objednať časopis
všetky kategórie
Gaštanová torta.

https://www.instagram.com/p/CHZIPUbARiX

Neviete, čo s GAŠTANMI? Urobte NEPEČENÉ i BEZLEPKOVÉ maškrty, ROLÁDU, tortu alebo PENU

Teraz začína ich sezóna! Vrhnite sa na jedlé gaštany a sladké maškrty z nich.

BEZLEPKOVÁ GAŠTANOVÁ TORTA

Príprava gaštanovej torty je veľmi jednoduchá
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA  35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na korpus:

  • 3 vajcia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 250 g gaštanového pyré

Na plnku:

  • 500 g gaštanového pyré
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček želatínového stužovadla za studena
  • 1 lyžičku vanilkovej arómy
  • 2 lyžice rumu (možno vynechať)
  • 3-4 lyžice práškového cukru

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžicu oleja
  • 2 plátky želatíny
Ovocná pena s červeným hroznom
Čítajte viac
Ohúrte návštevu originálnym DEZERTOM: SUPER NÁPADY V POHÁRI!

POSTUP:

  1. Vajcia rozdeľte, bielky vyšľahajte dotuha so štipkou soli. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny a pridajte gaštanové pyré. Do zmesi lopatkou primiešajte tuhý sneh z bielkov.
  2. Cesto nalejte do tortovej formy s  priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie a v rúre predhriatej na 180 °C  pečte 20 minút.
  3. Upečený korpus vyberte a nechajte vychladnúť. Potom opatrne odstráňte bok formy, vyklopte ho na tanier, tortovú formu umyte, utrite a vychladnutý korpus vložte späť do tortovej formy.
  4. Na krém vyšľahajte mixérom gaštanové pyré so smotanou (netreba ju predtým vyšľahať dotuha), pridajte vanilkovú arómu, rum a práškový cukor podľa chuti. Želatínové stužovadlo pripravte podľa návodu a primiešajte ku krému. Ten naneste na upečený korpus, uhlaďte a vložte na chvíľu do chladničky.
  5. Na čokoládovú polevu v malom hrnci zohrejte všetky suroviny, až kým sa želatína a čokoláda úplne nerozpustia.  Čokoládovou polevou polejte vrch torty. Nechajte cez noc v chladničke stuhnúť.

Viac gaštanových receptov je na ďalšej strane >>>