objednať časopis
všetky kategórie

Máme pre vás recept na oba varianty. A k tomu kopec inšpirácií na plnku. Ktorú máte najradšej?

ŠTRÚDĽA S HRUŠKOVO-MANDĽOVOU PLNKOU A BRUSNICAMI

2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 40 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • soľ
  • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • 100-120 ml vlažného mlieka (podľa veľkosti vajca)
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 1 kg hrušiek
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 60 g sušených brusníc
  • 50 g rozpusteného masla
  • 100 g strúhanky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 lyžičky škoricového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov
Bublanina s ovocím.
Čítajte viac
Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

POSTUP:

  1. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom, so štipkou soli a s citrónovou kôrou. Asi 60 ml mlieka zmiešajte s rozpusteným maslom a vajcom. Pridajte k sypkej zmesi a vypracujte vláčne cesto. Zvyšné mlieko pridávajte postupne, musí vzniknúť mäkšie, dobre tvarovateľné cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a nechajte v chlade 30 minút odpočívať.
  2. Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na malé kocky, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Väčšie brusnice prekrojte. Maslo rozpustite, strúhanku a mandľové lupienky nasucho opečte.
  3. Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát na hrúbku 1,5-2 mm, ktorý potom orežete na veľkosť asi 35 x 45 cm. Plát potrite rozpusteným maslom.
  4. Plnku rozložte do troch strán, 3 až 4 cm od okraja. Plát natretý maslom posypte strúhankou, mandľovými lupienkami, obložte hruškami, posypte brusnicami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Nenaplnené okraje preložte na plnku a naplnený plát stočte do štrúdle.
  5. Preneste ju na plech vyložený papierom na pečenie. Štrúdle potrite rozpusteným maslom a 20-25 minút pečte pri teplote 170 °C. Po upečení ich opäť potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

Na ďalšej strane nájdete recept na ťahanú štrúdľu >>>