Najlepšie VIANOČNÉ POLIEVKY sú po babičke: Koľko ich nakoniec uvaríte?
18. 12. 2020, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:38)

Zdroj: Archív Dobrého jedla/Laura Witteková
Každá rodina má tú svoju. Niekde dokonca varia aj dve-tri naraz. Ktorú pridáte do tohtoročného štedrovečerného zoznamu? Naša kolegyňa Petra pre vás navarila hneď päť.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zdroj: Matej Kalina
Galéria k článku
Pôstna hŕstková
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1 HODINA
Potrebujete:
- za hrsť strakatej fazule
- za hrsť hrachu
- za hrsť šošovice
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP:
- Fazuľu, hrach a šošovicu zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Na druhý deň vodu zlejte a strukoviny dajte variť s cibuľou a cesnakom do čistej vody. Varte, kým strukoviny zľahka nezmäknú.
Krémová hubová
Zdroj: Archív Dobrého jedla/Laura Witteková
Hubová vianočná polievka
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 35 g zmesi sušených húb
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja
- 800 ml zeleninového vývaru
- 250 g smotany na varenie
- 2 lyžice masla + lyžicu olivového oleja
- soľ
- biely chlieb
POSTUP:
- Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút odstáť. Ošúpte cibuľu, cesnak a nasekajte najemno. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky. V hrnci rozhorúčte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Opekajte dosklovita. Vsypte zemiaky a huby a krátko opražte.
- Huby zlejte, vodu nevylejte. Podľa potreby huby nakrájajte a pridajte k zemiakom. Krátko opražte a zalejte vývarom a hubovou vodou. Priveďte do varu a varte asi 20 minút. Vlejte smotanu a varte, kým polievka trocha nezhustne.
Rybacia polievka
Zdroj: Archív Dorbého jedla/Laura Witteková
Rybacia polievka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 700 g kapra (podkovičky)
- 200 g cibule
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 paradajky
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ
Na cestoviny:
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
POSTUP:
- Rybu opláchnite. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubo. Papriky očistite, vyberte jadrovník a zvyšok nakrájajte na väčšie kusy. Narežte paradajky z jednej strany do kríža a zalejte vriacou vodou. Nechajte chvíľu postáť, zlejte a prepláchnite studenou vodou, ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Do hrnca pridajte polovicu rybacích kúskov, zasypte cibuľou, pridajte zvyšok rýb a nakoniec opäť posypte cibuľou. Zalejte vodou, osoľte a dajte variť asi na 15 minút. Ryby vyberte, vývar preceďte do čistého hrnca. Vsypte papriky, paradajky, posypte mletou paprikou a zamiešajte paradajkový pretlak. Priveďte do varu a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
Liptovská sviatočná polievka
Zdroj: Archív Dobrého jedla/Laura Witteková
Liptovská polievka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 1,5 HODINY
Potrebujete:
- 1 l šťavy z kyslej kapusty
- 100 g bravčového mäsa
- 150 g údeného mäsa
- za hrsť sušených húb
- 4 zemiaky
- 100 g širokých rezancov
- mletá červená paprika a hladká múka na zápražku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Do hrnca nalejte kapustovú šťavu, pridajte nakrájané bravčové a údené mäso. Dolejte vodou. Varte, kým nie je mäso skoro úplne uvarené. Vmiešajte vopred namočené huby a dovarte domäkka.
- Zemiaky ošúpte a v celku ich uvarte v osolenej vode. Rovnako uvarte cestoviny. Hotovú polievku zahustite zápražkou z oleja, múky, mletej červenej papriky a nechajte prevrieť. Nakoniec pridajte pretlak a dobre premiešajte.
Mamičkina kyslá kapustnica
Zdroj: Archív Dobrého jedla/Laura Witteková
Klasická kapustnica
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- za hrsť sušených húb (najlepšie dubákov)
- 1 kg kyslej kapusty
- 250 ml šťavy z kyslej kapusty
- 1 menšia cibuľa
- 2 nožičky domácej klobásy
- 4 sušené slivky
- 2 bobkové listy
- múka a olej na zápražku
- soľ, 5 zrniek celého čierneho korenia
- chlieb ako príloha
POSTUP:
- Huby zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 10 minút odstáť. Do hrnca pridajte nakrájanú kapustu aj so šťavou, zalejte vodou, pridajte cibuľu, celé nožičky klobásy, slivky, vyžmýkané huby aj celé korenie a bobkové listy – ak neboli v kapuste.
- Varte, kým kapusta nezmäkne a klobása sa neprevarí. Zahustite zápražkou z oleja a múky a podľa potreby dochuťte soľou. Kapustnicu podávajte s chlebom.