Večere od blogerky Veroniky na celý týždeň, pochutnajú si vegáni i mäsožravci
18. 10. 2022, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Veronika Široká
Blogerka Veronika Široká miluje cestovanie, fotografovanie, jogu, fitnes, ale aj jedlo. Rada sa s nami podelila o chutné a ľahké večere pre vegánov i tých, ktorí majú radi mäso. Pochutíte si celý týždeň.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Viac skvelých Veronikiných receptov nájdete na jej Instagrame @theveelicious.
UDON REZANCE S HOVÄDZÍM MÄSOM
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- pol červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g červenej papriky
- 1 menšiu mrkvu
- zázvor
- hrsť húb šitake
- 200 g udon rezancov
- sezamové semienka
- soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:14:"olivový olej ";i:11;s:14:"sezamový olej
Na omáčku:
- 50 ml sójovej omáčky
- 50 ml worcesterskej omáčky •
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- 1 lyžicu jemného kečupu
- 1 lyžicu trstinového cukru
POSTUP
- Na rozohriatej a olivovým olejom vymastenej panvici orestujte mleté hovädzie mäso. Osoľte a okoreňte. Opečené mäso vyberte a odložte. Udržujte v teple.
- Cibuľu očistite, nakrájajte najemno a cesnak prelisujte. Papriku nakrájajte na úzke pásiky a očistenú mrkvu nastrúhajte. Zeleninu dajte do hlbšej panvice a na olivovom oleji opečte do mäkka. Posype zázvorom, soľou a mletým čiernym korením. Na záver k zelenine pridajte na štvrtiny nakrájané huby šitake.
- Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode, sceďte, pridajte ich k zelenine a pripravenému mäsu.
- Zmiešaním všetkých surovín pripravte omáčku a polejte ňou cestoviny. Udon rezance ešte nakoniec ochuťte sezamovým olejom a posypte sezamovými semiačkami
Viac rýchlych receptov nájdete na ďalšej strane >>>

MRKVOVÁ NÁTIERKA
3 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
- 2 lyžice na sucho opražených tekvicových semiačok + na ozdobenie •
- 1 a pol ošúpanej mrkvy
- pol lyžice rastlinnej alternatívy masla
- pol lyžičky korenia karí
- 1 strúčik cesnaku
- 1 téglik sójovej nátierky
- petržlenovú vňať na ozdobu
- soľ
POSTUP
- Tekvicové semiačka osmažte na sucho na panvici. Odložte bokom. Mrkvu umyte, osušte a nastrúhajte. Opečte v panvici na rastlinnom masle.
- Vychladnutú mrkvu dajte do misky a pridajte k nej korenie karí, prelisovaný cesnak a sójovú nátierku. Všetko spolu dobre premiešajte.
- Natrite na chlebík a dozdobte tekvicovými semiačkami a čerstvou petržlenovou vňaťou
Viac rýchlych receptov nájdete na ďalšej strane >>>
TEKVICOVÉ GNOCCHI
2 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT + ODSTÁTIE, VARENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
- 2 veľké zemiaky
- 1 stredne veľkú tekvicu hokaido
- 120 g hladkej ryžovej múky
- 50 g strúhaného vegánskeho parmezánu + na posypanie
- štvrť lyžičky muškátového orieška
- 6 plátkov rastlinného margarínu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 200 g tempehu (vegánska náhrada mäsa zo sójových bôbov)
- šafran
- petržlenovú vňať na posypanie ";i:10;s:5:"soľ
POSTUP
- 1. V rúre na 180 °C upečte prekrojenú a očistenú tekvicu a v hrnci uvarte zemiaky. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Vidličkou popučte zemiaky na jemno a upečenú tekvicu rozmixujte na pyré.
- Na pomúčenej doske spracujte cesto: Uvarené zemiaky posypte preosiatou ryžovou múkou, pridajte tekvicové pyré, nastrúhaný vegánsky syr, nakoniec muškátový oriešok a lyžičku soli.
- Ruky si dobre posypte múkou a zamieste cesto do tvaru širokého valca. Zamiesené cesto nechajte prikryté kuchynskou utierkou asi 10 minúť odpočívať.
- Potom cesto nakrájajte na rovnaké pozdĺžne diely a v rukách vyformujte hrubšie valčeky. Nakrájajte ich na 3 cm dĺžku a vidličkou na nich vytvorte zárezy.
- Gnocchi vkladajte do vriacej osolenej vody a vyberte, keď vyplávajú na povrch.
- Na panvici roztopte rastlinný margarín a opečte na ňom na plátky nakrájaný cesnak a pridajte na kocky nakrájaný tempeh. Na záver posypte šafranom. Hotové gnocchi posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Viac rýchlych receptov nájdete na ďalšej strane >>>
KRÉMOVÁ ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA
2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľu
- 200 g šampiňónov
- 2 lyžice ražnej múky
- 750 ml slepačieho vývaru
- 50 ml ryžového mlieka
- 75 ml ryžovej smotany
- muškátový oriešok
- 50 ml bieleho vína
- citrónovú šťavu
- soľ, mleté biele korenie ";i:10;s:31:"arašidový alebo repkový olej
Na dozdobenie:
- pažítku
- na plátky nakrájané šampiňóny
- tvrdý vegánsky syr
POSTUP
- Cibuľu nakrájajte na drobno a šampiňóny na plátky. Na panvici zohrejte olej a opečte na ňom do sklovita cibuľu, pridajte huby a spolu krátko osmažte (asi 2 minúty).
- Osmažené šampiňóny poprášte ražnou múkou a ďalej opekajte. Opečené huby s cibuľou presypte do hrnca a zalejte horúcim slepačím vývarom.
- Pri miernej teplote povarte asi 8 minút a na záver pridajte mlieko, smotanu a muškátový oriešok. Rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Nakoniec do polievky nalejte víno a podľa chuti pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Na tanieri polievku dozdobte najemno nasekanou pažítkou, na plátky nakrájanými šampiňónmi a posypte tvrdým vegánskym syrom.
Viac rýchlych receptov nájdete na ďalšej strane >>>
PEČENÁ TEKVICA HOKAIDO S KURACÍM MÄSOM
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1 stredne veľkú tekvicu hokaido
- 1 stredne veľkú červenú papriku
- 1 červenú cibuľu
- 12 cherry paradajok
- bylinky na posypanie
- 2 kusy kuracích pŕs
- tekvicové semienka
- pažítku
- soľ, mleté čierne korenie
- tekvicový olej ";i:10;s:13:"olivový olej
POSTUP
- 1. Tekvicu so šupkou nakrájajte na mesiačiky. Rúru predhrejte na 180 °C (program dolný a horný ohrev) a plech vysteľte papierom na pečenie. Tekvicu poukladajte na plech, osoľte, okoreňte a pofŕkajte lyžicou tekvicového oleja. Pečte 20 minút.
- Pridajte na prúžky nakrájanú červenú papriku, na mesiačiky nakrájanú cibuľu a celé cherry paradajky. Dochuťte soľou, štipkou čierneho korenia a bylinkami podľa chuti. Pečte ešte asi 20 minút.
- Medzitým v panvici na olivovom oleji opečte osolené a okorenené kuracie mäso nakrájané na väčšie kúsky.
- Pečenú zeleninu a kuracie mäso na tanieri posypte tekvicovými semienkami, nadrobno nakrájanou pažítkou a pofŕkajte tekvicovým olejom.
Čítajte viac z Dobrého jedla: