypte orieškami a hotovo.
Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:
Zvyšnú karamelovú omáčku môžete skladovať v chladničke aj 5 dní. Ak by príliš stuhla, pred ďalším použitím ju iba rýchlo zohrejte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.