Reklama

Chcete zdravšie jesť? 10 tipov, čím nahradiť cukor, čokoládu alebo...

Chcete zdravšie jesť? Máme pre vás 10 tipov, čím nahradiť cukor, čokoládu alebo...

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak uvažujete, kde začať, aby ste sa nemuseli vzdávať svojich obľúbených pochúťok, skúste toto. Nahraďte suroviny, ktoré sú často v jedálničku problémové alebo je ich veľa...

Sladené nápoje → Ochutená voda

Sladené nápoje obsahujú množstvo pridaného cukru a prázdnych kalórií. Nahraďte ich osviežujúcou vodou s plátkami citrónu, pomaranča, čerstvým ovocím či bylinkami, ako je mäta alebo bazalka. Voda s prírodnými prísadami zaženie smäd a dodá telu vitamíny bez nadbytočného cukru.

Zdroj: Shutterstock

Chipsy → Pečená zelenina

Zemiakové chipsy sú síce lahodou pre chuťové poháriky, ale sú plné tuku a soli. Skúste radšej pripraviť pečené plátky cukety, mrkvy alebo sladkých zemiakov s trochou olivového oleja a byliniek. Alternatívou je aj pečený cícer, ktorý je chrumkavý, plný bielkovín a vlákniny.

Cukor → Med alebo javorový sirup

Ubrať z množstva klasického bieleho cukru nie je na škodu. Môžete ho nahradiť medom alebo javorovým sirupom. Oba obsahujú prírodné cukry a stopové množstvo vitamínov a minerálov. Použite ich do čaju, pečenia alebo jogurtu – stačí však malé množstvo, pretože sladia ešte viac ako cukor.

Zdroj: Laura Witteková

Biela múka → Celozrnná múka alebo mandľová múka

Biela múka má málo vlákniny a môže zaťažiť trávenie. Pri používaní ju môžete sčasti nahradiť celozrnnou múkou, ktorá obsahuje viac živín a vlákniny, alebo mandľovou múkou, ktorá je nízkosacharidová. Použijete ju v koláčoch, pečive alebo aj pri varení na zahusťovanie omáčok.

Krémové omáčky → Jogurt alebo avokádový dip

Omáčky ako majonéza alebo smotanové dipy majú vysoký obsah tuku a kalórií, hoci sú lákavé. Namiesto toho vyskúšajte grécky jogurt zmiešaný s bylinkami alebo avokádový dip s trochou citrónovej šťavy. Ide o zdravé pochúťky, ktoré ponúkajú rovnakú krémovú konzistenciu, no s nižším obsahom tuku.

Zdroj: Laura Wittekova

Smažené hranolky → Pečené sladké zemiaky

Klasické hranolky z fritézy obsahujú príliš veľa tuku. Pečené hranolky zo sladkých zemiakov s trochou olivového oleja a korenín sú zdravšou alternatívou, ktorá je navyše plná vitamínu A a vlákniny. Stačí ich upiecť do zlatista v rúre a môžete si ich vychutnať bez výčitiek.

Biele pečivo → Celozrnný chlieb alebo chlieb s vysokým obsahom semienok

Biele pečivo je často zbavené živín a má vysoký glykemický index. Zmeňte v obchode svoj výber na celozrnný chlieb alebo chlieb s vysokým obsahom semienok, pretože tie vám dodajú viac vlákniny, bielkovín aj zdravých tukov.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Mliečna čokoláda → Horká čokoláda (70 % a viac)

Mliečna čokoláda obsahuje veľa cukru a tuku, a tak by sme jej množstvo mali obmedziť. Nahradiť ju môžete kvalitnou horkou čokoládou s obsahom kakaa 70 % a viac, ktorá obsahuje menej cukru a viac antioxidantov. Skúste ju ako malý dezert alebo nastrúhanú pri pečení.

Zmrzlina → Mrazený grécky jogurt alebo smoothie misky

Klasická zmrzlina má vysoký obsah cukru a tuku, preto sa jej nevypláca jesť nadmerne veľa. Namiesto nej skúste mrazený grécky jogurt, ktorý obsahuje menej kalórií a viac bielkovín. Ďalšou alternatívou sú smoothie misky s čerstvým ovocím, trochou medu a orieškov.

Zdroj: Shutterstock

Klasické sladkosti → Sušené ovocie

Bežné sladkosti obsahujú veľa pridaného cukru a prázdnych kalórií. Sušené ovocie ako datle, marhule alebo hrozienka sú prirodzene sladké a bohaté na vlákninu a vitamíny. Vychutnajte si ich samotné alebo ich pridajte do jogurtu či ovsenej kaše.

Autor článku

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.