Reklama

Sladká letná delikatesa: Najlepšia je chladená v mrazničke

TVAROHOVÁ ZMRZLINA S MANGOM

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Keď to na vás príde, hoci uprostred horúcej noci, vezmite do ruky poriadne veľkú lyžicu alebo rovno hriešne dobrý zmrzlinový sendvič. Sladké leto želáme!

SUŠIENKY PLNENÉ DOMÁCOU VANILKOVOU ZMRZLINOU

SUŠIENKY PLNENÉ DOMÁCOU VANILKOVOU ZMRZLINOU

Zdroj: Laura Witteková

SUŠIENKY PLNENÉ DOMÁCOU VANILKOVOU ZMRZLINOU

8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

SUROVINY

Na sušienky:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 226 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 100 g nasekanej čokolády

Na vanilkovú zmrzlinu:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300 g kondenzovaného mlieka

POSTUP

  1. Pripravte zmrzlinu: Smotanu vyšľahajte do krémových špičiek. Vmiešajte vanilku, zvýšte rýchlosť šľahania a pomaly prilievajte kondenzované mlieko. Vyšľahajte do pevných špičiek, ale zmes neprešľahajte. Zmrzliny dajte do mrazničky na 6-8 hodín alebo celú noc.
  2. Upečte sušienky: Zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo izbovej teploty s cukrom na krém. Pridajte vajce, vanilku a dobre premiešajte. Potom prisypte suchú zmes a opäť premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu.
  3. Z cesta odoberajte lyžicou rovnaké množstvo a tvarujte guľôčky. Poukladajte ich na plech a dajte na 1 hodinu alebo aj na noc zamraziť.
  4. Rúru vyhrejte na 175 °C. Zmrazené guľôčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie asi 5 cm od seba, lebo sa jemne roztečú. Pečte 10 minút a nechajte na mriežke vychladnúť.
  5. Sušienky naplňte poriadnym kopčekom zmrzliny a môžete podávať.

ČOKOLÁDOVO--MALINOVÁ ZMRZLINA

Zdroj: Laura Witteková

ČOKOLÁDOVO- -MALINOVÁ ZMRZLINA

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE

SUROVINY

Na čokoládový základ:

  • 50 g kakaa
  • 125 ml espresa
  • 70 g krupicového cukru
  • 60 g tmavej čokolády
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Na smotanový základ:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g cream cheese (alebo jemného tučného tvarohu)
  • 300 ml mlieka (+ 2 lyžice do škrobu)
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Na malinovú omáčku:

  • 375 g malín
  • 60 g krupicového cukru
  • maliny na podávanie

POSTUP

  1. Urobte malinovú omáčku: Do panvice s hrubým dnom vsypte maliny, cukor a pri miernej teplote priveďte do varu. Varte, kým maliny nezmäknú a potom 10 minút, aby sa šťava zredukovala. Odstavte a prepasírujte cez jemné sitko. Nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte čokoládový základ na zmrzlinu: V mise zmiešajte kakao, kávu, cukor a priveďte do varu a varte 30 sekúnd, aby sa všetok cukor rozpustil. Odstavte a prisypte nasekanú čokoládu. Dohladka premiešajte. Pridajte vanilkový extrakt, soľ a ešte raz zmiešajte.
  3. Teraz pripravte smotanový základ: V mise prešľahajte mascarpone s cream cheese a pomaly po lyžiciach zamiešajte do teplej čokoládovej zmesi.
  4. Do hrnca s hrubým dnom vlejte mlieko, smotanu, cukor, javorový sirup a priveďte do varu.
    V miske rozmiešajte 2 lyžice mlieka s kukuričným škrobom a prilejte do horúceho mlieka. Varte asi minútu, aby zmes jemne zhustla. Odstavte a nechajte 15 minút vychladnúť. Potom dobre zmiešajte s čokoládovou zmesou.
  5. Hotovú zmes vylejte do hlbšieho plechu, ktorý sa zmestí do mrazničky – zmrzlina tak rýchlejšie zmrzne. Nechajte mraziť 1 hodinu.
  6. Zmrzlinu dobre premiešajte lyžicou a vrstvite ju do vhodnej nádoby: Na dno dajte tretinu zmrzliny, polejte ju malinovou omáčkou, pridajte zopár čerstvých malín, rozotrite dve tretiny zmrzliny, opäť ju polejte omáčkou, posypte malinami. Na ne rozotrite poslednú vrstvu zmrzliny, malín a omáčky. Zmrzlinu premiešajte tenkým nožom a dajte naspäť do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
  7. Zmrzlinu vyberte 5 minút pred podávaním, aby trochu povolila. Ak chcete, posypte ju nasekanou čokoládou.

MALINOVÉ SEMIFREDO S LIMONCELLOM

Zdroj: Laura Witteková

MALINOVÉ SEMIFREDO S LIMONCELLOM

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

SUROVINY

  • 5 veľkých žĺtkov
  • 130 g krupicového cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 1 šálka čerstvých malín (plus na podávanie)

Na malinovú omáčku:

  • 250 g malín
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vody
  • 2 lyžice limoncella

POSTUP

  1. Formu na chlebíček vysteľte potravinárskou fóliou. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do svetlej peny, pridajte citrónovú šťavu, kôru a jemne premiešajte.
  2. V druhej mise vyšľahajte smotanu do pevných špičiek. Potom do nej jemne zapracujte najprv polovicu žĺtkovej zmesi, potom druhú.
  3. Polovicu hmoty nalejte do formy, posypte čerstvými malinami a zalejte druhou polovicou hmoty. Pretŕčajúcou fóliou zakryte vrch a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne však na noc.
  4. Urobte malinovú omáčku: Maliny s cukrom varte 5-10 minút, aby sa cukor rozpustil a omáčka trochu zredukovala. Potom maliny prepasírujte a hladké malinové pyré vráťte do hrnca. Priveďte do varu.
  5. V lyžici vody rozmiešajte škrob a vlejte do malinového pyré. Za stáleho miešania nechajte minútu prevrieť. Odstavte, primiešajte limoncello a nechajte celkom vychladnúť.
  6. Semifredo vyberte z formy, odbaľte z fólie, položte na podnos, polejte malinovou omáčkou, ozdobte čerstvými malinami a môžete krájať.

TVAROHOVÁ ZMRZLINA S MANGOM

Zdroj: Laura Witteková

TVAROHOVÁ ZMRZLINA S MANGOM

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

SUROVINY

  • 2 zrelé mangá
  • 200 g jemného tučného tvarohu
  • 100 ml kokosového mlieka
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice medu (podľa chuti manga)
  • 200 ml smotany na šľahanie

POSTUP

  1. Mango očistite, nakrájajte na kocky, vložte do nádoby vhodnej na mrazenie a dajte mraziť na 2-3 hodiny.
  2. V mise premiešajte tvaroh, kokosové mlieko, šťavu z citróna a med. V druhej mise vyšľahajte smotanu do krémových špičiek.
  3. Zmrazené mango rozmixujte na hladké pyré. Pomaly doň pridávajte tvarohovú zmes. Nakoniec už len ručne jemne zapracujte šľahačku. Zmes vlejte do nádoby a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny, ideálne na noc.
  4. Zmrzlinu vyberte z mrazničky aspoň 5-10 minút pred podávaním. Bude sa vám ľahšie naberať.

ORECHOVÉ NANUKY SO SLANÝM KARAMELOM

Zdroj: Laura Witteková

ORECHOVÉ NANUKY SO SLANÝM KARAMELOM

8 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

SUROVINY

  • 500 g hustého jogurtu
  • 75 ml mlieka
  • za hrsť nasekaných lieskových orieškov
  • pol šálky karamelovej omáčky

Na slanú karamelovú omáčku:

  • 1 šálka krupicového cukru
  • 70 g masla
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli

POSTUP

  1. Najskôr pripravte karamelovú omáčku: Do hrnca s hrubým dnom vsypte cukor a nechajte skaramelizovať. Po častiach pridajte maslo a vždy dobre premiešajte.
  2. Smotanu zohrejte pod bod varu a vmiešajte do karamelu. Buďte opatrní, môže veľmi bublať. Odstavte, pridajte vanilku a soľ, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Odlejte pol šálky (asi 140 g) a dajte bokom.
  3. V mise zmiešajte jogurt, mlieko, pridajte polovicu karamelu z pripravenej šálky, nasekané oriešky a dobre premiešajte. Prilejte zvyšok karamelu zo šálky a už len lyžičkou jemne premiešajte, aby sa všetok karamel nerozmiešal.
  4. Zmesou naplňte nanukové formičky a dajte do mrazničky na 3-4 hodiny alebo na noc.
  5. Pred podávaním ponorte formičky do teplej vody – nanuky sa z nich budú lepšie vyberať. Nanuky polejte zvyšnou karamelovou omáčkou, posypte orieškami a hotovo.

Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:

Zvyšnú karamelovú omáčku môžete skladovať v chladničke aj 5 dní. Ak by príliš stuhla, pred ďalším použitím ju iba rýchlo zohrejte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.