Reklama

Čo všetko položiť na ŠTEDRÝ STÔL? Tipy etnologičky Katky Nádaskej vám prinesú šťastie!

Čo všetko položiť na štedrý stôl?

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Napríklad taký chlebík. Ten musí byť na Vianoce naozaj vydarený. Nedajbože, aby vám dobre nevykysol či v rúre prišmuhol! Čakalo by vás doma nešťastie. A keby mu praskla kôrka, podľa tradícií by vám hrozil rozchod alebo rovno rozvod," hovorí s úsmevom etnologička Katka Nádaská.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Piekli sme v nádhernom KAŠTIELI Adriany Polákovej!
    Zdroj: NMH

    Zahrajte sa s nami na Vianoce, presne také, aké dnes (možno) poznáte už len z rozprávania starej mamy.  Spoľahnite sa pri tom na rady našej najznámejšej etnologičky a historičky Katky Nádaskej, ktorá ich po celom Slovensku zbiera už tri desaťročia.

    Zdroj: Shutterstock

    Šošovica vám má priniesť hojnosť a bohatstvo.

    Doma majte upratané a čisto:  Znamená to, že sa máte dobre a nasledujúci rok sa ponesie v rovnakom duchu. Dajte si preto záležať aj pri stolovaní:

    • Prestrite obrus vyšívaný červenou niťou – bude vás chrániť pred zlými silami. Pod ním ukryte pár mincí a naň položte misku s hrachom, so šošovicou, zrnom alebo so šupinkami kapra. Prinesú vám bohatstvo.
    • Nohy stola spojte reťazou a počas večere si na ňu všetci vyložte tie vaše. Aj budúci rok budete držať pekne spolu.
    • Pod stôl položte sekeru alebo nejaký iný kovový predmet. Zabezpečí železné zdravie celej vašej rodine.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      So ŠKORICOU opatrne! Viete, koľko jej môžete použiť do vianočného pečenia?
      Zdroj: NMH

      Najprv oblátky

      Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

      Domáce vianočné oblátky.

      V minulosti ich piekli učitelia (ešte pred nimi mnísi v kláštoroch ako symbol Kristovho narodenia), vy si ich objednajte u osvedčenej pekárky alebo obehajte vianočné trhy. „Na tanier položte toľko kusov, koľko členov má vaša rodina. Oblátky potierajte medom, najprv ním však urobte krížiky na čelá svojich malých výmyselníkov. Budú sladkí a dobručkí po celý rok. "Med, najstaršie sladidlo na svete, totiž oddávna symbolizuje sladkú budúcnosť, preto je povinným chodom napríklad aj na svadbách.

      Cesnak zase posilní vašu kondíciu a odoženie od dverí každý krivý úmysel," hovorí etnologička.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
        Zdroj: NMH

        Prečo jeme kapustnicu?

        Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

        Kapustnica tiež patrí na štedrý stôl.

        „Hovorí sa, že najlepšie chutí na tretí deň. Či už s mäsom, alebo bez mäsa, s hríbmi, alebo so slivkami, jej pravý čas nastáva hneď po oblátkach. Keďže kapustnica patrí k tradičným vianočným polievkam aj preto, že kyslá kapusta v minulosti tvorila základ zimnej stravy, na Slovensku žije toľko receptov ako nikde inde na svete," usmieva sa Katka.

        Vyskúšajte napríklad bleskovú KAPUSTNICU Katky Brychtovej TU:

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Schudnite pred Vianocami s ananásom: Takto to funguje!
          Zdroj: NMH

          Vianočné polievky

          Zdroj: Archív Dorbého jedla/Laura Witteková

          Mama vás naučila, že dvadsiateho štvrtého sa je iba šošovicová? Manžel mudruje o hríbovej a kolegyňa nedá dopustiť na hustú rybaciu či fazuľovú? Veru, s vianočnými polievkami je to na prvý pohľad hotová veda! No verte, že sa absolútne nič zlé nestane, ak pripravíte len jeden druh. „Viac je ich iba preto, lebo sa stretávame krížom-krážom a meníme si navzájom rodinné recepty," vysvetľuje etnologička.

          Recepty na dokonalé vianočné polievky nájdete TU.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Slávne vianočné keksíky SPEKULATIUS: Ozdobia váš sviatočný stôl!
            Zdroj: NMH

            Vianočná ryba

            Zdroj: Shutterstock

            Ryba a šalát. Kapitola sama o sebe.

            Vedeli ste o tom, že kapor sa stal vianočnou rybou až v druhej polovici 20. storočia? Práve vtedy prišlo u nás do módy vyprážanie. Predtým kraľovali na štedrovečernom stole skôr pstruhy, vyzy, belice, úhory, šťuky aj ostrieže na prírodno. „Veľmi obľúbené boli tiež nakladané haringy a makrely. Ryby však končili na tanieroch oveľa častejšie ako dnes, a to práve pre pôsty," objasňuje historička. No a zemiakový šalát s majonézou sme „objavili“ približne v tom čase, keď vyprážanie, čiže asi pred sedemdesiatimi rokmi. Možno vás to šokuje, ale objav súvisel s politikou a s ideovým zámerom „všetci si buďme rovní“. Ak chcete tento rok vybočiť, otestujte náš netradičný, no super chutný zemiakový šalát s jabĺčkom TU.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Vianoce s Michelinom: Šéfkuchár Pavol Sekerka a jeho manželka majú SUPER RECEPTY!
              Zdroj: NMH

              Vianočné koláče

              Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková

              Bratislavský závin s makovou a orechovou plnkou.

              Okrem medovníčkov a perníkov položte na stôl nadýchané kysnuté koláče. Bohato ich naplňte najmä makom a orechmi. Tieto magické plodiny oddávna slúžili na ochranu pred bosorkami a upírmi, orechové stromy sa dokonca považovali za posvätné. „Rástli takmer v každej záhrade a ak nie, gazdinky zohnali orechy spolu s makom, vanilkovými strukmi aj s voňavým perníkovým korením na jarmoku. Keď vám z cesta na koláče niečo ostane, potrite ním kôru stromov vo svojej záhrade. Budúci rok budú rodiť ešte viac," radí etnologička Katarína Nádaská.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
                Zdroj: NMH

                Nezabudnite na jabĺčko!

                Jabĺčko rozkrojte až na záver večere, teda po rybe. „Keďže neporušený jadrovník veští zdravie a prosperitu celej rodine, nepekný rýchlo zahoďte a načnite ďalšie," oporúča Katka Nádaská. Ešteže ste ich nazbierali za misu! Pridajte k nim aj hrušky a slivky, tak ako to robili naše staré mamy. A sušené sú vítané tiež.

                Zdroj: Shutterstock

                Dobrý tip Katky Nádaskej

                „Ak ste v rodine rozhádaní, do večere sa pomerte. Nesváry za vianočným stolom nepredpovedajú nič dobré. Verili tomu aj naši predkovia, ktorých Vianoce boli naoko skromnejšie, no plnšie lásky a pokory. Na Štedrú večeru jedli iba z toho, čo sa doma urodilo, vyrobilo, len niektoré vzácnejšie suroviny gazdinky zohnali na pravidelných trhoch či na jarmokoch. A hoci mala večera viac chodov ako dnes – niekedy aj dvanásť –, jej porcie boli symbolické. Všetci v rodine okoštovali za lyžicu-dve z každého, veľa sa však odložilo do komory na nasledujúce dni.

                Počas nich sa nevykonávali žiadne domáce práce, čiže sa ani nevarilo. Napríklad chlieb a koláče sa napiekli naraz na celé sviatky,“ vysvetľuje etnologička. Šťastné a veselé želáme!

                Viac tipov z Dobrého jedla:

                Autor článku

                Katarína Brunovská

                redaktorka magazínu Dobré jedlo
                Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.