V spomienkach na školskú jedáleň či na vojenčinu hrachová kaša asi nevedie prím... Vyskúšajte náš recept a dáte jej oveľa láskavejší názov!

HRACHOVÁ KAŠA S  OPEČENOU CIBUĽOU

3 PORCIE, NAMÁČANIE 8 HODÍN, VARENIE 70 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 šálky poleného žltého hrachu
  • 4 zrnká nového korenia
  • 4 zrnká celého korenia
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 50 - 150 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice masti
  • 2 väčšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky červenej údenej papriky 
  • 2 lyžice hladkej špaldovej múky
  • 2 lyžičky sušeného majoránu
  • 1 papriková klobása
  • soľ, mleté čierne korenie
Čítajte viac
HRACHOVÁ polievka, ktorá zasýti: S párkom a slaninkou

POSTUP:

  1. Hrach premyte, zalejte studenou vodou a nechajte cez noc nabobtnať. Pred varením vodu zlejte a hrach v hrnci zalejte čerstvou vodou tak, aby ho asi 1 cm prekrývala.  Uveďte do varu a keď voda začne vrieť, stíšte oheň. Na miernom ohni varte poloodkrytý asi 50 minút. Hrach by mal byť rozvarený. Dobre ho premiešajte alebo krátko pomixujte ručným mixérom. Pridajte zrniečka  korenia a muškátový orech.
  2. Pridajte horúci vývar. Ak je kašovitá hmota veľmi hustá, prilejte ho viac. Ešte niekoľko minút za občasného miešania prevarte. 
  3. Medzitým na 1 lyžici masti  v kastróliku opečte nadrobno nakrájanú 1 cibuľu. Po chvíli pridajte plátky 2 strúčikov cesnaku. Keď začne rozvoniavať, prisypte mletú papriku, premiešajte a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte 1 minútu a odstavte. Zalejte trochou studenej vody, rozmiešajte a za stáleho miešania vlejte do mierne vriacej kaše. Ochuťte soľou, mtetým čiernym korením, pretlačným cesnakom (zvyšné strúčiky) a majoránom.
  4. Na zvyšnej masti opečte na kolieska nakrájanú klobásu. Po 5 minútach pridajte druhú cibuľu nakrájanú na plátky. Kašu podávajte s klobásou, cibuľou a chlebom.

TIPY NA DIÉTNEJŠIU VERZIU:

  • Namiesto zásmažky z múky, vmiešajte do kaše za lyžicu ryžových vločiek a za občasného miešania asi 10 minút varte. Kašu podávajte len s vareným vajíčkom alebo kúskom údenej šunky.
  • Do rozvareného hrachu pridajte podusenú alebo opečenú oranžovú tekvicu pokrájanú na kocky. Po rozmixovaní  bude kaša dostatočne  hustá. 
  • Kašu môžete zahustiť aj varenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré. A ak pridáte aj mrkvu,  bude mať zas inú zaujímavú chuť!
  • Chuť hrachu ladí aj s chuťou zeleru.

Tip na zelerovú kašu nájdeteNA ĎALŠEJ STRANE>>