Reklama

Najlepšie VIANOČNÉ POLIEVKY sú po babičke: Koľko ich nakoniec uvaríte?

Vianočná polievka

Zdroj: Archív Dobrého jedla/Laura Witteková

Reklama

Každá rodina má tú svoju. Niekde dokonca varia aj dve-tri naraz. Ktorú pridáte do tohtoročného štedrovečerného zoznamu? Naša kolegyňa Petra pre vás navarila hneď päť.

Pôstna hŕstková

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1 HODINA

Potrebujete:

  • za hrsť strakatej fazule
  • za hrsť hrachu
  • za hrsť šošovice
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

POSTUP:

  1. Fazuľu, hrach a šošovicu zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Na druhý deň vodu zlejte a strukoviny dajte variť s cibuľou a cesnakom do čistej vody. Varte, kým strukoviny zľahka nezmäknú.

                       Krémová hubová

 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 35 g zmesi sušených húb
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g zemiakov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 250 g smotany na varenie
  • 2 lyžice masla + lyžicu olivového oleja
  • soľ
  • biely chlieb

POSTUP:

  1. Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút odstáť. Ošúpte cibuľu, cesnak a nasekajte najemno. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky. V hrnci rozhorúčte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Opekajte dosklovita. Vsypte zemiaky a huby a krátko opražte.
  2. Huby zlejte, vodu nevylejte. Podľa potreby huby nakrájajte a pridajte k zemiakom. Krátko opražte a zalejte vývarom a hubovou vodou. Priveďte do varu a varte asi 20 minút. Vlejte smotanu a varte, kým polievka trocha nezhustne.

                          Rybacia polievka

4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 700 g kapra (podkovičky)
  • 200 g cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 paradajky
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ

Na cestoviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia

POSTUP:

  1. Rybu opláchnite. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubo. Papriky očistite, vyberte jadrovník a zvyšok nakrájajte na väčšie kusy. Narežte paradajky z jednej strany do kríža a zalejte vriacou vodou. Nechajte chvíľu postáť, zlejte a prepláchnite studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Do hrnca pridajte polovicu rybacích kúskov, zasypte cibuľou, pridajte zvyšok rýb a nakoniec opäť posypte cibuľou. Zalejte vodou, osoľte a dajte variť asi na 15 minút. Ryby vyberte, vývar preceďte do čistého hrnca. Vsypte papriky, paradajky, posypte mletou paprikou a zamiešajte paradajkový pretlak. Priveďte do varu a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.

            Liptovská sviatočná polievka

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 1,5 HODINY

Potrebujete:

  • 1 l šťavy z kyslej kapusty
  • 100 g bravčového mäsa
  • 150 g údeného mäsa
  • za hrsť sušených húb
  • 4 zemiaky
  • 100 g širokých rezancov
  • mletá červená paprika a hladká múka na zápražku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Do hrnca nalejte kapustovú šťavu, pridajte nakrájané bravčové a údené mäso. Dolejte vodou. Varte, kým nie je mäso skoro úplne uvarené. Vmiešajte vopred namočené huby a dovarte domäkka.
  2. Zemiaky ošúpte a v celku ich uvarte v osolenej vode. Rovnako uvarte cestoviny. Hotovú polievku zahustite zápražkou z oleja, múky, mletej červenej papriky a nechajte prevrieť. Nakoniec pridajte pretlak a dobre premiešajte.

              Mamičkina kyslá kapustnica

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • za hrsť sušených húb (najlepšie dubákov)
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 250 ml šťavy z kyslej kapusty
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 nožičky domácej klobásy
  • 4 sušené slivky
  • 2 bobkové listy
  • múka a olej na zápražku
  • soľ, 5 zrniek celého čierneho korenia
  • chlieb ako príloha

POSTUP:

  1. Huby zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút odstáť. Do hrnca pridajte nakrájanú kapustu aj so šťavou, zalejte vodou, pridajte cibuľu, celé nožičky klobásy, slivky, vyžmýkané huby aj celé korenie a bobkové listy – ak neboli v kapuste.
  2. Varte, kým kapusta nezmäkne a klobása sa neprevarí. Zahustite zápražkou z oleja a múky a podľa potreby dochuťte soľou. Kapustnicu podávajte s chlebom.