BEZLEPKOVÁ GAŠTANOVÁ TORTA
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na korpus:
- 3 vajcia
- 3 lyžice práškového cukru
- 250 g gaštanového pyré
Na plnku:
- 500 g gaštanového pyré
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček želatínového stužovadla za studena
- 1 lyžičku vanilkovej arómy
- 2 lyžice rumu (možno vynechať)
- 3-4 lyžice práškového cukru
Na čokoládovú polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžicu oleja
- 2 plátky želatíny
POSTUP:
- Vajcia rozdeľte, bielky vyšľahajte dotuha so štipkou soli. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny a pridajte gaštanové pyré. Do zmesi lopatkou primiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Cesto nalejte do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 180 °C pečte 20 minút.
- Upečený korpus vyberte a nechajte vychladnúť. Potom opatrne odstráňte bok formy, vyklopte ho na tanier, tortovú formu umyte, utrite a vychladnutý korpus vložte späť do tortovej formy.
- Na krém vyšľahajte mixérom gaštanové pyré so smotanou (netreba ju predtým vyšľahať dotuha), pridajte vanilkovú arómu, rum a práškový cukor podľa chuti. Želatínové stužovadlo pripravte podľa návodu a primiešajte ku krému. Ten naneste na upečený korpus, uhlaďte a vložte na chvíľu do chladničky.
- Na čokoládovú polevu v malom hrnci zohrejte všetky suroviny, až kým sa želatína a čokoláda úplne nerozpustia. Čokoládovou polevou polejte vrch torty. Nechajte cez noc v chladničke stuhnúť.
Viac gaštanových receptov je na ďalšej strane >>>