Túto Barborinu krásku ste piekli v Sladkej výzve v poslednom čísle Dobrého jedla. Viac krásnych tort od šikovnej lekárky nájdete na jej Instagrame @bastickask
ORECHOVÁ TORTA S BIELOU ČOKOLÁDOU
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Torta z bielej čokolády, orechov a karamelu.
Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Bajaníková
Potrebujete:
Na orechový korpus:
- 6 vajec
- 450 g práškového cukru
- štipka soli
- 15 lyžíc vody
- 300 g polohrubej múky
- 150 g pomletých orechov
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na krém s bielou čokoládou:
- 250 g bielej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie (40 %)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 g mascarpone
- 200 g ricotty
- 400 g smotanovej nátierky
- 250 g jemného odtučneného tvarohu
- 6-8 lyžíc práškového cukru
Na slaný karamel:
- 30 g bielej čokolády
- 30 ml vody
- 100 g kryštálového cukru
- 20 g masla
- štvrť lyžičky soli
- 60 ml smotany na šľahanie (40 %)
Ešte budete potrebovať:
- 350 g čerstvých alebo mrazených malín
- gélové farbivo
- cukrovú vodu
- kvietky, figy, lesné ovocie
POSTUP
- Rúru predhrejte na 180 °C. V jednej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu. V druhej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. K žĺtkom primiešajte vlažnú vodu. Prisypte múku zmiešanú s mletými orechmi, kypriacim práškom a zľahka vymiešajte. Na záver jemne zapracujte sneh z bielkov.
- Takto pripravené cesto rovnomerne rozdeľte do 2 tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Korpusy pečte do zlatista 35-40 minút. Po vychladnutí upečené korpusy zarovnajte nožom a každý prerežte na dve časti.
- Pripravte čokoládový krém: Bielu čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. V jednej mise šľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do tuha. V druhej mise pri nízkych otáčkach zmiešajte mascarpone, ricottu, smotanovú nátierku, tvaroh a práškový cukor.
- K zmesi za stáleho šľahania prilievajte vlažnú bielu čokoládu. Na záver zľahka vmiešajte šľahačku. Krém odložte do chladničky stuhnúť.
- Pripravte slaný karamel: Bielu čokoládu nasekajte na drobno a dajte do misky. Do hrnca s vodou prisypte cukor a nechajte ho pomaly rozpustiť, nemiešajte. Občas chyťte rukoväť hrnca a iba zľahka ho potočte, až kým nevznikne karamel zlatistej farby. Potom do karamelu primiešajte zmäknuté maslo. Miešajte, pokým sa karamel nespojí s maslom. Nakoniec prilejte smotanu izbovej teploty. Miešajte, kým zmes nezačne poriadne bublať. Odstavte, pridajte soľ a zmes prilejte do misky s bielou čokoládou. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Slaný karamel nechajte vychladnúť a trochu stuhnúť.
- Skladanie torty: Vrchnú polovicu korpusu uložte na tortový podnos, rovnomerne doň vtlačte maliny s malým množstvom šťavy. Na vrstvu malín rovnomerne naneste krém. Na krém poukladajte zopár malín a polejte vrstvou slaného karamelu.
- Uložte ďalší plát a postup ešte dvakrát zopakujte. Na záver priložte vrchný diel korpusu. Tortu odložte do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, najlepšie cez noc.
- Po stuhnutí tortu obtrite zvyšným krémom a uhlaďte. Do cukrovej vody pridajte malé množstvo gélového farbiva a pomocou štetca alebo stierky tortu ofŕkajte. Ozdobte kvietkami, figami alebo lesným ovocím podľa svojej fantázie.