Lahodné pokušenie: ČOKOLÁDOVO-PEKANOVÝ KOLÁČ je neodolateľný
29. 10. 2022, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo
Garantujeme vám, že tomuto koláču neodoláte! A možno sa oň strhne aj bitka.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 15
- Náročnosť: stredná
Suroviny
NA CESTO
- 265 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 2 lyžice krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 150 g studeného masla
- pol cup studenej vody
- pol spoon jablkového octu
NA PLNKU
- 100 g čokolády (54 %)
- 4 ks vajcia L (izbovej teploty)
- 100 g trstinového cukru
- 100 g kukuričného sirupu
- 35 g roztopeného masla
- 2,5 lyžice hladkej múky
- Pol spoon mletej škorice
- pinch soli
- 230 g pekanových orechov (+ na ozdobu)
- 170 g nasekanej čokolády
Postup
Krok 1
Do misy dajte múku, soľ, cukor, kukuričný škrob a premiešajte. Pridajte maslo a vytvorte jemnú mrveničku. Postupne do nej vlievajte vodu zmiešanú s octom a vymieste hladké nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
Krok 2
Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vyložte ním formu s priemerom 20 cm. Vráťte do chladničky.
Krok 3
Urobte plnku: Ohňovzdornú misu dajte nad hrniec s horúcou vodou. Vsypte do nej nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.
Krok 4
V druhej mise prešľahajte vajcia, pridajte cukor, kukuričný sirup, roztopené maslo, trochu vychladnutú roztopenú čokoládu a opäť dobre prešľahajte. Vsypte múku, škoricu, štipku soli, nasekané pekanové orechy, nasekanú čokoládu a všetko dobre premiešajte.
Krok 5
Čokoládovú plnku nalejte na vychladnuté cesto, dookola poukladajte polovice pekanových orechov na ozdobu a dajte piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 35 až 40 minút. Koláč je hotový, keď má pevné okraje, stred ešte jemne trasľavý a povrch zlatistý. Vychladnutý koláč dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na noc.