Vitamínové KOLÁČE PLNÉ OVOCIA: Pozrite tie nápady na zdravé dezerty!
29. 8. 2022, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Koláče a torty nemusia byť vždy len o množstve cesta a krému. Využite sezónu čerstvého ovocia a napchajte ho do nich koľko sa vojde!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcRSUXKPg8O/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CfNcQ1CvZ2F/
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Máte chuť na malinové tiramisu, broskyňovú galetku alebo egrešový tart? V článku nájdete skvelé recepty!
MALINOVÁ TIRAMISU TORTA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
Na základ:
- 50-55 dlhých cukrárskych piškót
- 150 ml malinovej šťavy
- 500 g čerstvých malín
Na vanilkový krém:
- 355 ml mlieka
- 8 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 70 g krupicového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 30 ml vody
- 115 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- 450 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice";i:10;s:24:"70 g práškového cukru";i:11;s:10:"30 ml vody";i:12;s:45:"2 a pol lyžičky práškovej želatíny
Postup nájdete na ďalšej strane >>>

POSTUP:
- Pripravte krém: Vlejte mlieko do hrnca, pridajte múku a dobre rozmiešajte. Zohrievajte pod bod varu. V mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob, vodu a do tejto zmesi za stáleho miešania prilejte polovicu zohriateho mlieka. Dobre premiešajte a zmes nalejte späť do hrnca k zvyšnému mlieku. Miešajte a uvarte hladký, hustejší krém. Do ešte horúceho krému zamiešajte maslo a vanilkový extrakt. Krém preložte do misy a prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte úplne vychladnúť.
- Do misy dajte mascarpone a trochu ho prešľahajte, aby bol hladký. Pridajte šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na pevné špičky. Do misky vlejte 30 ml vody, pridajte želatínu a nechajte 10 minút napučať. Do malého hrnčeka vlejte 2 lyžice smotany, pridajte želatínu a zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte ju. Do želatínovej tekutiny primiešajte lyžicu mascarponovej zmesi a dobre rozmiešajte. Vyrovnajú sa tak teploty a želatína sa následne nezrazí. Rozmiešanú želatínu vlejte k mascarponovej zmesi a dobre premiešajte. Po lyžiciach zapracujte vychladnutý vanilkový krém.
- Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie alebo fóliou. Na dno a dookola formy poukladajte piškóty. Musia byť tesne pri sebe, aby krém nevytiekol cez medzierky. Piškóty na dne pokvapkajte 2-3 lyžicami malinovej šťavy a prikryte ich 3 lyžicami krému. Naň poukladajte vrstvu čerstvých malín a znovu prikryte krémom, aby maliny netrčali. Poukladajte vrstvu piškót, ktoré predtým namočíte do malinovej šťavy. Piškóty zakryte 3 lyžicami krému, poukladajte ďalšiu vrstvu malín a namočených piškót. Poslednou vrstvou je krém. Ten jemne uhlaďte a celú tortu vložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Tortu vyberte z formy, navrch poukladajte čerstvé maliny, jemne poprášte cukrom a môžete podávať.
Na ďalšej strane recept na broskyňovú galetku >>>
Broskyňová galetka
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 375 g hladkej múky
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- 75 g práškového cukru
- 270 g studeného masla
- 60 ml studenej vody
Na náplň:
- 60 g na jemno mletých mandlí
- 55 g krupicového cukru + 2 lyžice na posypanie
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- 700-800 g čerstvých broskýň
- 1 vajce na potretie okrajov
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, kypriaci prášok, cukor, pridajte nakrájané maslo a premiešajte ,aby vznikla mrvenička. Pridajte studenú vodu a všetko spojte do hladkého cesta. Zabaľte do fólie a uložte aspoň na30 minút do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne pol centimetra. Povrch cesta posypte mandľami zmiešanými s cukrom a vanilkou. Nechajte voľný asi 4 cm okraj.3. Na mandľovú posýpku poukladajte broskyne nakrájané na plátky. Okraje zahnite smerom do vnútra a jemne pritlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte krupicovým cukrom a vložte do rúry vyhriatej na180 °C. Pečte 35-40 minút do zlatista.4. Galetku vyberte z rúry, nechajte chvíľu vychladnúť, rozkrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.
Na ďalšej strane recept na egrešový tart >>>
Egrešový tart
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 45 MINÚT
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 110 g studeného masla
- 220 g studenej masti
- 60-120 ml studenej vody
Na egrešovú plnku:
- 150 ml vody
- 100 g cukru
- 350 g egrešov
Na krémovú plnku:
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- kôra z 1 citróna
POSTUP:
- Múku zmiešajte s cukrom, pridajte na kocky nakrájané maslo a masť. Prstami premiešavajte, kým nezískate zmes podobnú mrveničke. Teraz postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby cesto ostalo studené. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Pripravte egreše: Do hrnca dajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď začne tekutina vrieť, nechajte ju variť 5 minút, potom vsypte očistené egreše a varte ďalšie 3 minúty. Egreše sceďte a nechajte vychladnúť.
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho a vyložte ním formu s priemerom 27 cm. Pretŕčajúce okraje orežte. Na cesto položte papier na pečenie, naň vysypte fazule a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút, aby cesto spevnelo. Vyberte z rúry. Odstráňte papier aj s fazuľami a nechajte vychladnúť.
- Na náplň dajte do misky žĺtky, cukor, smotanu, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Na predpečený korpus vysypte vychladnuté egreše a zalejte ich žĺtkovým krémom. Opatrne vložte späť do rúry a pečte ešte 30-40 minút, aby krém na okrajoch získal zlatistú farbu, spevnel, no uprostred sa ešte jemne chvel. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžete ešte posypať práškovým cukrom.