Reklama

Lahodné pokušenie: ČOKOLÁDOVO-PEKANOVÝ KOLÁČ je neodolateľný

pekanovy kolac

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Garantujeme vám, že tomuto koláču neodoláte! A možno sa oň strhne aj bitka.

  • Dĺžka prípravy (min): 60
  • Počet porcií: 15
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

NA CESTO

  • 265 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 150 g studeného masla
  • pol cup studenej vody
  • pol spoon jablkového octu

NA PLNKU

  • 100 g čokolády (54 %)
  • 4 ks vajcia L (izbovej teploty)
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g kukuričného sirupu
  • 35 g roztopeného masla
  • 2,5 lyžice hladkej múky
  • Pol spoon mletej škorice
  • pinch soli
  • 230 g pekanových orechov (+ na ozdobu)
  • 170 g nasekanej čokolády

Postup

Krok 1

Do misy dajte múku, soľ, cukor, kukuričný škrob a premiešajte. Pridajte maslo a vytvorte jemnú mrveničku. Postupne do nej vlievajte vodu zmiešanú s octom a vymieste hladké nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.

Krok 2

Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vyložte ním formu s priemerom 20 cm. Vráťte do chladničky.

Krok 3

Urobte plnku: Ohňovzdornú misu dajte nad hrniec s horúcou vodou. Vsypte do nej nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.

Krok 4

V druhej mise prešľahajte vajcia, pridajte cukor, kukuričný sirup, roztopené maslo, trochu vychladnutú roztopenú čokoládu a opäť dobre prešľahajte. Vsypte múku, škoricu, štipku soli, nasekané pekanové orechy, nasekanú čokoládu a všetko dobre premiešajte.

Krok 5

Čokoládovú plnku nalejte na vychladnuté cesto, dookola poukladajte polovice pekanových orechov na ozdobu a dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 35 až 40 minút. Koláč je hotový, keď má pevné okraje, stred ešte jemne trasľavý a povrch zlatistý. Vychladnutý koláč dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na noc.