Grécky JOGURT v receptoch: Hodí sa ku kurčaťu, do polievky i koláčika
22. 8. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Grécky jogurt je hustejší a dvakrát tučnejší ako bežný biely jogurt, takže dokáže vylepšiť veľa vašich rodinných receptov. Páči sa, štyri nové do zbierky...
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Vyberte si, na čo máte chuť:
- JOGURTOVÁ POLIEVKA TARATOR
- KURČA V JOGURTOVEJ MARINÁDE
- ZEMIAKOVO-CUKETOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
- JOGURTOVÝ CHLEBÍČEK S MARHUĽAMI
JOGURTOVÁ POLIEVKA TARATOR
3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA
Potrebujete:
- 1 šalátovú uhorku
- 750 g gréckeho jogurtu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ
- 1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate
- voda
- nahrubo nasekané vlašské orechy alebo kešu na ozdobu
POSTUP:
- Uhorku umyte a nakrájajte na drobné kocky. Jogurt ochuťte olúpaným a prelisovaným cesnakom, soľou a primiešajte kôpor. Vlejte k uhorkám, pridajte trochu vody a premiešajte.
- Polievku nechajte v chlade odležať asi 1 hodinu. Potom ju nalejte do misiek, posypte orechmi, kolieskami reďkovky a čerstvo namletým korením. Pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte čerstvým majoránom.
Viac receptov je na ďalšej strane >>>

KURČA V JOGURTOVEJ MARINÁDE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kurča v jogurtovej marináde.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 4 horné + 4 dolné kuracie stehná
- 200 ml gréckeho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku drvenej rasce
- soľ
- 1 lyžičku rozdrvených semienok koriandra
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 1 lyžičku korenia karí
- 1 lyžicu oleja
- 1 lyžicu masla ";i:10;s:53:"ryžu, varené zemiaky alebo šalát ako obloha
POSTUP
- Kuracie mäso umyte a osušte. Do jogurtu vmiešajte olúpané a prelisované strúčiky cesnaku, pridajte rascu, soľ, koriander, mletú papriku a korenie karí. Dobre vymiešajte a rukou naneste na celý povrch mäsa. Odložte do uzavretej nádoby a nechajte v chlade marinovať aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
- Pripravené mäso vložte do pekáča, pokvapkajte olejom a pridajte maslo. Pečte 40 až 50 minút pri teplote 200 °C. Podľa potreby podlejte vodou a oblievajte vlastnou šťavou. Podávajte s ryžou, varenými zemiakmi alebo s čerstvým listovým šalátom.
Viac receptov je na ďalšej strane >>>

ZEMIAKOVO-CUKETOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
8 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VYPRÁŽANIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 2 cukety
- 1 väčší zemiak
- 1 stredne veľké cibule
- 2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 1-2 lyžice polohrubej múky na zahustenie
- 1-2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky drvenej rasce
- 2 lyžice posekaných byliniek (petržlenová vňať a mäta)
- mleté čierne korenie";i:10;s:20:"olej na vyprážanie
NA DIP:
- 200 ml gréckeho jogurtu
- 1 lyžicu nasekanej mäty
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžičku medu
- 1 strúčik cesnaku
- mleté farebné korenie
- soľ
POSTUP:
- Cukety, zemiak a cibuľu očistite a na hrubšom strúhadle nastrúhajte do misy. Pridajte soľ, vajcia, múku, prelisovaný cesnak, bylinky a korenie. Zmes premiešajte a na rozpálenom oleji z nej opekajte malé placky. Potom ich preložte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
- V miske vymiešajte jogurt s mätou, citrónovou šťavou, medom, prelisovaným cesnakom, so soľou a s čerstvo pomletým korením. Nechajte v chlade aspoň 15 až 20 minút postáť.
- Placky servírujte horúce s vychladeným jogurtovým dipom.
Viac receptov je na ďalšej strane >>>
JOGURTOVÝ CHLEBÍČEK S MARHUĽAMI
PRE CELÚ RODINU (2 FORMY), PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g roztopeného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 150 g gréckeho jogurtu
- kôru z 1 biocitróna
- 220 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 6-7 marhúľ (plus na ozdobu)
- práškový cukor na podávanie";i:10;s:45:"maslo a múka na vymazanie a vysypanie foriem
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Zmäknuté maslo vyšľahajte s vanilkovým a práškovým cukrom do peny. Pridajte vajcia, jogurt, citrónovou kôru a premiešajte. Postupne pridávajte múku preosiatu s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cesto. Vmiešajte očistené marhule nakrájané na drobné kocky a vlejte do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Formy nenaplňte celkom po vrch, lebo cesto narastie.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 80 minút. Pred koncom pečenia urobte skúšku drevenou špajdľou, či je chlebíček prepečený aj v strede. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, je hotový.
- Po upečení chlebíčky ihneď vyklopte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke. Nakrájajte na plátky, posypte práškovým cukrom a ozdobte mesiačikmi marhúľ.