objednať časopis
všetky kategórie

Sladká záľuba pomáha detskej anesteziologičke Barbore odreagovať sa od zložitých životných situácií. Do torty dala najlepšie chute, ktoré aj my milujeme.

Túto Barborinu krásku ste piekli v Sladkej výzve v poslednom čísle Dobrého jedla. Viac krásnych tort od šikovnej lekárky nájdete na jej Instagrame @bastickask

ORECHOVÁ TORTA S BIELOU ČOKOLÁDOU

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,  PEČENIE 35-40 MINÚT

Torta z bielej čokolády, orechov a karamelu.
Torta z bielej čokolády, orechov a karamelu.
Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Bajaníková

Potrebujete:

Na orechový korpus:

  • 6 vajec
  • 450 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 15 lyžíc vody
  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g pomletých orechov
  • 1 balíček kypriaceho prášku

Na krém s bielou čokoládou:

  • 250 g bielej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie (40 %)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 400 g smotanovej nátierky
  • 250 g jemného odtučneného tvarohu
  • 6-8 lyžíc práškového cukru

Na slaný karamel:

  • 30 g bielej čokolády
  • 30 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g masla
  • štvrť lyžičky soli
  • 60 ml smotany na šľahanie (40 %)

Ešte budete potrebovať:

  • 350 g čerstvých alebo mrazených malín
  • gélové farbivo
  • cukrovú vodu
  • kvietky, figy, lesné ovocie
Chutná Dios torta.
Čítajte viac
Vyzerá ako z cukrárne, ale túto tortu zvládnu aj ZAČIATOČNÍČKY

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. V jednej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu. V druhej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. K žĺtkom primiešajte vlažnú vodu. Prisypte múku zmiešanú s mletými orechmi, kypriacim práškom a zľahka vymiešajte. Na záver jemne zapracujte sneh z bielkov.
  2. Takto pripravené cesto rovnomerne rozdeľte do 2 tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Korpusy pečte do zlatista 35-40 minút. Po vychladnutí upečené korpusy zarovnajte nožom a každý prerežte na dve časti.
  3. Pripravte čokoládový krém: Bielu čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. V jednej mise šľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do tuha. V druhej mise pri nízkych otáčkach zmiešajte mascarpone, ricottu, smotanovú nátierku, tvaroh a práškový cukor.
  4. K zmesi za stáleho šľahania prilievajte vlažnú bielu čokoládu. Na záver zľahka vmiešajte šľahačku. Krém odložte do chladničky stuhnúť.
  5. Pripravte slaný karamel: Bielu čokoládu nasekajte na drobno a dajte do misky. Do hrnca s vodou prisypte cukor a nechajte ho pomaly rozpustiť, nemiešajte. Občas chyťte rukoväť hrnca a iba zľahka ho potočte, až kým nevznikne karamel zlatistej farby. Potom do karamelu primiešajte zmäknuté maslo. Miešajte, pokým sa karamel nespojí s maslom. Nakoniec prilejte smotanu izbovej teploty. Miešajte, kým zmes nezačne poriadne bublať. Odstavte, pridajte soľ a zmes prilejte do misky s bielou čokoládou. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Slaný karamel nechajte vychladnúť a trochu stuhnúť.
  6. Skladanie torty: Vrchnú polovicu korpusu uložte na tortový podnos, rovnomerne doň vtlačte maliny s malým množstvom šťavy. Na vrstvu malín rovnomerne naneste krém. Na krém poukladajte zopár malín a polejte vrstvou slaného karamelu.
  7. Uložte ďalší plát a postup ešte dvakrát zopakujte. Na záver priložte vrchný diel korpusu. Tortu odložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, najlepšie cez noc.
  8. Po stuhnutí tortu obtrite zvyšným krémom a uhlaďte. Do cukrovej vody pridajte malé množstvo gélového farbiva a pomocou štetca alebo stierky tortu ofŕkajte. Ozdobte kvietkami, figami alebo lesným ovocím podľa svojej fantázie.

Pozrite, na aké krásne torty sme vám už v Dobrom jedle priniesli recepty >>>