objednať časopis
všetky kategórie

Ak máte radi cukrárske výzvy, určite si nájdete svojho favorita. Vy ostatní aspoň v tichosti pregĺgajte, slinky na tieto dobroty vám tiecť zaručene budú!

Jahodová charlotta

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Jahodová charlotta
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

Na korpusy:

  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 60 ml vody
  • 1 lyžička mletej vanilky
  • 110 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • jahodový džem

Na krém:

  • 6 žĺtkov
  • 140 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g jemného tvarohu
  • 8 plátkov želatíny

Na jahodové pyré:

  • 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • cukor podľa chuti
Rozkošná torta.
Čítajte viac
Rozprávkové torty, ktoré potešia: Z výtvorov TEJTO cukrárky nespustia zrak malí ani veľkí!

POSTUP:

  1. Najprv urobte vanilkový krém: Zmiešajte žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom. Mlieko zohrejte tak, aby nevrelo. Potom ho pomaly za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi a prelejte naspäť do hrnca. Zohrievajte až do zhustnutia. Zakryte potravinárskou fóliou, aby sa na vrchu nevytvorila kožka. Keď zmes vychladne na asi 50 °C, vmiešajte do nej želatínu. Dobre premiešajte, prikryte a nechajte celkom vychladnúť. Potom prešľahajte. Tvaroh so smotanou vyšľahajte a pridajte do žĺtkovej zmesi. Vanilkový krém rozdeľte na dve časti: Do dvoch tretín vmiešajte nakrájané jahody, zvyšnú nechajte bez nich.
  2. Upečte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, vanilku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte všetky sypké suroviny a z bielkov vyšľahajte sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Tretinu hmoty vylejte do tortovej formy (s priemerom 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a zvyšok rovnomerne rozotrite na veľký plech, takisto vystlaný papierom na pečenie. Oba korpusy pečte na 170 °C asi 15 minút.
  3. Upečený korpus z plechu nechajte 5 minút chladnúť, potom ho zrolujte do rolády po dlhšej strane. Nechajte vychladnúť. Korpus opatrne rozviňte, natrite jemnou vrstvou jahodového džemu a tretinou vanilkového krému bez jahôd. Opäť zrolujte a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú roládu nakrájajte približne na 1 cm hrubé roládky.
  4. Misu polkruhového tvaru vyložte potravinárskou fóliou, aby pretŕčala aspoň 10 cm cez okraj. Celé dno pokryte čo najtesnejšie malými roládkami. Opatrne na ne vylejte krém s nakrájanými jahodami, prikryte okrúhlym korpusom, jemne pritlačte a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.
  5. Z torty odstráňte fóliu a navrch misy položte podnos. Misu otočte aj s podnosom pritlačeným na dno. Misu s fóliou dajte dole a tortu ozdobte jahodami. Môžete podávať.

Na ďalšej strane recept na nepečenú tortu >>>