Reklama

Chystáte sa na SAMOZBER? Najlepšie JAHODY sú vlastnoručne nazberané!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chystáte sa na SAMOZBER? Najlepšie JAHODY sú vlastnoručne nazberané!
    Reklama

    Samozber je zábava i príjemná práca, so super sladkým úžitkom. Ak ešte stíhate jahody, alebo sa chystáte na čerešne, marhule a neskôr na broskyne, čučoriedky, slivky, jablká..., zídu sa vám naše rady.

    Jahody na vrchole

    Vrcholí sezóna obľúbených jahôd, zistite si, kde vo vašom okolí ešte dozrievajú. Myslite ekologicky aj ekonomicky, prerátajte koľko eur vynaložíte na cestu, aby sa vám samozber vyplatil. Najlepší zber je ráno, no niektoré farmy a sady určujú aktuálne čas, ktorému sa treba prispôsobiť. Na oberačku sa vyberte najlepšie vo dvojici, aby vám práca išla ľahšie od ruky. Premyslite si, koľko ovocia plánujete spotrebovať v čerstvom stave, do koláčov, koľko do džemu, koľko do mrazničky... Neoberajte ho len preto, že "cena je výhodná". Ak časť ovocia napokon nespotrebujete, úroda sa vám zbytočne predraží a vaša práca vyjde nazmar. Inak, za hodinu nazberáte asi 6 kg jahôd.

    Zdroj: Shutterstock

    Z čerstvých jahôd si môžete pripraviť aj takúto jogurtovú terinu.

    Toto so sebou!

    • opaľovací krém
    • fľašu s vodou
    • vhodnú obuv a podľa počasia šiltovku alebo pršiplášť, ak by vás prekvapila prehánka.
    • prípravok na poštípanie hmyzom
    • Plastové vedro, debnička, najlepšie 2 - 3 menšie. Môžete zberať aj do koša či košíka, menšie množstvo ovocia prípadne aj do pevnej papierovej (nie igelitovej!) tašky
    • Debničky i vedrá si môžete aj zakúpiť na mieste.

    Kde a ako zberať:

    • Zberajte iba množstvo, ktoré viete spotrebovať, alebo rozdať.
    • Vhodné je načasovať si oberačku tak, aby ste mohli najlepšie do troch dní úrodu spracovať.
    • Dobré je nazberať najskôr menšie množstvo jahôd a ak budete s ich kvalitou spokojní, môžete prísť na zber ešte raz. Zber na etapy je výhodný aj kvôli priebežnému spracovaniu úrody. Samozrejme, ak sa vám kvôli cestovaniu nepredraží.
    • Plody, ktoré dozrievajú ako prvé, nemusia byť najchutnejšie. Najsladšie sú zvyčajne tie neskoršie, s menšími plodmi. Väčšie jahody bývajú vodnatejšie, s menšou sladkosťou.
    • Sladkosť a šťavnatosť ovocia záleží samozrejme aj od odrody.

    Zdroj: Shutterstock

    Sladké jahôdky.

    • Na jahodovisku, či v sade vám majitelia najskôr odvážia nádobu, do ktorej budete zberať a po zbere jej hmotnosť odrátajú.
    • Určia vám presný riadok na zber a treba to rešpektovať.
    • Pri jahodách pozor, aby ste nešliapali do hriadky a nepoškodili plody.
    • Hriadky sú vystlané slamou, aby plody neprišli do priameho kontaktu so zeminou a neznečistili sa.
    • Postupne zberajte všetky zrelé - malé aj veľké plody. Tie nahnité odtrhnite a preložte ich mimo hriadky, aby nenakazili zdravé plody.
    • Jahody sa správne zberajú tak, že jednou rukou chytíte listy aby ste odokryli plody. Druhou rukou jemne odtrhnite zrelú jahodu tak, aby ste zbytočne neodtrhli spolu s ňou aj nezrelú.
    • Aj pri ostatných druhoch ovocia sa držte rád pestovateľov, aby ste úrodu nepoškodili.

    Zdroj: Shutterstock

    Jahodová salsa sa hodí ku grilovanému mäsu alebo syrom. Výborný je aj jahodový šalát s banánom a prípadne s iným druhom ovocia. Dresing pripravte z pomarančovej a citrónovej šťavy a medu. Pridajte prípadne trocha jogurtu.

    Čo s úrodou?

    • Ovocie, ktoré chcete skonzumovať alebo inak spotrebovať až na ďalší deň, určite neumývajte. Nechajte ho na chladnom mieste.
    • Umyte iba jahody, ktoré chcete hneď zmraziť. Opláchnite ich v sitku aj s lístkami, ktoré po umytí a dôkladnom odkvapkaní odstránite.
    • Jahody zostanú stále čerstvé niekoľko dní, ak ich v menších množstvách dáte (neumyté) do uzavretých plastových nádob do chladničky. Môžete z nich priebežne "zobkať".