ŠPENÁTOVÉ KRUPOTO SO STRATENÝM VAJCOM A S CHRUMKAVOU SLANINOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 2 cibule
- 2 hrste koreňovej zeleniny
- 3 strúčiky cesnaku
- sušený tymian
- 500 g celých jačmenných krúp
- 1,2 l + 500 ml horúceho vývaru alebo vody
- 250 g očisteného špenátu
- 4 čerstvé vajcia
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo
Na servírovanie:
- tenké plátky údenej slaniny
- čerstvý tymian
- čerstvé čili papričky
POSTUP
- Na masle osmažte očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu. Pridajte prelisovaný cesnak a sušený tymian.
- K zelenine prisypte krúpy prepláchnuté v studenej vode a spolu so zeleninou ich ešte opražte.
- Prilejte 1,2 l horúceho vývaru, osoľte, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň a pod pokrievkou varte do absorbovania všetkej tekutiny.
- Ku koncu pridajte všetok špenát a prilejte ešte 500 ml horúceho vývaru, prevarte, stiahnite zo zdroja tepla a primiešajte lyžicu masla.
- Uvarte stratené vajcia: Vo väčšej rajnici priveďte vodu do varu, osoľte a stíšte plameň natoľko, aby z dna vystupovali na povrch iba malé bublinky. Opatrne rozbíjajte vajcia priamo do rajnice s vodou (alebo si pomôžte tak, že ich najprv po jednom rozbijete do malej misky), nechajte bielky stuhnúť. Občas vajcia premiešajte. Prstami testujte tuhosť žĺtkov. Chcete dosiahnuť stuhnuté bielky a polotekuté žĺtky.
- Na horúcej panvici opečte plátky slaniny a podávajte spolu s krúpkami, so stratenými vajíčkami, s čerstvým tymianom a nasekanou čili papričkou.
Špenátovú polievku si uvarte podľa tohto receptu >>>