Jahodová charlotta
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
Na korpusy:
- 4 vajcia
- 100 ml oleja
- 60 ml vody
- 1 lyžička mletej vanilky
- 110 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- jahodový džem
Na krém:
- 6 žĺtkov
- 140 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 ml mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 g jemného tvarohu
- 8 plátkov želatíny
Na jahodové pyré:
- 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
- cukor podľa chuti
POSTUP:
- Najprv urobte vanilkový krém: Zmiešajte žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom. Mlieko zohrejte tak, aby nevrelo. Potom ho pomaly za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi a prelejte naspäť do hrnca. Zohrievajte až do zhustnutia. Zakryte potravinárskou fóliou, aby sa na vrchu nevytvorila kožka. Keď zmes vychladne na asi 50 °C, vmiešajte do nej želatínu. Dobre premiešajte, prikryte a nechajte celkom vychladnúť. Potom prešľahajte. Tvaroh so smotanou vyšľahajte a pridajte do žĺtkovej zmesi. Vanilkový krém rozdeľte na dve časti: Do dvoch tretín vmiešajte nakrájané jahody, zvyšnú nechajte bez nich.
- Upečte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, vanilku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte všetky sypké suroviny a z bielkov vyšľahajte sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Tretinu hmoty vylejte do tortovej formy (s priemerom 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a zvyšok rovnomerne rozotrite na veľký plech, takisto vystlaný papierom na pečenie. Oba korpusy pečte na 170 °C asi 15 minút.
- Upečený korpus z plechu nechajte 5 minút chladnúť, potom ho zrolujte do rolády po dlhšej strane. Nechajte vychladnúť. Korpus opatrne rozviňte, natrite jemnou vrstvou jahodového džemu a tretinou vanilkového krému bez jahôd. Opäť zrolujte a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú roládu nakrájajte približne na 1 cm hrubé roládky.
- Misu polkruhového tvaru vyložte potravinárskou fóliou, aby pretŕčala aspoň 10 cm cez okraj. Celé dno pokryte čo najtesnejšie malými roládkami. Opatrne na ne vylejte krém s nakrájanými jahodami, prikryte okrúhlym korpusom, jemne pritlačte a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Z torty odstráňte fóliu a navrch misy položte podnos. Misu otočte aj s podnosom pritlačeným na dno. Misu s fóliou dajte dole a tortu ozdobte jahodami. Môžete podávať.
Na ďalšej strane recept na nepečenú tortu >>>