Chcete zdravšie jesť? 10 tipov, čím nahradiť cukor, čokoládu alebo...
27. 10. 2024, 15:02

Zdroj: Shutterstock
Ak uvažujete, kde začať, aby ste sa nemuseli vzdávať svojich obľúbených pochúťok, skúste toto. Nahraďte suroviny, ktoré sú často v jedálničku problémové alebo je ich veľa...
Sladené nápoje → Ochutená voda
Sladené nápoje obsahujú množstvo pridaného cukru a prázdnych kalórií. Nahraďte ich osviežujúcou vodou s plátkami citrónu, pomaranča, čerstvým ovocím či bylinkami, ako je mäta alebo bazalka. Voda s prírodnými prísadami zaženie smäd a dodá telu vitamíny bez nadbytočného cukru.
Zdroj: Shutterstock
Chipsy → Pečená zelenina
Zemiakové chipsy sú síce lahodou pre chuťové poháriky, ale sú plné tuku a soli. Skúste radšej pripraviť pečené plátky cukety, mrkvy alebo sladkých zemiakov s trochou olivového oleja a byliniek. Alternatívou je aj pečený cícer, ktorý je chrumkavý, plný bielkovín a vlákniny.
Cukor → Med alebo javorový sirup
Ubrať z množstva klasického bieleho cukru nie je na škodu. Môžete ho nahradiť medom alebo javorovým sirupom. Oba obsahujú prírodné cukry a stopové množstvo vitamínov a minerálov. Použite ich do čaju, pečenia alebo jogurtu – stačí však malé množstvo, pretože sladia ešte viac ako cukor.
Zdroj: Laura Witteková
Biela múka → Celozrnná múka alebo mandľová múka
Biela múka má málo vlákniny a môže zaťažiť trávenie. Pri používaní ju môžete sčasti nahradiť celozrnnou múkou, ktorá obsahuje viac živín a vlákniny, alebo mandľovou múkou, ktorá je nízkosacharidová. Použijete ju v koláčoch, pečive alebo aj pri varení na zahusťovanie omáčok.
Krémové omáčky → Jogurt alebo avokádový dip
Omáčky ako majonéza alebo smotanové dipy majú vysoký obsah tuku a kalórií, hoci sú lákavé. Namiesto toho vyskúšajte grécky jogurt zmiešaný s bylinkami alebo avokádový dip s trochou citrónovej šťavy. Ide o zdravé pochúťky, ktoré ponúkajú rovnakú krémovú konzistenciu, no s nižším obsahom tuku.
Zdroj: Laura Wittekova
Smažené hranolky → Pečené sladké zemiaky
Klasické hranolky z fritézy obsahujú príliš veľa tuku. Pečené hranolky zo sladkých zemiakov s trochou olivového oleja a korenín sú zdravšou alternatívou, ktorá je navyše plná vitamínu A a vlákniny. Stačí ich upiecť do zlatista v rúre a môžete si ich vychutnať bez výčitiek.
Biele pečivo → Celozrnný chlieb alebo chlieb s vysokým obsahom semienok
Biele pečivo je často zbavené živín a má vysoký glykemický index. Zmeňte v obchode svoj výber na celozrnný chlieb alebo chlieb s vysokým obsahom semienok, pretože tie vám dodajú viac vlákniny, bielkovín aj zdravých tukov.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mliečna čokoláda → Horká čokoláda (70 % a viac)
Mliečna čokoláda obsahuje veľa cukru a tuku, a tak by sme jej množstvo mali obmedziť. Nahradiť ju môžete kvalitnou horkou čokoládou s obsahom kakaa 70 % a viac, ktorá obsahuje menej cukru a viac antioxidantov. Skúste ju ako malý dezert alebo nastrúhanú pri pečení.
Zmrzlina → Mrazený grécky jogurt alebo smoothie misky
Klasická zmrzlina má vysoký obsah cukru a tuku, preto sa jej nevypláca jesť nadmerne veľa. Namiesto nej skúste mrazený grécky jogurt, ktorý obsahuje menej kalórií a viac bielkovín. Ďalšou alternatívou sú smoothie misky s čerstvým ovocím, trochou medu a orieškov.
Zdroj: Shutterstock
Klasické sladkosti → Sušené ovocie
Bežné sladkosti obsahujú veľa pridaného cukru a prázdnych kalórií. Sušené ovocie ako datle, marhule alebo hrozienka sú prirodzene sladké a bohaté na vlákninu a vitamíny. Vychutnajte si ich samotné alebo ich pridajte do jogurtu či ovsenej kaše.