objednať časopis
všetky kategórie

Zbožňujeme variť s mladým špenátom. Opätujeme mu tak roky z detstva, keď sme ho na tanieri neznášali. Bože, aká škoda!

ŠPENÁTOVÉ KRUPOTO SO STRATENÝM VAJCOM A S CHRUMKAVOU SLANINOU

Šoenátové krupoto s vajíčkom a slaninkou.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 cibule
  • 2 hrste koreňovej zeleniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sušený tymian
  • 500 g celých jačmenných krúp
  • 1,2 l + 500 ml horúceho vývaru alebo vody 
  • 250 g očisteného špenátu
  • 4 čerstvé vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • maslo 

Na servírovanie:

  • tenké plátky údenej slaniny
  • čerstvý tymian
  • čerstvé čili papričky
Vedeli ste, že čerstvosť špargle zistíte podľa toho, či vŕzga?
Čítajte viac
Králi ju milovali, prečo by ste špargľu mali skúsiť tiež?

POSTUP

  1. Na masle osmažte očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu. Pridajte prelisovaný cesnak a sušený tymian.
  2. K zelenine prisypte krúpy prepláchnuté v studenej vode a spolu so zeleninou ich ešte opražte.
  3. Prilejte 1,2 l horúceho vývaru, osoľte, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň a pod pokrievkou varte do absorbovania všetkej tekutiny.
  4. Ku koncu pridajte všetok špenát a prilejte ešte 500 ml horúceho vývaru, prevarte, stiahnite zo zdroja tepla a primiešajte lyžicu masla.
  5. Uvarte stratené vajcia: Vo väčšej rajnici priveďte vodu do varu, osoľte a stíšte plameň natoľko, aby z dna vystupovali na povrch iba malé bublinky. Opatrne rozbíjajte vajcia priamo do rajnice s vodou (alebo si pomôžte tak, že ich najprv po jednom rozbijete do malej misky), nechajte bielky stuhnúť. Občas vajcia premiešajte. Prstami testujte tuhosť žĺtkov. Chcete dosiahnuť stuhnuté bielky a polotekuté žĺtky.
  6. Na horúcej panvici opečte plátky slaniny a podávajte spolu s krúpkami, so stratenými vajíčkami, s čerstvým tymianom a nasekanou čili papričkou.  

Špenátovú polievku si uvarte podľa tohto receptu >>>

Kategórie