ŠTRÚDĽA S HRUŠKOVO-MANDĽOVOU PLNKOU A BRUSNICAMI
2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 40 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- soľ
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- 100-120 ml vlažného mlieka (podľa veľkosti vajca)
- 80 g rozpusteného masla
- 1 vajce
Na plnku:
- 1 kg hrušiek
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 60 g sušených brusníc
- 50 g rozpusteného masla
- 100 g strúhanky
- 100 g kryštálového cukru
- 4 lyžičky škoricového cukru
- 100 g mandľových lupienkov
POSTUP:
- Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom, so štipkou soli a s citrónovou kôrou. Asi 60 ml mlieka zmiešajte s rozpusteným maslom a vajcom. Pridajte k sypkej zmesi a vypracujte vláčne cesto. Zvyšné mlieko pridávajte postupne, musí vzniknúť mäkšie, dobre tvarovateľné cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a nechajte v chlade 30 minút odpočívať.
- Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na malé kocky, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Väčšie brusnice prekrojte. Maslo rozpustite, strúhanku a mandľové lupienky nasucho opečte.
- Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát na hrúbku 1,5-2 mm, ktorý potom orežete na veľkosť asi 35 x 45 cm. Plát potrite rozpusteným maslom.
- Plnku rozložte do troch strán, 3 až 4 cm od okraja. Plát natretý maslom posypte strúhankou, mandľovými lupienkami, obložte hruškami, posypte brusnicami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Nenaplnené okraje preložte na plnku a naplnený plát stočte do štrúdle.
- Preneste ju na plech vyložený papierom na pečenie. Štrúdle potrite rozpusteným maslom a 20-25 minút pečte pri teplote 170 °C. Po upečení ich opäť potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom.
Na ďalšej strane nájdete recept na ťahanú štrúdľu >>>