Reklama

Vitamínové KOLÁČE PLNÉ OVOCIA: Pozrite tie nápady na zdravé dezerty!

MALINOVÁ TIRAMISU TORTA

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Koláče a torty nemusia byť vždy len o množstve cesta a krému. Využite sezónu čerstvého ovocia a napchajte ho do nich koľko sa vojde!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lenka Šóošová prezradila svoje kuchynské trapasy: Pozrite sa!

    Máte chuť na malinové tiramisu, broskyňovú galetku alebo egrešový tart? V článku nájdete skvelé recepty!

    MALINOVÁ TIRAMISU TORTA

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT + CHLADENIE

    POTREBUJETE:

    Na základ:

    • 50-55 dlhých cukrárskych piškót
    • 150 ml malinovej šťavy
    • 500 g čerstvých malín

    Na vanilkový krém:

    • 355 ml mlieka
    • 8 g hladkej múky
    • 3 žĺtky
    • 70 g krupicového cukru
    • 15 g kukuričného škrobu
    • 30 ml vody
    • 115 g masla
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 250 g mascarpone
    • 450 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice";i:10;s:24:"70 g práškového cukru";i:11;s:10:"30 ml vody";i:12;s:45:"2 a pol lyžičky práškovej želatíny

    Postup nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jemný BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE, takto chutí naozajstné leto - TEASER

      POSTUP:

      1. Pripravte krém: Vlejte mlieko do hrnca, pridajte múku a dobre rozmiešajte. Zohrievajte pod bod varu. V mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob, vodu a do tejto zmesi za stáleho miešania prilejte polovicu zohriateho mlieka. Dobre premiešajte a zmes nalejte späť do hrnca k zvyšnému mlieku. Miešajte a uvarte hladký, hustejší krém. Do ešte horúceho krému zamiešajte maslo a vanilkový extrakt. Krém preložte do misy a prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte úplne vychladnúť.
      2. Do misy dajte mascarpone a trochu ho prešľahajte, aby bol hladký. Pridajte šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na pevné špičky. Do misky vlejte 30 ml vody, pridajte želatínu a nechajte 10 minút napučať. Do malého hrnčeka vlejte 2 lyžice smotany, pridajte želatínu a zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte ju. Do želatínovej tekutiny primiešajte lyžicu mascarponovej zmesi a dobre rozmiešajte. Vyrovnajú sa tak teploty a želatína sa následne nezrazí. Rozmiešanú želatínu vlejte k mascarponovej zmesi a dobre premiešajte. Po lyžiciach zapracujte vychladnutý vanilkový krém.
      3. Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie alebo fóliou. Na dno a dookola formy poukladajte piškóty. Musia byť tesne pri sebe, aby krém nevytiekol cez medzierky. Piškóty na dne pokvapkajte 2-3 lyžicami malinovej šťavy a prikryte ich 3 lyžicami krému. Naň poukladajte vrstvu čerstvých malín a znovu prikryte krémom, aby maliny netrčali. Poukladajte vrstvu piškót, ktoré predtým namočíte do malinovej šťavy. Piškóty zakryte 3 lyžicami krému, poukladajte ďalšiu vrstvu malín a namočených piškót. Poslednou vrstvou je krém. Ten jemne uhlaďte a celú tortu vložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.
      4. Tortu vyberte z formy, navrch poukladajte čerstvé maliny, jemne poprášte cukrom a môžete podávať.

      Na ďalšej strane recept na broskyňovú galetku >>>

      Broskyňová galetka

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 375 g hladkej múky
      • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
      • 75 g práškového cukru
      • 270 g studeného masla
      • 60 ml studenej vody

      Na náplň:

      • 60 g na jemno mletých mandlí
      • 55 g krupicového cukru + 2 lyžice na posypanie
      • štvrť lyžičky mletej vanilky
      • 700-800 g čerstvých broskýň
      • 1 vajce na potretie okrajov

      POSTUP:

      1. Do misy vsypte múku, kypriaci prášok, cukor, pridajte nakrájané maslo a premiešajte ,aby vznikla mrvenička. Pridajte studenú vodu a všetko spojte do hladkého cesta. Zabaľte do fólie a uložte aspoň na30 minút do chladničky.
      2. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne pol centimetra. Povrch cesta posypte mandľami zmiešanými s cukrom a vanilkou. Nechajte voľný asi 4 cm okraj.3. Na mandľovú posýpku poukladajte broskyne nakrájané na plátky. Okraje zahnite smerom do vnútra a jemne pritlačte. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, posypte krupicovým cukrom a vložte do rúry vyhriatej na180 °C. Pečte 35-40 minút do zlatista.4. Galetku vyberte z rúry, nechajte chvíľu vychladnúť, rozkrájajte na menšie kúsky a môžete podávať.

      Na ďalšej strane recept na egrešový tart >>>

      Egrešový tart

      10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 45 MINÚT

      Na cesto:

      • 350 g hladkej múky
      • 1 lyžica cukru
      • 110 g studeného masla
      • 220 g studenej masti
      • 60-120 ml studenej vody

      Na egrešovú plnku:

      • 150 ml vody
      • 100 g cukru
      • 350 g egrešov

      Na krémovú plnku:

      • 4 žĺtky
      • 100 g cukru
      • 150 ml šľahačkovej smotany
      • kôra z 1 citróna

      POSTUP:

      1. Múku zmiešajte s cukrom, pridajte na kocky nakrájané maslo a masť. Prstami premiešavajte, kým nezískate zmes podobnú mrveničke. Teraz postupne pridávajte vodu a vypracujte hladké, pevné cesto. Pracujte rýchlo, aby cesto ostalo studené. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
      2. Pripravte egreše: Do hrnca dajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď začne tekutina vrieť, nechajte ju variť 5 minút, potom vsypte očistené egreše a varte ďalšie 3 minúty. Egreše sceďte a nechajte vychladnúť.
      3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho a vyložte ním formu s priemerom 27 cm. Pretŕčajúce okraje orežte. Na cesto položte papier na pečenie, naň vysypte fazule a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút, aby cesto spevnelo. Vyberte z rúry. Odstráňte papier aj s fazuľami a nechajte vychladnúť.
      4. Na náplň dajte do misky žĺtky, cukor, smotanu, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Na predpečený korpus vysypte vychladnuté egreše a zalejte ich žĺtkovým krémom. Opatrne vložte späť do rúry a pečte ešte 30-40 minút, aby krém na okrajoch získal zlatistú farbu, spevnel, no uprostred sa ešte jemne chvel. Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžete ešte posypať práškovým cukrom.