Reklama

Grécky JOGURT v receptoch: Hodí sa ku kurčaťu, do polievky i koláčika

Studená polievka tarator.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Grécky jogurt je hustejší a dvakrát tučnejší ako bežný biely jogurt, takže dokáže vylepšiť veľa vašich rodinných receptov. Páči sa, štyri nové do zbierky...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krém z GRILOVANÝCH paprík s tokajským vínom TEASER

    Vyberte si, na čo máte chuť:

    • JOGURTOVÁ POLIEVKA TARATOR
    • KURČA V JOGURTOVEJ MARINÁDE
    • ZEMIAKOVO-CUKETOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM
    • JOGURTOVÝ CHLEBÍČEK S MARHUĽAMI

    JOGURTOVÁ POLIEVKA TARATOR

    3 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, CHLADENIE 1 HODINA

    Potrebujete:

    • 1 šalátovú uhorku
    • 750 g gréckeho jogurtu
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • soľ
    • 1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate
    • voda
    • nahrubo nasekané vlašské orechy alebo kešu na ozdobu

    POSTUP:

    1. Uhorku umyte a nakrájajte na drobné kocky. Jogurt ochuťte olúpaným a prelisovaným cesnakom, soľou a primiešajte kôpor. Vlejte k uhorkám, pridajte trochu vody a premiešajte.
    2. Polievku nechajte v chlade odležať asi 1 hodinu. Potom ju nalejte do misiek, posypte orechmi, kolieskami reďkovky a čerstvo namletým korením. Pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte čerstvým majoránom.

    Viac receptov je na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 
    Duration 
    Remaining Time 
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      KURČA V JOGURTOVEJ MARINÁDE

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Kurča v jogurtovej marináde.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY, PEČENIE 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 4 horné + 4 dolné kuracie stehná
      • 200 ml gréckeho jogurtu
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžičku drvenej rasce
      • soľ
      • 1 lyžičku rozdrvených semienok koriandra
      • 2 lyžičky mletej červenej papriky
      • 1 lyžičku korenia karí
      • 1 lyžicu oleja
      • 1 lyžicu masla ";i:10;s:53:"ryžu, varené zemiaky alebo šalát ako obloha 

      POSTUP

      1. Kuracie mäso umyte a osušte. Do jogurtu vmiešajte olúpané a prelisované strúčiky cesnaku, pridajte rascu, soľ, koriander, mletú papriku a korenie karí. Dobre vymiešajte a rukou naneste na celý povrch mäsa. Odložte do uzavretej nádoby a nechajte v chlade marinovať aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
      2. Pripravené mäso vložte do pekáča, pokvapkajte olejom a pridajte maslo. Pečte 40 až 50 minút pri teplote 200 °C. Podľa potreby podlejte vodou a oblievajte vlastnou šťavou. Podávajte s ryžou, varenými zemiakmi alebo s čerstvým listovým šalátom.

      Viac receptov je na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        ZEMIAKOVO-CUKETOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM

        8 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VYPRÁŽANIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        • 2 cukety
        • 1 väčší zemiak
        • 1 stredne veľké cibule
        • 2 lyžičky soli
        • 2 vajcia
        • 1-2 lyžice polohrubej múky na zahustenie
        • 1-2 strúčiky cesnaku
        • pol lyžičky drvenej rasce
        • 2 lyžice posekaných byliniek (petržlenová vňať a mäta)
        • mleté čierne korenie";i:10;s:20:"olej na vyprážanie

        NA DIP:

        • 200 ml gréckeho jogurtu
        • 1 lyžicu nasekanej mäty
        • 1 lyžicu citrónovej šťavy
        • 1 lyžičku medu
        • 1 strúčik cesnaku
        • mleté farebné korenie
        • soľ

        POSTUP:

        1. Cukety, zemiak a cibuľu očistite a na hrubšom strúhadle nastrúhajte do misy. Pridajte soľ, vajcia, múku, prelisovaný cesnak, bylinky a korenie. Zmes premiešajte a na rozpálenom oleji z nej opekajte malé placky. Potom ich preložte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
        2. V miske vymiešajte jogurt s mätou, citrónovou šťavou, medom, prelisovaným cesnakom, so soľou a s čerstvo pomletým korením. Nechajte v chlade aspoň 15 až 20 minút postáť.
        3. Placky servírujte horúce s vychladeným jogurtovým dipom.

        Viac receptov je na ďalšej strane >>>

        JOGURTOVÝ CHLEBÍČEK S MARHUĽAMI

        PRE CELÚ RODINU (2 FORMY), PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 80 MINÚT

        Potrebujete:

        • 150 g roztopeného masla
        • 1 balíček vanilkového cukru
        • 200 g práškového cukru
        • 2 vajcia
        • 150 g gréckeho jogurtu
        • kôru z 1 biocitróna
        • 220 g hladkej múky
        • 2 lyžičky kypriaceho prášku
        • 6-7 marhúľ (plus na ozdobu)
        • práškový cukor na podávanie";i:10;s:45:"maslo a múka na vymazanie a vysypanie foriem

        POSTUP:

        1. Rúru vyhrejte na 170 °C. Zmäknuté maslo vyšľahajte s vanilkovým a práškovým cukrom do peny. Pridajte vajcia, jogurt, citrónovou kôru a premiešajte. Postupne pridávajte múku preosiatu s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cesto. Vmiešajte očistené marhule nakrájané na drobné kocky a vlejte do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Formy nenaplňte celkom po vrch, lebo cesto narastie.
        2. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 80 minút. Pred koncom pečenia urobte skúšku drevenou špajdľou, či je chlebíček prepečený aj v strede. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, je hotový.
        3. Po upečení chlebíčky ihneď vyklopte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke. Nakrájajte na plátky, posypte práškovým cukrom a ozdobte mesiačikmi marhúľ.